Jertfă pentru părinți: fericita Laura

sad daughter hugging his mother

Nașterea Domnului este și o sărbătoare a familiei, o zi în care care nepoții, copiii, părinții și bunicii stau împreună. Este „noaptea de vis” în care părinții își privesc cu admirație copiii, gata oricând să-și jertfească viața pentru ei, conștienți că familia are în structura sa și această caracteristică: sacrificiul. Însă sacrificiul nu este doar al celor mari pentru cei mici. Există și copii care s-au jertfit pentru părinții lor. Un astfel de copil a fost fericita Laura Vicuña, „mica floare euharistică”, fetița care și-a oferit viața pentru a salva sufletul mamei sale.

Laura s-a născut în Santiago de Chile, în anul 1891, într-o familie persecutată politic. Moartea tatălui a forțat-o pe mama Laurei să ceară ajutorul unui om bogat, Manuel Mora, un om lipsit de credință. Părea singura cale pentru a-și salva și educa copiii, însă a fost un compromis distrugător pentru sufletul mamei, fiind tratată ca o amantă și o slugă.

Sub protecția și îndrumarea Fiicelor Mariei, ajutătoarea creștinilor, Laura creștea în colegiul salezianelor, având o inimă bună, „un caracter puternic și dulce”. Spiritualitatea saleziană a aprins inima ei de dorul sfințeniei. Pe când avea doar zece ani, după exemplul sfântului Dominic Savio, a făcut următoarele promisiuni: „Dumnezeul meu, vreau să te iubesc și să te slujesc toată viața; îți dăruiesc sufletul, inima și toată ființa mea. Vreau mai degrabă să mor decât să te supăr cu vreun păcat. Îmi propun să fac tot ce știu și pot ca să fii cunoscut și iubit, și să repar jignirile pe care le primești zilnic din partea oamenilor, în special din partea persoanelor din familia mea”.

Când a înțeles valoarea sfântei Euharistii, a fost sfâșiată de durere dându-și seama că mama ei, trăind în păcat, nu se putea împărtăși. Apropiindu-se de sfânta Împărtășanie plângea și spunea: „Mă gândesc la mama. Sărmana mama”! Apoi, ascultând cuvântul Domnului: „Păstorul cel Bun își dă viața pentru oile sale”, a decis să-și dea viața pentru mama sa. I-a cerut duhovnicului permisiunea să-și ofere viața Preasfintei Inimi pentru salvarea mamei sale, ofertă pe care a făcut-o la picioarele tabernacolului.

Într-una din vacanțe a fost forțată să privească umilirile la care a fost supusă mama sa, biciută sub privirile ei. Pentru că ea însăși a refuzat să-și păteze nevinovăția, „binefăcătorul” cu inima pervertită le-a alungat, lăsându-le în stradă.

Săracă și bolnavă, dar înflăcărată de iubire, a decis să lupte și mai mult pentru convertirea mamei sale. În timp ce suferea îngrozitor, cuprinsă de febră, ea spunea tuturor: „Mă simt un pic mai bine, mulțumesc”. Apoi se ruga: „Fecioară a Carmelului, du-mă în cer”!

Pe patul de moarte i-a dezvăluit mamei secretul său dureros: „Mamă, eu mor. I-am cerut asta eu însămi lui Isus… I-am oferit viața mea pentru tine, pentru convertirea ta, pentru ca tu să te întorci la el. Nu-mi vei da bucuria să te văd căită, înainte de a muri?”… Iar mama, îngenunchiată lângă patul ei, a reușit să-i spună plângând: „Îți jur că voi face ceea ce îmi ceri… Sunt căită și Dumnezeu este martor al promisiunii mele”. Și-a ținut promisiunea: și-a refăcut viața, s-a spovedit și s-a împărtășit.

La 22 ianuarie 1904, Laura, sărutând crucifixul, murea spunând: „Mulțumesc, Isuse, mulțumesc, Marie. Acum mor mulțumită”. Și în timp ce toți spuneau: „A murit sfânta mică… fecioară și martiră”, mama ei spunea printre lacrimi: „Da, fecioară. Și martiră pentru mine”.

Sfântul Ioan Paul al II-lea a declarat-o fericită la 3 septembrie 1988, în timp ce celebra centenarul morții sfântului Don Bosco.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: