Familia în misterul Bisericii

splendoarea familieiÎntre îndatoririle fundamentale ale familiei creştine este şi cea eclezială, adică familia este în slujba edificării împărăţiei lui Dumnezeu în istorie prin participarea la viaţa şi misiunea Bisericii.

Pentru a înţelege mai bine baza, conţinutul şi caracteristicile acestei participări, trebuie aprofundate legăturile multiple şi profunde, care leagă Biserica de familia creştină, făcând din familie o „Biserică în miniatură” (Ecclesia domestica)114, aşa încât familia, în felul ei, să fie imagine vie şi reprezentare istorică a misterului însuşi al Bisericii.

Este în primul rând Biserica mamă care dă viaţă, educă şi edifică familia creştină, împlinind misiunea de mântuire pe care a primit-o de la Domnul său. Prin proclamarea cuvântului lui Dumnezeu, Biserica revelează familiei creştine adevărata sa identitate, adică ceea ce ea este şi trebuie să fie după planul lui Dumnezeu. Prin celebrarea sacramentelor, Biserica îmbogăţeşte şi întăreşte familia creştină cu harul lui Cristos, în vederea sfinţirii ei pentru gloria Tatălui. Prin proclamarea reînnoită a poruncii noi a iubirii, Biserica însufleţeşte şi călăuzeşte familia creştină la slujirea iubirii, ca să imite şi să retrăiască aceeaşi iubire de dăruire şi de sacrificiu, pe care Cristos Isus o nutreşte pentru întreaga omenire.

La rândul ei, familia creştină este inclusă în aşa măsură în misterul Bisericii încât ia parte, în felul ei, la misiunea de mântuire proprie Bisericii, anume: soţii şi părinţii creştini, în puterea sacramentului, „au în starea lor de viaţă şi în funcţia lor darul propriu în mijlocul poporului lui Dumnezeu”115. De aceea, nu numai că „primesc” iubirea lui Cristos, devenind comunitate „mântuită”, ci sunt chemaţi, de asemenea, să „transmită” fraţilor aceeaşi dragoste a lui Cristos, devenind în felul acesta comunitate „care mântuieşte”. În acest fel, în timp ce este rod şi semn al fecundităţii supranaturale a Bisericii, familia creştină devine simbol, mărturie şi participare la maternitatea Bisericii116.

(din Familiaris consortio, nr. 49)

Documentul poate fi citit în întregime pe: http://www.ercis.ro/magisteriu/ioanpaul2exo.asp?doc=fc

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: