A ascuns în cuvântul său toate comorile


fericirile si cuvantul divin

Cine ar putea să înțeleagă, Doamne, bogăția chiar și numai a unui cuvânt al tău? Este mult mai mult ceea ce ne scapă decât ceea ce înțelegem, asemenea unor oameni însetați care se adapă la un izvor. Cuvântul Domnului oferă numeroase perspective, după cum numeroase sunt orientările celor care îl studiază. Domnul a colorat cuvântul său cu multe frumuseți, pentru ca fiecare dintre aceia care îl cercetează să poată contempla ceea ce le place. A ascuns în cuvântul său toate comorile, pentru ca fiecare dintre noi să găsească o bogăție în ceea ce contemplă.
Cuvântul lui Dumnezeu este un pom al vieții, care, din toate părțile, îți oferă roadele sale binecuvântate. Este ca acea stâncă ce s-a deschis în pustiu, pentru a dărui tuturor, prin toate părțile sale, o băutură spirituală. Toți, spune Apostolul, au mâncat o hrană spirituală și au băut o băutură spirituală (cf. 1Cor 10,2).
Cel care a fost făcut părtaș la una dintre aceste bogății să nu creadă că în cuvântul lui Dumnezeu există numai aceea pe care el a găsit-o, ci să considere că el a desco­perit doar una dintre multe altele care se află în el. Fiind îmbogățit de acest cuvânt, să nu spună sau să creadă că acesta a fost sărăcit, ci, nefiind în stare să-l epuizeze, să mulțumească pentru bogăția lui. Bucură-te că ai fost săturat, dar nu te întrista că bogăția cuvântului te depă­șește! Cel însetat se bucură că bea, dar nu se întristează că nu poate să sece izvorul. Izvorul să-ți potolească setea, dar setea să nu sece izvorul, căci, dacă setea ta este potolită fără ca izvorul să sece, vei putea să bei din nou ori de câte ori vei avea nevoie. Dacă însă poto­lindu-ți setea, ai seca izvorul, victoria ta s-ar schimba în nenorocirea ta.
Mulțumește pentru ceea ce ai primit și nu te întrista pentru ceea ce rămâne nefolosit. Ceea ce ai primit și ai luat este partea ta, dar ceea ce rămâne este moștenirea ta. Ceea ce nu poți să primești imediat, din cauza slăbi­ciunii tale, vei putea primi altă dată, dacă vei persevera. Să nu te încumeți să iei dintr-o singură înghițitură ceea ce nu poate fi luat dintr-o singură înghițitură și să nu renunți, din neglijență, la ceea ce poți lua puțin câte puțin.

(din Comentariu asupra Diatessaronului, de sfântul Efrem, diacon
1, 18-19: SCh 121, 52-53 – Cuvântul lui Dumnezeu este izvor nesecat de viață)


SPRIJINĂ și tu UN COPIL care riscă să abandoneze ȘCOALA și VIAȚA!

Cei care doresc pot susține proiectele Paxlaur (în special ajutorul acordat copiilor săraci pentru a nu abandona școala și viața!) fie prin PayPal (paxlaur@yahoo.com), fie prin contul RO53BTRLRONCRT0378224401 (RON), Banca Transilvania, Dăncuță Laurențiu. Pentru alte detalii: paxlaur@yahoo.com Vă mulțumesc! Domnul să vă binecuvânteze! Pr. Laurențiu Dăncuță

€4,00

Categorii:Diverse, Lecturi, ScripturaEtichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: