Noi ce suntem: persecutați sau persecutori?

trandafiri_floare_mariaSuntem în luna dedicată sfintei fecioare Maria. Este ziua a doua a acestei luni iar Biserica îl comemorează pe sfântul episcop Atanasiu. De asemnea este o zi de marți, zi în care mulți aleargă la mijlocirea sfântului Anton de Padova. Iar prima lectură ne oferă exemplul sfântului Ștefan, primul martir. Avem, așadar, patru sfinți care fac în jurul nostru un zid ocrotitor. Ei sunt, cum spune psalmistul, „stâncă de scăpare, cetate întărită” în jurul nostru. Însă nu este sufiecient să ne simțim în siguranță în preajma lor, ci trebuie să privim spre ei și să le imităm credința, viața, iubirea.

La începutul sfintei Liturghii, Biserica ne invită să ne unim în rugăciune și să cerem harul ca, bucurându-ne de învățătura sfinților și de ocrotirea lor, „să creștem necontenit în cunoașterea și iubirea” lui Dumnezeu. Doar crescând zilnic în iubire putem imita exemplul sfântul Ștefan. În timp ce era omorât cu pietre, el stătea în genunchi și se ruga: „Doamne Isuse, primeşte duhul meu… Doamne, nu le socoti păcatul acesta!” (cf. Fap 7,59-60). Altfel spus, cunoscându-l pe Cristos, iubindu-l și apărând credința în dumnezeirea sa, a trăit și împlinit tot cuvântul: „Iubiți-i pe dușmanii voștri și rugați-vă pentru cei care vă persecută, ca să deveniți fiii Tatălui vostru care este în ceruri, care face să răsară soarele său peste cei răi și peste cei buni și să plouă peste cei drepți și peste cei nedrepți” (Mt 5,44-45).

Acum să ne întoarcem privirea de la viețile sfinților la viața noastră: de câtă iubire suntem capabili? Ce facem pentru a crește în iubire? Noi cum apărăm credința în Dumnezeu? Noi suntem persecutați pentru credință sau suntem persecutorii celor care cred? Este greu astăzi să nu te regăsești fie într-o categorie, fie în alta! Și nu trebuie să ne gândim la o persecuție sângeroasă. Astăzi e suficientă indiferența față de sacramente și față de Biserică, descurajarea și ispitirea celor care vor să creadă și să-l urmeze pe Cristos, încurajarea viciilor, lipsa educației, tratarea cu ușurință a lucrurilor cu adevărat esențiale pentru trup și suflet. Așadar, ce suntem: persecutați sau persecutori? Să ne amintim cuvântul lui Cristos: „Vai vouă, când toți oamenii vă vor vorbi de bine” (Lc 6,26).

„Unitatea de măsură” a statutului nostru – persecutați sau persecutori – ne este dată și de relația pe care o avem cu Pâinea vieții, cu Cristos prezent în sfânta Împărtășanie. Cât de des ne împărtășim? Cum ne împărtășim? Cât vorbim cu Cristos prezent în taina euharistică? De acolo primim toată forța, toată energia de care avem nevoie pentru a fi asemenea sfinților, căci însuși Domnul ne spune: „Celui care vine la mine nu-i va mai fi foame şi celui care crede în mine, nu-i va mai fi sete niciodată” (In 6,35).

 


Privind la Neprihănita Fecioară Maria,
înțelegem cum ne vrea Dumnezeu:
„Sfinți și neprihăniți în iubire” (cf. Ef 1,4).


2 mai 2017 

Marţi din săptămâna a 3-a a Paştelui
Ss. Atanasie, ep. înv. **; Antonin din Florenţa, ep.
Fap 7,51-8,1a; Ps 30; In 6,30-35

LECTURA I
Doamne Isuse, primeşte duhul meu!
Citire din Faptele Apostolilor 7,51-8,1a
În zilele acelea, Ştefan a spus poporului, bătrânilor şi cărturarilor: „Încăpăţânaţi, cu inimile şi urechile păgâne, voi vă împotriviţi întotdeauna Duhului Sfânt. Aşa au fost părinţii voştri, aşa sunteţi şi voi! 52 Pe care dintre profeţi nu i-au persecutat părinţii voştri? Ei i-au ucis pe cei care vesteau dinainte despre venirea Celui Drept, pe care voi, acum, l-aţi trădat şi l-aţi ucis. 53 Voi aţi primit Legea prin slujirea îngerilor şi nu aţi păzit-o”. 54 Când au auzit ei acestea, fremătau de furie în inima lor şi scrâşneau din dinţi împotriva lui. 55 Dar Ştefan, plin de Duh Sfânt, cu ochii îndreptaţi spre cer, a văzut gloria lui Dumnezeu şi pe Isus stând la dreapta lui Dumnezeu 56 şi a zis: „Iată, văd cerurile deschise şi pe Fiul Omului stând la dreapta lui Dumnezeu!” 57 Atunci ei, strigând cu glas puternic, şi-au astupat urechile şi s-au năpustit împreună asupra lui 58 şi, scoţându-l din cetate, aruncau cu pietre asupra lui. Martorii şi-au pus hainele la picioarele unui tânăr numit Saul. 59 Şi, în timp ce îl loveau cu pietre, Ştefan a strigat, zicând: „Doamne Isuse, primeşte duhul meu!” 60 Apoi, căzând în genunchi, a strigat cu glas puternic: „Doamne, nu le socoti păcatul acesta!” Şi, spunând aceasta, a adormit. 8,1a Şi Saul era de acord cu uciderea lui.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 30(31),3cd-4.6 şi 7b şi 8a.17 şi 21ab (R.: 6a)
R.: În mâinile tale, Doamne, încredinţez duhul meu.
sau:
Aleluia.

3cd Fii pentru mine o stâncă de scăpare,
o cetate întărită, ca să mă mântuieşti!
4 Tu eşti stânca mea, cetatea mea,
pentru numele tău, condu-mă şi călăuzeşte-mă! R.

6 În mâinile tale îmi încredinţez duhul,
tu mă vei mântui, Doamne, Dumnezeule adevărat.
7b Eu îmi pun încrederea numai în Domnul.
8a Mă voi bucura şi mă voi veseli de îndurarea ta. R.

17 Fă să strălucească faţa ta peste slujitorul tău,
mântuieşte-mă în îndurarea ta!
21ab Tu îi ascunzi sub protecţia feţei tale
de uneltirile omului. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE In 6,35ab
(Aleluia) „Eu sunt pâinea vieţii, spune Domnul. Celui care vine la mine nu-i va mai fi niciodată foame”. (Aleluia)

EVANGHELIA
Nu Moise v-a dat pâinea din cer, ci Tatăl meu vă va da pâinea din cer, cea adevărată.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 6,30-35
În acel timp, mulţimea i-a spus lui Isus: „Ce semn faci tu ca să vedem şi să credem în tine? Ce înfăptuieşti? 31 Părinţii noştri au mâncat mană în pustiu, după cum este scris: «Le-a dat să mănânce pâine din cer»”. 32 Atunci, Isus le-a zis: „Adevăr, adevăr vă spun: nu Moise v-a dat pâinea din cer, ci Tatăl meu vă va da pâinea din cer, cea adevărată. 33 Căci pâinea lui Dumnezeu este aceea care se coboară din cer şi dă viaţă lumii”. 34 Ei i-au zis: „Doamne, dă-ne întotdeauna pâinea aceasta!” Isus le-a spus: 35 „Eu sunt pâinea vieţii. Celui care vine la mine nu-i va mai fi foame şi celui care crede în mine, nu-i va mai fi sete niciodată”.

Cuvântul Domnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: