Cei milostivi au chipul fericirii

Tereza de CalcutaFiecare zi aduce în viața noastră oameni care ne fac să fredonăm: „Fericirea are chipul tău”. Cunoaștem cântecul, dar fericirea? Suntem noi cu adevărat fericiți? Știm să facem pe alții fericiți? Cei care ne întâlnesc simt nevoia să fredoneze fericiți despre fericire?

Cine a întâlnit-o pe Maica Tereza de Calcutta a simțit atingerea fericirii. Născută în Albania la 26 august 1910, arzând de dorința de a sluji Domnului și oamenilor, alege viața consacrată. În 1929 este trimisă în India. Pentru mai mulți ani se dedică educației, predând geografia și istoria. Însă sărăcia și suferința pe care le întâlnește în Calcutta trezesc în inima ei dorința de a-i sluji pe cei mai săraci dintre săraci. Astfel în martie 1949 pune bazele unei comunități, pe care în 1950 o va numi: Misionarele carității. Astăzi congregația sa este prezentă în toată lumea, având peste 700 de case în care cei săraci și suferinzi întâlnesc chipul milostiv al Tatălui și al surorilor carității.

În 1979 Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace. Cu adevărat ea a purtat pacea în cele mai tulburate și suferinde vieți. S-a apropiat de cei de care nimeni nu mai îndrăznea să se apropie, pentru că în ei îl vedea pe Isus. Iar cei săraci vedeau în ea chipul fericirii, chipul milostivirii Tatălui. Ea și surorile care au urmat-o pe calea slujirii au ajutat omenirea să înțeleagă că „milostivirea lui Dumnezeu nu este o idee abstractă, ci o realitate concretă cu care el revelează iubirea sa ca aceea a unui tată și a unei mame” (Pp. Francisc, Misericordiae vultus, nr. 6). Să fii milostiv ca Tatăl înseamnă să-ți deschizi inima spre slujire, așa cum a făcut Maica Tereza. Și nu orice fel de slujire, ci, cum spunea ea, a celor mai săraci dintre săraci: „Comunitatea mea sunt săracii. Sănătatea lor este sănătatea mea. Acoperișul meu este cel al săracilor. Nu al săracilor simpli, ci al celor care sunt cei mai săraci dintre cei săraci… cei de care nu se mai apropie nimeni de frică să nu fie contagiați sau să se murdărească, cei care nu merg la biserică pentru că nu au haine cu ce să se îmbrace, cei care nu mănâncă pentru că și-au pierdut forțele, cei care sunt prăbușiți la pământ, pe străzi, muribunzii pe lângă care cei vii trec ignorându-i… cei care nu mai sunt capabili să plângă pentru că nu mai au lacrimi”. Lor și tuturor celor care așteptau milostivira Tatălui, le-a oferit viața și slujirea ei atingându-i cu „delicatețea cu care preotul atinge pe altar trupul lui Cristos pentru că în ei, în cei suferinzi, este Isus sub chipul durerii”.

Și-a oferit viața pentru „a-i dărui lui Dumnezeu sfinți”, sfinți pe care i-a căutat în copiii abandonați, în fetele mame refuzate de familii, în cei bolnavi și muribunzi, în special în cei atinși de SIDA și de lepră. Lor le-a redat demnitatea și fericirea. Unora le-a dat doar o clipă de fericire pe acest pământ, altora poate că doar un ultim zâmbet și un strop de apă sau firimituri de pâine, însă pe toți i-a oferit lui Cristos și pe Cristos lor. Cu operele sale de milostivire a adus consolare celui răstignit care strigă și astăzi: „Mi-e sete! Mi-e sete de suflete, de oameni fericiți și milostivi”.

Maica Tereza a murit în Calcutta, la 5 septembrie 1997. La 19 octombrie 2003 a fost declarată fericită de papa Ioan Paul al II-lea iar anul acesta, la 4 septembrie, va fi declarată sfântă. Ea să ne mijlocească harul să fim milostivi ca Tatăl, purtând fraților noștri chipul fericirii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: