Milostivirea are chipul mamei (Mamă și medic: istoria unei jertfe!)

Con_Mariolina_e_Pierluigi_Val_Veny_settembre_1958Primul cuvânt prin care ne-am exprimat recunoștința pentru iubirea primită a fost „mama”. Toți suntem fii, iar când rostim cuvântul „mama” ființa ne este inundată de gingășia și milostivirea care în Dumnezeu Tatăl au atins forma supremă. Ne-a creat, ne-a răscumpărat, ne iubește iar între noi și el este acea legătură indisolubilă dintre creator și creatură. Între mamă și copilul zămislit în sânul ei se naște în momentul concepției o legătură de iubire „tare ca moartea… Apele mari nu pot să stingă iubirea și râurile s-o spele. Dacă un om și-ar da toată averea casei sale pentru iubire, ar fi disprețuit” (Ct 8,6-7).

„Iubirea este sentimentul cel mai frumos pe care Domnul l-a pus în sufletul oamenilor”, ne învață o mamă care a înțeles că a iubi înseamnă a iubi până la sfârșit (cf. In 13,1). Sunt cuvintele sfintei Gianna Beretta Molla pe care papa Ioan Paul al II-lea le-a amintit în ziua canonizării ei (16 mai 2004), numind-o „mesageră a milostivirii divine”.

Sfânta Gianna s-a născut în Italia, la 4 octombrie 1922, fiind cel de-al zecelea copil din treisprezece. A văzut oroarea și suferința războiului. A asistat neputincioasă, dar plină de credința în înviere, la moartea unora dintre frații săi și mai ales la moartea mamei și a tatălui. Aceste suferințe i-au îndreptat pașii spre facultatea de medicină din Milano, unde în 1952 s-a specializat în pediatrie.

S-a căsătorit în anul 1955 și a avut trei copii. În 1961 în sânul său s-a zămislit cel de-al patrulea copil, însă spre sfârșitul celei de a doua luni de sarcină a aflat că suferă de fibrom uterin. Medic fiind cunoștea pericolele acestei sarcini. A fost sfătuită să avorteze, însă a refuzat categoric spunând soțului și medicilor: „Nu mă salvați pe mine, ci pe copil”. În acele clipe sfânta Gianna s-a decis pentru ceea ce papa Paul al VI-lea a numit „jertfire meditată”. Astfel, în suferință, la 21 aprilie 1962 a născut cel de-al patrulea copil, Emanuela, iar o săptămâna mai târziu sfânta Gianna a murit.

Întreaga sa viața de fiică, soție, mamă și medic a fost trăită cu pasiune pentru celălalt. În jurnalul său a scris: „Frumusețea misiunii noastre. Toți în lume lucrăm într-un fel în slujba oamenilor. Noi lucrăm direct asupra omului. Obiectul nostru de știință și de muncă este omul care în fața noastră ne spune: Ajutați-mă! și așteaptă de la noi plinătatea existenței sale… Misiunea noastră nu s-a terminat atunci când medicamentele nu mai folosesc. Există sufletul de dus la Dumnezeu. Există Isus care spune: Cine vizitează un bolnav mă vizitează pe mine. Misiune sacerdotatlă: așa cum preotul poate să-l atingă pe Isus, tot așa noi, medicii, îl atingem pe Isus în trupul bolnavilor noștri. Fie ca Isus să se facă văzut în mijlocul nostru. Fie ca el să găsească mulți medici care să se ofere pe ei înșiși pentru el”.

Sfânta Gianna ne amintește că milostivirea este o virtute care nu trebuie practicată doar față de cei străini, orfani, săraci, ci trebuie să înceapă din familie. Milostivirea este cea mai frumoasă moștenire care se poate transmite fiilor. Ea spunea că familia trebuie să fie un mic cenacol unde domnește Isus, iar căsătoria este „sacramentul iubirii prin care oamenii devin colaboratori ai lui Dumnezeu și-i dăruiesc copii care să-l iubească și să-l slujească”.

În familie milostivirea are chipul mamei care iubește până la sfârșit, necondiționat, cu o inimă care nu caută ale sale, nu se mânie, nu ține cont de răul primit, ci toate le suportă, toate le crede, toate le speră, toate le îndură (cf. 1Cor 13,4-8).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: