Trebuie să dispară? Un viitor mai bun este rodul pasiunii pentru adevăr!

_DSC1605„Ceea ce este învechit şi îmbătrânit este gata să dispară”, spun mulți dintre cei cu care ne întâlnim zi de zi. Expresia „învechit și îmbătrânit” ne poartă pe mulți cu gândul la anumite civilizații și culturi, credințe și idei religioase care par să nu reziste „modernizării” forțate. „Trebuie să dispară!” este verdictul celor care privesc doar înainte și uită că trecutul este cea mai importantă piesă din construcția viitorului.

Atunci când refuzăm trecutul, simțindu-ne îngrădiți de el în evoluția noastră, de fapt negăm adevărul despre noi și manifestăm din plin fragilitatea umană. Am văzut aceasta atât în prima lectură, prin cei care nu au rămas credincioşi alianţei, prin cei care au refuzat să mai fie sprijiniți de „mână călăuzitoare”, cât și în ultimele cuvintele ale evangheliei care vorbesc despre „cel care l-a trădat” pe Cristos. Renegarea trecutului, lepădare de ceea ce te-a constituit ca persoană și trădarea celor care te-au învățat nu vor fi niciodată calea spre ceva mai bun.

Vrem să inventăm un viitor mai bun din nimic sau vrem să ne lăsăm „altoiți” pe un trunchi stabil și sănătos? Suntem simple „ramuri” alese să înlocuiască alte ramuri „învechite și îmbătrânite” care s-au rupt de trunchi. Să acceptăm acest adevăr! Nu suntem noi trunchiul pe care se contruiește o lume complet nouă. Nu noi susținem trunchiul acestei lumi, ci trunchiul ne susține pe noi. Să ne amintim cuvintele apostolului Paul: „Dacă unele dintre ramuri au fost tăiate, iar tu care erai măslin sălbatic ai fost altoit în locul lor și ai devenit părtaș al rădăcinii și al sevei măslinului, nu te mândri față de ramuri. Iar dacă te mândrești, [să știi că] nu tu ții rădăcina, ci rădăcina te [ține]. Așadar, vei zice: ramurile au fost tăiate ca să fiu altoit eu. Bine! Ele au fost tăiate din cauza necredinței, iar tu stai prin credință. Nu te gândi să te înalți, ci teme-te! Căci dacă Dumnezeu nu a cruțat ramurile firești, nu cumva să nu te cruțe nici pe tine. Vezi deci bunătatea și severitatea lui Dumnezeu: severitate față de cei care au căzut, bunătatea lui Dumnezeu față de tine, dacă rămâi în această bunătate. Dacă nu, vei fi tăiat și tu” (Rom 11,17-22).

Să retrezim în noi conștiința propriei micimi și să muncim în umilință pentru a construi o lume mai bună. Dacă ne dorim cu adevărat o lume în care să vedem îndurarea și adevărul împreună, o lume în care dreptatea și pacea să fie îmbrățișate, atunci trebuie să aprindem în noi pasiunea pentru adevăr. Un viitor mai bun este rodul pasiunii pentru adevăr, adevărul despre trecut și despre prezent, adevărul despre om și despre sufletul său, adevărul despre Dumnezeu și viața veșnică. Așa cum prezentul este veșnic tânăr, la fel și Dumnezeu și sufletul omului.


Trecerea timpului
nu are puterea de a îmbătrâni „valorile”,
ci doar le transformă în adevărate comori
pe care noile generații trebuie să le valorifice.


20 ianuarie 2017 

Vineri din săptămâna a 2-a de peste an
Ss. Fabian, pp. m. *; Sebastian, m. *
Evr 8,6-13; Ps 84; Mc 3,13-19

LECTURA I
Alianţa al cărei mijlocitor este Isus, este întemeiată pe promisiuni mai bune.
Citire din Scrisoarea către Evrei 8,6-13
Fraţilor, acum Isus a primit o slujire cu atât mai deosebită, cu cât mai înaltă este alianţa al cărei mijlocitor este el, deoarece aceasta este întemeiată pe promisiuni mai bune. 7 Deci, dacă cea dintâi ar fi fost fără cusur, nu s-ar fi căutat loc pentru a doua, 8 căci, mustrându-i, le zice: „Iată, vin zile, spune Domnul, când voi încheia cu casa lui Israel şi cu casa lui Iuda o alianţă nouă, nu ca alianţa pe care am făcut-o cu părinţii lor 9 în ziua în care i-am luat de mână ca să-i scot din ţara Egiptului. Deoarece ei nu au rămas credincioşi alianţei mele, i-am părăsit şi eu, spune Domnul. 10Aceasta este alianţa pe care o voi încheia cu casa lui Israel după zilele acelea, spune Domnul: voi pune legile mele în mintea lor şi le voi scrie în inima lor. Eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul meu. 11 Şi nu va trebui să înveţe nimeni pe aproapele său şi nici pe fratele său, spunând: «Cunoaşte-l pe Domnul!», pentru că toţi mă vor cunoaşte, de la cel mai mic, până la cel mai mare dintre ei. 12 Voi fi îndurător faţă de nedreptăţile lor şi nu-mi voi mai aminti de păcatele lor”. 13Întrucât spune „o nouă” alianţă, prima a devenit învechită. Iar ceea ce este învechit şi îmbătrânit este gata să dispară.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 84(85),8 şi 10.11-12.13-14 (R.: cf. 11a)
R.: Tu, Doamne, eşti adevărul şi viaţa!

8 Arată-ne, Doamne, îndurarea ta
şi dă-ne mântuirea ta!
10 Mântuirea este aproape de cei care se tem de el
şi gloria lui va locui pe pământul nostru. R.

11 Îndurarea şi adevărul se vor întâlni,
dreptatea şi pacea se vor îmbrăţişa;
12 adevărul va răsări din pământ
şi dreptatea va coborî din ceruri. R.

13 Domnul îşi va revărsa bunătatea
şi pământul îşi va aduce roadele sale.
14
 Dreptatea va merge înaintea lui
şi-i va călăuzi paşii pe cale. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE 2Cor 5,19
(Aleluia) Dumnezeu era în Cristos împăcând lumea cu sine, şi punând în noi cuvântul reconcilierii. (Aleluia)

EVANGHELIA
I-a chemat pe cei pe care i-a voit el, iar ei au venit la el.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 3,13-19
În acel timp, Isus s-a urcat pe munte şi i-a chemat pe cei pe care i-a voit el, iar ei au venit la el. 14A constituit doisprezece, pe care i-a numit şi apostoli, ca să fie cu el, să-i trimită să predice 15 şi să aibă puterea să scoată diavolii. 16 Aşadar, i-a constituit pe cei doisprezece: Simon, căruia i-a pus numele de Petru; 17 Iacob, fiul lui Zebedeu, şi Ioan, fratele lui Iacob, cărora le-a pus numele de Boanerges, care înseamnă fiii tunetului. 18 Andrei, Filip, Bartolomeu, Matei, Toma, Iacob, fiul lui Alfeu, Tadeu, Simon Canaaneanul 19 şi Iuda Iscariot, care l-a şi trădat.

Cuvântul Domnului

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: