Să nu ne amăgim cu „minciuni nevinovate” sau cu „banalitatea răului”… Plini de curaj, să stăm treji!

First Station_Jesus in agony in the Garden of Gethsemane„Effata! Deschide-te!”, strigă Isus din Nazaret inimii noastre ca să putem primi Cuvântul în viața noastră și să vedem care este adevăratul chip al lui Dumnezeu. Ca și în trecut, astăzi omul poate să aleagă și să-și construiască propria imagine despre Dumnezeu. Avem de ales între un Dumnezeu despre care mulțimile spun că „toate le-a făcut bine” sau un Dumnezeu pe care „tatăl minciunii” (In 8,44), plin de răutate și viclenie, continuă să-l prezinte ca pe un stăpân „gelos de prerogativele sale” (Gen 3,5), un Dumnezeu care vrea să ne țină în ignoranță, departe de ceea ce este bun, adevărat și frumos. Cum este văzut Dumnezeu astăzi?

Cu viclenie și răutate „fiii întunericului” continuă să ne prezinte și astăzi imaginea unui Dumnezeu care nu are nimic în comun cu acel Dumnezeu care privind cele create a văzut că „toate erau foarte bune” (Gen 1,31), cu acel Isus din Nazaret care pe unde a trecut „a făcut bine tuturor” (Fap 10,38), cu Mângâietorul și învățătorul sufletelor noastre (In 14,25). Și astăzi găsim în jurul nostru influenţa nefastă a celui pe care Isus îl numeşte „ucigaş de oameni de la început” (In 8, 44) şi care a căutat chiar să-l întoarcă pe Isus de la misiunea primită de la Tatăl (cf. Lc 4,1-13).

Diavolul „a căzut din ceruri” (Is 14,12), a fost aruncat pe pământ şi aici, pe pământ, împreună cu îngerii săi, luptă împotriva luminii şi a fiilor ei, luptă împotriva tuturor celor „care ţin poruncile lui Dumnezeu şi au mărturia lui Isus” (Ap 12,12.17). Și pentru că nu ne poate convinge că Dumnezeu nu există, încearcă să ne prezinte alt dumnezeu, un chip deformat. Așa cum a făcut cu părințiii noștri, așa cum a încercat să facă cu Isus, la fel „tatăl minciunii” încearcă să facă acum cu noi: vrea să ne ademenească, să ne împiedice să mai vedem adevăratul chip al Tatălui. Vrea să ne convingă că nu suntem fii, că nu suntem iubiți. Pentru că prin mândria sa și-a pierdut demnitatea de fiu al luminii, vrea ca și noi să devenim sclavii întunericului. Și încearcă aceasta zi de zi. Cel mult ne lasă în liniște pentru un anumit timp, apoi revine (cf. Lc 4,13).

Să privim în viața noastră și să nu ne amăgim cu timpuri de pace și lipsite de ispite. Să veghem, să fim mereu pregătiți să luptăm. Plini de curaj, să stăm treji convinși fiind că alături de noi se află Isus, cel care a venit în lume tocmai ca să lupte pentru noi și „să distrugă lucrările Diavolului” (1In 3, 8). Să nu negociem cu ispita și să nu facem niciun fel de compromisuri. Să nu ne amăgim cu „minciuni nevinovate” sau cu „banalitatea răului”. Niciun rău nu este banal! Orice rău deformează chipul lui Dumnezeu și îi împiedică pe frații noștri să creadă, îi împiedică să se simtă iubiți.


Nu considera niciun rău ca fiind banal,
nu negocia cu ispita,
ci veghează ca prin faptele tale
să strălucească adevărul despre Dumnezeu,
Tatăl nostru,
și despre Cristos,
iubitorul de oameni. 10 februarie 2017 

Vineri din săptămâna a 5-a de peste an
Sf. Scolastica, fc. **
Gen 3,1-8; Ps 31; Mc 7,31-37

LECTURA I
Veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul.
Citire din cartea Genezei 3,1-8
Şarpele era cel mai viclean dintre toate animalele câmpului, pe care le făcuse Domnul Dumnezeu. Şi a zis către femeie: „A spus cu adevărat Dumnezeu să nu mâncaţi din niciun pom al grădinii?” 2Femeia i-a răspuns şarpelui: „Putem să mâncăm din roadele pomilor din grădină; 3 numai din rodul pomului din mijlocul grădinii a zis Dumnezeu: «Să nu mâncaţi din el, nici să nu vă atingeţi de el, ca să nu muriţi!»” 4 Şi şarpele a zis către femeie: „Nicidecum nu veţi muri! 5 Dar Dumnezeu ştie că în ziua în care veţi mânca din el vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul”. 6 Şi femeia a văzut că pomul era bun de mâncat şi plăcut ochilor şi că pomul era de dorit, ca unul care dă înţelepciune şi a luat din rodul lui, şi a mâncat şi a dat şi bărbatului care era cu ea şi a mâncat şi el. 7 Şi li s-au deschis ochii amândurora şi au cunoscut că erau goi; au cusut laolaltă frunze de smochin şi şi-au făcut acoperăminte. 8 Şi au auzit glasul Domnului Dumnezeu care se plimba prin grădină în adierea vântului zilei şi s-au ascuns bărbatul şi femeia lui din faţa Domnului Dumnezeu printre pomii grădinii.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 31(32),1-2.5.6.7 (R.: 1a)
R.: Fericit este omul căruia i s-a iertat fărădelegea.

1 Fericit este omul căruia i s-a iertat fărădelegea,
căruia i s-a acoperit păcatul.
2 Fericit este omul căruia Domnul nu-i ia în seamă greşeala
şi în duhul căruia nu este prefăcătorie. R.

5 Eu ţi-am făcut cunoscut păcatul meu,
nu ţi-am ascuns fărădelegea mea.
Am zis: „Voi mărturisi Domnului fărădelegile mele”.
Şi vinovăţia păcatului meu tu ai iertat-o. R.

6 De aceea te roagă orice credincios
în timpul strâmtorării.
Chiar de s-ar dezlănţui potop de ape multe,
la el nu vor ajunge. R.

7 Tu eşti pentru mine un adăpost,
tu mă scoţi din strâmtorare,
mă înconjori cu cântări de bucurie pentru eliberare. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE cf. Fap 16,14b
(Aleluia) Deschide, Doamne, inimile noastre, ca să pătrundă în ele cuvântul Fiului tău! (Aleluia)

EVANGHELIA
Pe surzi îi face să audă şi pe muţi să vorbească.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 7,31-37
În acel timp, Isus, ieşind din nou din ţinutul Tirului, a trecut prin Sidon spre Marea Galileii, în ţinutul Decapole. 32 I-au adus un surd care vorbea cu greu şi l-au rugat să-şi pună mâna peste el. 33Luându-l la o parte din mulţime, i-a pus degetele în urechi şi, cu salivă, i-a atins limba. 34 Apoi, ridicându-şi ochii spre cer, a suspinat şi a zis: „Effata!”, care înseamnă „Deschide-te!” 35 Îndată i s-au deschis urechile şi i s-a desfăcut legătura limbii şi vorbea corect. 36 Iar el le-a poruncit să nu spună nimănui, însă cu cât mai mult le poruncea, cu atât mai mult ei îi duceau vestea 37 şi, peste măsură de uluiţi, spuneau: „Toate le-a făcut bine; chiar şi pe surzi îi face să audă şi pe muţi să vorbească”.

Cuvântul Domnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: