Tu ştii ce înseamnă să fii preot?

sfintire 24 iunie 2008 colegi preotiMonseniorului Helder Pessoa Camara (1909-1999), arhiepiscop şi teolog brazilian, cunoscut ca părintele săracilor, povestea că dorind să intre în seminar a avut de întâmpinat împotrivirea tatălui său ateu. Sătul de insistenţele sale de a deveni preot, tatăl i-a pus: „Măi băiete, văd că ne tot baţi la cap cu prostiile tale, cum că vrei să te faci preot. Dar tu ştii ce înseamnă să fii preot? Chiar ştii tu ce este un preot?”. Atunci, de la acel om, tatăl meu, un bărbat care nu umbla la biserică şi care era pornit împotriva preoţilor, am învăţat cea mai frumoasă definiţie a preotului. El mi-a spus: „Măi băiete, tu ştii ce înseamnă să fii preot? Tu ştii că preotul nu poate să se închidă în el însuşi? Că preotul nu-şi mai aparţine sieşi, ci aparţine lui Dumnezeu şi oamenilor. Mai ales oamenilor, pentru că Dumnezeu nu are nevoie de noi. Însă ceea ce vrea Dumnezeu este să-i slujim pe oameni”.

În luna dedicată Inimii lui Isus, fiecare creștin trebuie să se lase pătruns de această întrebare: Ce înseamnă să fii preot? Cine este preotul?

Un răspuns îl putem lua chiar de la preoți. Sfântul Părinte papa Benedict, care a împlinit deja 60 de ani de preoţie, spunea: „A fi preot înseamnă a deveni prieten al lui Isus Cristos, tot mai mult, prin întreaga noastră existenţă. Lumea are nevoie de Dumnezeu, dar nu de orice „dumnezeu”, ci de Dumnezeul lui Isus Cristos, de Dumnezeu care s-a făcut trup, care ne-a iubit până acolo încât a murit pentru noi, care a înviat şi a creat în el însuşi un spaţiu pentru om”.

Sau putem întreba sfinţii. Sfântul Ioan Bosco spunea, printre altele, că „preotul este acel om conştient că nu merge singur în cer şi nici nu coboară singur în Infern. Dacă e vrednic, va merge în cer împreună cu sufletele pe care le-a salvat prin bunul său exemplu; dacă e nevrednic, dacă scandalizează, va merge la pierzare împreună cu sufletele condamnate din pricina purtării sale”. Deseori spunea tinerilor din jurul său: „Eu am o singură dorinţă ca preot: aceea de a vă vedea fericiţi pe lumea aceasta şi apoi să fim fericiţi împreună în veşnicie”.

Răspunsuri despre preot și preoție găsim și prin mass-media. Acolo întâlnim mai ales preoții care fac „spectacol” sau cei care greșesc în slujirea lor. Însă prea puțini jurnaliști vorbesc despre preoţii care au murit și încă mai mor prin închisori, despre preoții misionari, despre capelanii care slujesc bolnavii și muribunzii din spitale, despre preoții care zilnic stau şi-i învaţă pe copii să scrie, să citească, să se joace, să facă orice numai să nu păcătuiască.

Preotul este și astăzi un semn care stârneşte împotrivire, mirare. Într-o lume care se zbate să adune într-un mod egoist, preotul este cel care dăruieşte plin de altruism. Într-o lume care aclamă forţa răzbunării, a dreptăţii sângeroase, preotul cheamă la Iubire, la iertare. El e cel care reia strigătul lui Cristos: „iubiţi pe duşmanii voştri, faceţi bine celor care vă urăsc, rugaţi-vă pentru cei care vă prigonesc”. Într-o lume plină de fapte care strigă: noi nu avem nevoie de Cristos şi de Biserica sa, preotul vine şi spune: „Nu vă fie teamă. Deschideţi-vă larg inimile în faţa lui Cristos. Numai Cristos poate să-l redea omului pe om. Numai Cristos ştie ce se află în inima omului”.

Isus însuși ne spune cine sunt preoții: „Voi sunteţi prietenii mei, pentru că toate câte le-am auzit de la Tatăl vi le-am făcut cunoscute. Nu voi m-aţi ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi şi v-am constituit ca să mergeţi şi să aduceţi roade” (In 15,14-16). Preotul trebuie să fie prietenul lui Cristos.

Preoţii sunt cei cărora Isus le încredinţează secretele inimii sale: „V-am spus acestea pentru ca bucuria mea să fie în voi şi bucuria voastră să fie deplină” (In 15,11). Isus ne vrea plini de bucurie. Un preot trist, lipsit de entuziasmul fericirii, nu va convinge niciodată. Tristețea înseamnă lipsa speranței și prezența păcatului.

Preoţii sunt cei care primesc din partea lui Cristos acest mandat: „Mergeţi şi spuneţi că împărăţia lui Dumnezeu este aproape. Mergeţi şi predicaţi. Mergeţi şi iertaţi păcatele. Mergeți și vindecați. Mergeţi şi ceea ce am făcut eu pentru voi faceţi şi voi pentru oameni. Mergeţi şi slujiţi”. Preotul e omul trimis de Dumnezeu pentru ceilalţi, e omul care nu-şi mai aparţine sieşi. Cristos i-a dat preotului vocaţia de a uni cerul cu pământul. El este cel care coboară cerul în viaţa şi inima omului.

Nu există preoţie pentru care sfânta Fecioară Maria să nu fie un model şi totodată un sprijin. În preoţi trebuie să se regăsească viaţa Mariei. Ce a fost esenţial la ea? Grija faţă de Isus: grija să-l primească, să-l crească, să-i păstreze cuvintele în inimă, să-l prezinte altora cu mesajul: „Faceţi tot ce vă va spune!”. De fapt, aceasta este misiunea preotului: să aibă grijă de Cristos slujindu-l în oameni.

1 comentariu la „Tu ştii ce înseamnă să fii preot?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat: