Îndemn cu privire la Referendumul din 6-7 octombrie 2018


Mergi la vot_alegeri prezidentiale 2014Îndemn cu privire la Referendumul din 6-7 octombrie 2018 către preoţii şi credincioşii catolici din România şi toţi oamenii de bunăvoinţă

Noi, episcopii de ambele rituri ai Bisericii Catolice din România, reuniţi la Şumuleu Ciuc în Sesiune plenară de toamnă a Conferinţei Episcopilor din România, salutăm plini de speranţă decizia de declanşare a Referendumului ce va avea loc în zilele de 6 şi 7 octombrie 2018 pentru revizuirea Constituţiei României.

Iniţiativa demarată încă din anul 2015 de Coaliţia pentru familie din care fac parte şi Asociaţia Familiilor Catolice Vladimir Ghika şi Acţiunea Catolică din România, de a înlocui actuala formulare a articolului 48, aliniatul 1, din Constituţie: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, cu formularea: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, îşi propune să înlăture orice echivoc cu privire la termenul „soţi”, precizând că numai uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie se poate constitui în căsătorie. Precizarea este în deplin acord cu învăţătura Evangheliei, dar şi în spiritul tradiţiei neamului românesc, motiv pentru care Biserica Catolică a susţinut încă de la început iniţiativa venită din partea laicatului şi a unui mare număr de cetăţeni.

Constituţia are menirea de a sta la baza unei legislaţii adecvate în domeniul familiei în care să fie tutelate drepturile fiecăruia şi să fie respectată natura lucrurilor în tradiţia creştină; termenul căsătorie neputând fi utilizat decât pentru a defini realitatea uniunii stabile şi deschise la viaţă dintre un bărbat şi o femeie (cf. Scrisoare deschisă din 04.05.2017). De aceea, reafirmăm necesitatea acestei precizări în Constituţia ţării noastre, prin modificarea articolul 48, aliniatul 1.

În documentul Amoris Laetitia, dedicat familiei din zilele noastre, papa Francisc ne încurajează să apărăm căsătoria între un bărbat şi o femeie ca temei al familiei naturale şi să nu ne fie teamă în a o promova, cu riscul de a contrazice sensibilitatea actuală ori curentele de gândire la modă (cf. nr. 35). În acest sens, noi, toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România, vă îndemnăm să susţineţi modificarea articolului 48 din Constituţie prin prezenţa la vot în ziua Referendumului. De asemenea vă îndemnăm călduros să faceţi cunoscut acest eveniment acasă, la muncă, în grupurile de prieteni şi cunoscuţi, şi, ca formă de apostolat, să promovaţi participarea la vot.

Şumuleu Ciuc, nr. 177/18.09.2018

Episcopii catolici din România

* * *

Episcopii catolici reafirmă susţinerea proiectului de modificare a Constituţiei României

Categorii:E bine de ştiut, FamiliaEtichete:, ,

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: