„Fii blând, Măria ta”… (Împreună pentru o săptămână mai blândă!)

Blandete_frumusete_natura„Lăsați la o parte orice murdărie și toată răutatea, primiți cu blândețe cuvântul care a fost sădit în voi și care poate mântui sufletele voastre (Iac 1,21). E scris acolo, în Carte, în cartea cea sfântă pe care unii au început să o folosească pe post de bâtă…

Avem nevoie de blândețe atunci când primim cuvântul. După cum la fel avem nevoie de blândețe atunci când îl oferim celuilalt. Avem nevoie de calmul pescarilor, de răbdarea lor… Poate ar trebuie să folosim mai puțin imaginea soldaților (lui Cristos sau pentru Cristos) și mai mult a pescarilor de oameni.

Sau imaginea păstorilor… blândul păstor…. bunul păstor.

Evanghelia nu e o bâtă, nici măcar atunci când noi suntem ciobani!
Evanghelia este ca un sceptru în mâna celui care, deși slujitor, are caracterul și înțelepciunea unui rege blând și iertător (cf. Cartea Esterei 6,2)!

Fericiți cei blânzi… (Mt 5,5). Să fim blânzi, pentru că el, Domnul și Regele nostru, este blând! (cf. Mt 11,29).

Îmi răsună ca un refren: Fii blând, Măria ta! Fii bun, fii blând… E din altă carte, dar e un îndemn atât de nobil, atât de uman. Fii blând, omule, cu fratele tău!


NB. Ultimul îndemn este din discursul domnului Mihail Kogălniceanu cu prilejul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859:

„Fii dar omul epocii; fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare, iar tu, Măria ta, ca Domn fii bun, fii blând; fii bun mai ales cu acei pentru care mai toţi Domnii trecuţi au fost nepăsători sau răi… Fă, dar, ca domnia ta să fie cu totul de pace şi de dreptate; împacă patimile şi urile dintre noi şi reintrodu în mijlocul nostru strămoşească frăţie. Fii simplu, Măria ta, fii bun, fii Domn cetăţean; urechea ta fie pururea deschisă la adevăr şi închisă la minciuni şi la linguşire”.

2 comentarii la ”„Fii blând, Măria ta”… (Împreună pentru o săptămână mai blândă!)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: