Mâncarea, băutura, tovărășiile, moravurile. Și învierea?

pasqua-di-risurrezione-2012-gesùFiecare sărbătoare aduce asupra noastră zeci de cuvinte: sfaturi, declarații, felicitări. Sunt mulți cei care se străduiesc să ne lumineze calea spre credința în înviere. Este învierea o realitate? Apostolul Paul este categoric: „Dacă morții nu învie, să mâncăm și să bem, căci mâine vom muri. Nu vă înșelați: Tovărășiile rele strică bunele moravuri” (1Cor 15,32-33).

Toți cunoaștem ce înseamnă mâncare și băutură; toți avem tovarăși și tovărășii (bune și rele). Nu ne este străină nici pierderea moravurilor bune. Și toate acestea mai ales în timp de sărbătoare. De fapt, Paștele a devenit pentru unii (dintre noi!) doar ocazie de a mânca, de a bea, de a sta cu tovarășii. Iar de aici până la pierderea moravurilor bune nu e decât un pas, un asfințit de soare.

Când reducem sărbătorile la mâncare, băutură și tovarăși negăm misterul pascal. Prin comportamentul nostru fie valorificăm învierea Domnului, fie golim de sens acest eveniment istoric. Ce înseamnă Paștele pentru noi? Ce înseamnă cuvântul acesta: „după cum toți mor în Adam, tot la fel, în Cristos, toți vor fi readuși la viață” (1Cor 15,22)? Toți vor învia, noi și cei dragi ai noștri. Credem noi acestui cuvânt, acestui eveniment? Așteptăm cu nerăbdarea revederea celor dragi?

Învierea nu este ceva palpabil acum, nu este ceva la îndemnâna rațiunii, însă este speranță, este fundamentul vieții și credinței noastre. Fără înviere totul ar fi zadarnic. Învierea lui Cristos oferă omenirii un viitor și o speranță. Învierea este realitatea spre care mergem. Să ne pregătim cum se cuvine! Să nu reducem viața noastră doar la mâncare, băutură și tovărășii! Mai mult: să ne alegem cu grijă tovărășiile!

„Veniți-vă cu adevărat în fire și nu păcătuiți pentru că sunt unii care nu au cunoașterea lui Dumnezeu” (1Cor 15,34), sunt unii care nu cred în înviere și se bucură doar de mâncare, băutură și tovărășii. Cel Înviat ne spune: „Nu vă îngrijorați pentru viața voastră: ce veți mânca [sau ce veți bea], nici pentru trupul vostru: cu ce vă veți îmbrăca. Oare nu este viața mai mult decât hrana, iar trupul [mai mult] decât îmbrăcămintea?… Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea lui și toate acestea vi se vor adăuga” (Mt 6,25.33).

Temă: meditează în aceste zile despre realitatea învierii citind capitolul 15 din Prima Scrisoare a sfântului apostol Paul către corinteni. (Textul poate fi citit aici:http://www.bibliacatolica.ro/91/53-07-1Corinteni.html )

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: