Despre eroi și oameni sfinți


predica_craciun2009Există oameni care devin eroi pentru că au avut acea sclipire de moment și au făcut un lucru minunat, au salvat o viață. Alții pentru simplul fapt că s-au aflat în locul potrivit la timpul potrivit și astfel au intervenit printr-un gest de neuitat. Însă puțini sunt cei care își trăiesc viața cu intensitate, puțini sunt cei care trăiesc fiecare zi ca și cum ar fi ultima, ca și cum ar fi singura zi în care ar putea face ceva extraordinar. De multe ori, zilele noastre se pierd în monotonie și viața cu toată fericirea ei ni se strecoară printre visele pe care nu mai apucăm să le întrupăm. Uităm cât de important este să ne exteriorizăm credința, să o trăim și să predicăm evanghelia prin întreaga noastră viață, prin cuvinte și fapte. Evanghelia nu poate fi predicată în gând!

Despre acest adevăr avem astăzi mărturia sfântului Ștefan. Numele lui nu ne este cunoscut pentru vreo „sclipire de geniu” sau pentru că „a fost omul potrivit la locul potrivit”. El ne este cunoscut pentru că viața sa, după ce l-a aflat pe Cristos, s-a îmbrăcat în înțelepciune și lumină. El ne este cunoscut pentru desăvârșirea cu care și-a „consumat” viața, întipărindu-și în inimă cuvântul Domnului: „Doar cine rămâne statornic până la sfârșit, acela va fi mântuit” (cf. Mt 10,22).

Această statornicie se construiește zi de zi, clipă de clipă. Statornicia până la sfârșit o dobândește cel care în fiecare dimineață știe să-și înalțe ochii spre cer și să spună: „În mâinile tale, Doamne, îmi încredințez sufletul” (Ps 30,6). Cerul este „locul” spre care trebuie să privim în fiecare dimineață pentru că de acolo, din locul unde „Isus stă la dreapta lui Dumnezeu”, ne vine tot ajutorul și tot harul de care avem nevoie pentru a fi statornici până la sfârșit. Din ceruri coboară și asupra noastră Duhul Tatălui care ne dăruiește forța de a nu răspunde cu rău la rău, de a spune chiar și în mijlocul celor mai dureroase momente: „Doamne Isuse, primește sufletul meu” (cf. Fap 6,56.59). Doar cine privește spre cer simte că nu este singur în fața răutății lumii, a încercărilor, a suferințelor. Doar cine privește spre cer poate vedea gloria lui Dumnezeu, strălucirea soarelui și măreția celui care de dragul nostru s-a întrupat, a suferit, a murit, dar a și înviat pentru ca noi toți să trăim împreună cu el pentru veșnicie.

Sfântul Ștefan să ne mijlocească harul de a privi mereu spre cer, spre Dumnezeu, spre cel care ieri ni s-a arătat în chip de Prunc. Jertfa sfântului Ștefan și exemplul său de statornicie până la sfârșit să fie pentru noi imbold spre trăirea și mărturisirea credinței cu prețul oricărei jertfe. Să nu uităm: nu devnim sfinți pentru că alții ne omoară din răutate, , ci suntem deja sfinți dacă trăim în lumină, dacă suntem ucenicii lui Cristos.


Statornicia și fidelitatea nu-ți asigură statutul de erou,
dar îți oferă mântuirea adusă de Cristos:
fericirea veșnică!


26 decembrie 2017 

A 2-a zi din octava Crăciunului (26 decembrie)
SF. ŞTEFAN, primul martir
Fap 6,8-10;7,54-59; Ps 30; Mt 10,17-22

LECTURA I
Iată! Văd cerurile deschise.
Citire din Faptele Apostolilor 6,8-10; 7,54-59
În zilele acelea, Ştefan, plin de har şi de putere, săvârşea minuni şi semne mari în popor. 9 Dar s-au ridicat unii din sinagoga numită a liberţilor, a cirenenilor, a alexandrinilor şi a celor din Cilicia şi Asia, ca să discute cu Ştefan, 10 însă nu puteau să se opună înţelepciunii şi duhului cu care vorbea. 7,54 Când au auzit ei acestea, fremătau de furie în inima lor şi scrâşneau din dinţi împotriva lui. 55 Dar el, plin de Duh Sfânt, cu ochii îndreptaţi spre cer, a văzut gloria lui Dumnezeu şi pe Isus stând la dreapta lui Dumnezeu 56 şi a zis: „Iată! Văd cerurile deschise şi pe Fiul Omului stând la dreapta lui Dumnezeu!” 57 Atunci ei, strigând cu glas puternic, şi-au astupat urechile şi s-au năpustit împreună asupra lui 58 şi, scoţându-l afară din cetate, aruncau cu pietre asupra lui. Martorii şi-au pus hainele la picioarele unui tânăr numit Saul. 59 Şi, în timp ce îl loveau cu pietre, Ştefan a strigat, zicând: „Doamne Isuse, primeşte sufletul meu!”

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 30(31),3cd-4.6 şi 8ab.16bc-17 (R.: 6a)
R.: În mâinile tale, Doamne, îmi încredinţez sufletul.

3cd Fii pentru mine o stâncă de scăpare,
o cetate întărită, ca să mă mântuieşti!
4 Tu eşti stânca mea, cetatea mea,
pentru numele tău, condu-mă şi călăuzeşte-mă! R.

6 În mâinile tale îmi încredinţez duhul,
tu mă vei mântui, Doamne Dumnezeule adevărat.
8ab Mă voi bucura şi mă voi veseli de îndurarea ta,
căci ai privit la umilinţa mea. R.

16bc Scapă-mă din mâna duşmanilor mei
şi de cei care mă urmăresc!
17 Fă să strălucească faţa ta peste slujitorul tău,
mântuieşte-mă în îndurarea ta! R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Ps 117(118),26a.27a
(Aleluia) Binecuvântat este cel care vine în numele Domnului! Domnul este Dumnezeu şi ne luminează. (Aleluia)

EVANGHELIA
Nu sunteţi voi cei care vorbiţi, ci Duhul Tatălui vostru.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 10,17-22
În acel timp, Isus i-a trimis pe cei doisprezece, poruncindu-le: „Fiţi atenţi la oameni, pentru că vă vor da pe mâna sinedriilor şi vă vor biciui în sinagogile lor! 18 Şi veţi fi duşi, din cauza mea, înaintea guvernanţilor şi a regilor ca mărturie înaintea lor şi a păgânilor. 19 Când veţi fi daţi pe mâna lor, nu vă preocupaţi cum sau ce veţi vorbi, căci vi se va da în ceasul acela ce să vorbiţi, 20pentru că nu sunteţi voi cei care vorbiţi, ci Duhul Tatălui vostru este cel care vorbeşte în voi! 21Frate pe frate va da la moarte şi tată pe fiu. Copiii se vor ridica împotriva părinţilor şi-i vor ucide. 22Şi veţi fi urâţi de toţi din cauza numelui meu. Însă cine va rămâne statornic până la sfârşit, acela va fi mântuit”.

Cuvântul Domnului

Categorii:Craciun, Predici si meditatii, Sfântul zileiEtichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: