Mersul la școală: de la lux spre miracol (un ghiozdan și o pâine)


Când am spus unei doamne că vreau să ajut măcar un copil să nu abandoneze școala, mi-a spus: „Părinte, din păcate, mersul la școală este un lux. Iar să ieși de acolo educat e un miracol”… Cât de triste, apăsătoare și îngrijorătoare sunt aceste cuvinte pentru viitorul omenirii.

Chiar dacă pare ceva normal să fii înscris la o școală, în realitate milioane de copii nu au această posibilitate din cauza sărăciei, războiului, neglijenței celor „mari” etc. Fericit școlarul, liceanul, studentul! Nu toți au această șansă. În lume trăiesc milioane de oameni care nu știu să citească, oameni care nu au avut colegi de bancă sau prieteni din clasă, oameni care nu s-au bucurat de doamna sau domnul învățător, diriginte, profesor… Puțini sunt cei care au experiența „domnului Trandafir”. 

Așadar, dacă te numeri printre cei care merg regulat la școală, liceu, facultate, îmbrăcat curat, cu rechizitele necesare, cu „pachețel” și fără să fii nevoit să străbați distanțe kilometrice pe jos, ești binecuvântat. După cum binecuvântat este și cel care are vocația de educator, învățător, profesor: nu doar că are un loc de muncă decent și plin de responsabilitate, dar are menirea (posibilitatea/obligația) de a fi o binecuvântare pentru cei încredințați lui. Fericit omul – elev sau profesor! – care nu merge degeaba la școală!

Pe de altă parte, ce tristă este gâlceava oamenilor „mari” despre manuale, despre educația sexuală, despre ora de religie, despre programa pentru bacalaureat etc., fără să mimeze cel mai mic interes pentru copiii care nu reușesc nici în acest an să înceapă școala sau pentru copiii care abandonează școala. Ce eșec să faci manuale și pliante și programe sofisticate și multe altele pentru copii pe care ai uitat să-i înveți mai întâi să citească și să socotească, să spună „bună ziua”, „mulțumesc”, „te rog frumos”, „pardon” etc. Ce apăsător e sistemul care vinde cărți orbilor și muzică surzilor!

Felicitări și mult succes celor care și anul acesta vor merge la școală. Felicitări părinților care își susțin copiii și fac eforturi pentru a evita abandonul școlar. Felicitări profesorilor care nu se descurajează în fața greutăților și devin o binecuvântare pentru cei încredințați lor. Și în mod special, felicitări celor care ajută copiii săraci, marginalizați, exploatați, defavorizați, să meargă la școală! Educația este oglinda viitorului, este garanția unui viitor mai bun: cum (ne) educăm, așa vom trăi!


Mulțumind celor care au participat la campania „Oferă un LEMN unui copil sărac (Detalii AICI)”, vă invit să susțineți în continuare copiii care își doresc să meargă la școală dar nu au mâncare, haine, rechizite.

Începutul școlii, primul clopoțel,
în general, e motiv de mare bucurie pentru copii.
Însă pentru unii
e doar ocazie de tristețe, rușine, foame etc.
din cauza lipsurilor.

Printr-un simplu gest, dăruind o carte, o pâine, un ghiozdan, unii pot șterge lacrimi și, mai ales, pot ajuta un copil să înceapă sau să nu abandoneze școala.

Peste ani țara noastră – ba chiar putem spune lumea, dacă ne mai rabdă Domnul! – va fi condusă de cei care acum merg sau nu merg la școală! Și asta depinde și de noi!

Scoala de la lux la miracol un ghiozdan si o paine_Paxlaur

Un ghiozdan și o pâine

Cei care doresc să susțină campania Paxlaur „Un ghiozdan și o pâine” la început de an școlar, o pot face aici: RO53BTRLRONCRT0378224401 (RON), Banca Transilvania, Dăncuță Laurențiu RO03BTRLEURCRT0378224401 (EUR), Banca Transilvania, Dăncuță Laurențiu; PayPal: paxlaur@yahoo.com. Vă mulțumesc!

€7.00

Cei care doresc să susțină blogul și proiectele Paxlaur (Detalii AICI: https://paxlaur.com/doneaza-sustine-proiectele-paxlaur/):

  • PayPal: paxlaur@yahoo.com;
  • RO53BTRLRONCRT0378224401 (RON), Banca Transilvania, Dăncuță Laurențiu
  • RO03BTRLEURCRT0378224401 (EUR), Banca Transilvania, Dăncuță Laurențiu.
  • SAU DĂRUIND DIRECT COPIILOR DIN JURUL DVS. MEREU ESTE CINEVA LÂNGĂ NOI CARE ARE NEVOIE DE AJUTOR.

Vă mulțumesc!

Categorii:E bine de ştiut, educatie, Proiectele PaxlaurEtichete:, , , , ,

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: