Cauza oricărui faliment. PS 127


planuri_falimentOamenii și-au spus: „Haideţi să ne construim o cetate şi un turn al cărui vârf să ajungă la cer; să ne facem un nume ca să nu ne împrăştiem pe faţa întregului pământ”. Nu pare nimic rău în această dorință a oamenilor de a fi uniți, de a construi, de a rămâne împreună. Și atunci pentru ce a falimentat proiectul lor? Este ceva rău în a avea planuri mărețe?

Cuvintele unui psalm ne oferă atât de bine cauza falimentelor: „Dacă Domnul n-ar zidi casa, în zadar ar trudi cei care o zidesc. Dacă Domnul n-ar păzi cetatea, în zadar ar veghea cel care o păzește. În zadar vă sculați dis-de-dimineață și vă culcați târziu, mâncându-vă pâinea în oboseală, pe când Domnul o dă preaiubiților săi în timpul somnului” (Ps 127,1-2). Rău, așadar, nu este să ai planuri mărețe, ci rău este să nu-l incluzi pe Dumnezeu în planurile tale.

Multe planuri, deși par bune și realizabile, falimentează pentru că se bazează doar pe forțele și înțelepciunea umană fără a ține cont de voința lui Dumnezeu, de forța și înțelepciunea sa. Nu putem să construim niciun „turn al cărui vârf să ajungă la cer” dacă în planurile noastre ținem cont doar de dimensiunea orizontală a muncii, doar de ceea ce ne poate oferi societatea și tehnologia. Ignorând dimensiunea verticală a proiectelor noastre, ignorăm tocmai scopul final al tuturor creațiilor: mântuirea sufletului și preamărirea lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu – în care trăim, ne mișcăm și suntem (Fap 17,28) – vrea să facă parte din viața noastră și din operele noastre, vrea să fie lăsat să participe activ cu harul, lumina și forța sa la lucrările noastre. De fapt, singurele lucrări care pot reuși și rezista în timp sunt cele care oglindeasc voința lui Dumnezeu și dragostea față de aproapele. Însă când în viața noastră ne bazăm doar pe contractele și forțele pur umane, fără a fi înrădăcinați și întemeiați în Dumnezeu și în iubirea sa (cf. Ef 3,17), sfârșim prin a nu ne mai înțelege unii cu alții, iar proiectele noastre rămân doar un vis.

Să fim atenți: viața și operele noastre sunt falimentare nu doar atunci când sunt împotriva lui Dumnezeu, ci și atunci când sunt fără el, când ignorăm prezența și ajutorul său. Să ne amintim că pe stema țării noastre era scris cândva: Nihil sine Deo – Nimic fără Dumnezeu! Aceste cuvinte trebuiau puse la temelia turnului Babel. Aceste cuvinte trebuie întipărite în inima noastră, devenind călăuza planurilor noastre.

Care sunt planurile noastre acum? Îl cuprind ele pe Dumnezeu? Țin cont de el și de evanghelia sa? Ce facem prin viața noastră pentru Dumnezeu și pentru evanghelie? Cuvintele lui Cristos sunt clare: „Cine vrea să-şi salveze viaţa o va pierde; cine însă îşi va pierde viaţa pentru mine şi pentru evanghelie o va salva”.


„Tată, facă-se voia ta”,
spunem zilnic.
Să facem ca rugăciunea aceasta
să aibă ecou în planurile noastre.
Să nu ne rușinăm
de prezența Domnului
în viața noastră. 


17 februarie 2017 

Vineri din săptămâna a 6-a de peste an
Ss. Întemeietori ai Societăţii „Slujitorii Sf. Fc. Maria” *; Teodor, soldat m.
Gen 11,1-9; Ps 32; Mc 8,34-9,1

LECTURA I
Să coborâm şi să le încurcăm limbile.
Citire din cartea Genezei 11,1-9
Pe tot pământul erau o singură limbă şi aceleaşi cuvinte. 2 Pornind de la răsărit, oamenii au găsit o vale în ţara lui Şinear şi s-au stabilit acolo. 3 Au zis unul către altul: „Haideţi să facem cărămizi şi să le ardem în foc!” Şi au folosit cărămida în loc de piatră, iar smoala în loc de mortar. 4 Şi au zis: „Haideţi să ne construim o cetate şi un turn al cărui vârf să ajungă la cer; să ne facem un nume ca să nu ne împrăştiem pe faţa întregului pământ!” 5 Domnul a coborât să vadă cetatea şi turnul pe care le construiau fiii oamenilor. 6 Şi Domnul a zis: „Iată, toţi sunt de un popor şi de o vorbire; acesta este numai începutul a ceea ce vor să facă! De acum înainte nimic nu-i va împiedica să facă tot ceea ce şi-au pus în gând să facă. 7 Haideţi, să coborâm şi să le încurcăm limba acolo, ca nimeni să nu mai înţeleagă limba celuilalt!” 8 Domnul i-a împrăştiat de acolo pe faţa întregului pământ şi au încetat de a mai construi cetatea. 9 De aceea i s-a dat numele de Babel, pentru că acolo Domnul a încurcat vorbirea de pe întregul pământ şi de acolo Domnul i-a împrăştiat pe faţa întregului pământ.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 32(33),10-11.12-13.14-15 (R.: 12b)
R.: Fericit este poporul pe care Domnul şi l-a ales ca moştenire.

10 Domnul destramă planurile neamurilor,
el zădărniceşte gândurile popoarelor;
11
 dar planul Domnului rămâne în veci
şi gândurile inimii sale din generaţie în generaţie. R.

12 Fericit este poporul al cărui Dumnezeu este Domnul,
poporul pe care el şi l-a ales ca moştenire.
13 Domnul priveşte din ceruri,
pe toţi fiii oamenilor el îi vede. R.

14 Din locuinţa lui sfântă,
îi cercetează pe toţi locuitorii pământului.
15 El singur a plăsmuit inimile lor
şi le înţelege toate faptele. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE In 15,15b
(Aleluia) „V-am numit pe voi prieteni, spune Domnul, pentru că toate câte le-am auzit de la Tatăl vi le-am făcut cunoscute”. (Aleluia)

EVANGHELIA
Cine îşi pierde viaţa pentru mine şi pentru evanghelie, o va salva.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 8,34-9,1
În acel timp, Isus, chemând la sine mulţimea şi pe discipolii săi, le-a spus: „Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunţe la sine, să-şi ia crucea şi să mă urmeze! 35 Căci cine vrea să-şi salveze viaţa o va pierde; cine însă îşi va pierde viaţa pentru mine şi pentru evanghelie o va salva. 36 Aşadar, ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă îşi pierde sufletul? 37 Căci ce poate să dea omul în schimb pentru sufletul său? 38 Dacă cineva se va ruşina de mine şi de cuvintele mele în această generaţie adulteră şi păcătoasă, şi Fiul Omului se va ruşina de el când va veni în gloria Tatălui său cu îngerii cei sfinţi”. 9,1 Şi le zicea: „Adevăr vă spun că sunt unii dintre cei care stau aici care nu vor vedea moartea până când nu vor vedea împărăţia lui Dumnezeu venind cu putere”.

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, , , , , , , , , , ,

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: