Societatea în slujba familiei

Family-unityLegătura intimă dintre familie şi societate, aşa cum cere deschiderea şi participarea familiei la societate şi la dezvoltarea ei, tot la fel impune ca societatea să nu uite niciodată datoria fundamentală de a respecta şi promova familia.

Desigur, familia şi societatea se completează reciproc în apărarea şi promovarea binelui oamenilor şi al fiecărui om. Însă societatea şi mai ales statul trebuie să recunoască faptul că familia este „o societate care se bucură de un drept propriu şi primordial”111 şi, prin urmare, în relaţiile lor cu familia, sunt obligate în mod grav să se menţină pe principiul subsidiarităţii.

În forţa acestui principiu, statul nu poate şi nici nu trebuie să ia familiilor acele îndatoriri pe care familiile le pot exercita liber singure ori asociate, ci trebuie să le favorizeze pozitiv şi să stimuleze la maxim iniţiativa responsabilă a familiilor. Convinse fiind că binele familiei constituie o valoare indispensabilă la care societatea civilă nu poate renunţa, autorităţile publice trebuie să facă tot posibilul pentru a asigura familiei toate acele ajutoare – economice, sociale, politice, educative, culturale – de care are nevoie pentru a face faţă în mod uman la toate responsabilităţile lor.

(din Familiaris consortio, nr. 45)

Documentul poate fi citit în întregime pe: http://www.ercis.ro/magisteriu/ioanpaul2exo.asp?doc=fc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: