Familia are nevoie de o culoare, nu de „șase”: culoarea vieții!

happy-family

„Familia”, „despre familie”, „pentru și împotriva familiei” sunt cuvinte care însoțesc multe știri și evenimente din aceste zile. Nu doar România sau Norvegia sau Italia, ci fiecare parte a Pământului pare cuprinsă de interes/interese pentru sau împotriva familiei.

Din păcate se observă că sunt din ce în ce mai puțini cei care susțin cu voce tare că familia trebuie să corespundă creației și nu invers: adaptarea creației la ceea ce noi vrem să numim familie. Ce fericite și liniștite erau vremurile când omul se bucura de creație, de ceea ce era natural, de ceea ce părea normal. Acum însă fiecare vrea să adapteze naturalul și creația la propriile mofturi și înclinații, bune sau mai puțin bune. Totul a devenit o modă care trebuie schimbată cu orice preț. Totul. Nu doar familia, ci și viața și creația și religia/credința/Biserica… „Cu Dumnezeu nu ne mai chinuim să-l schimbăm pentru că și așa nu reușim. Mai bine spunem că nu există și am eliminat o problemă”. Însă cu familia lupta se duce în continuare pentru că este o realitate palpabilă, deci transformabilă după gust. Familia a devenit pentru unii o modă, o modă veche, cum spun mulți, și trebuie „colorată”. Unora li se pare că în familie acum este prea mult negru, e prea serioasă, prea sobră și atunci spun că nu ar fi rău să i se mai adauge vreo câteva culori, mai exact șase. Aceasta când de fapt familiei îi lipsește o singură culoare: albul pur al vieții. Îi lipsește să fie mai însetată de viață. Poate că într-adevăr familia a devenit o insituție plictisitoare, sobră, neagră, dar aceasta nu pentru că e o „vechitură” care trebuie cu orice preț înlocuită, ci pentru că nu are în ea mai multă viață. Iar când spun viață mă gândesc la copii, la bucuria de a fi/sta/petrece împreună soț, soție și copii. Mă gândesc la tot ceea ce cândva făcea ca familia să fie plină de viață, la orice mică bucurie. Viitorul omenirii și al familiei nu va fi salvat vopsindu-l în șase culori. Nu de culori și de schimbări extravagante are nevoie familia, ci de viață, de încrederea în viață, de frumusețea care vine din viață… Unde nu este viață, deschidere spre viață, nu este speranță, nu este viitor, nu este nimic!

Ar fi multe de spus, dar mă opresc aici cu gândurile mele și las loc altor gânduri și învățături. De fapt, am început să scriu aceste rânduri pentru că mi-am propus ca în aceste zile să public fragmente dintr-un document foarte drag mie, Familiaris consortio. Este vorba despre Exortaţia apostolică a suveranului pontif sfântul Ioan Paul al II-lea despre îndatoririle familiei creştine în lumea de astăzi. Este adevărat că acest document este născut înaintea mea, adică este „vechi”, dar cred că în acest caz cuvântul vechi însemană bun, exact ca vinul bun care de obicei este vechi. Pentru astăzi vă propun spre meditație primul număr din acest document și vă îndemn să ne trezim pentru a da viață familiei, nu pentru a o schimba și îmbrăca în culori, ci în speranță și adevăr. Familia, toate familiile au nevoie de ajutorul nostru, de sprijinul și acțiunea noastră. Să nu ne mulțumim doar cu o rugăciune spusă pe fugă pentru familii, ci să facem mult mai mult, în dulcele stil benedictin ora et labora, roagă-te și muncește (pentru familie).

 

Iată și primul număr:

Biserica în slujba familiei

1.Transformările ample, rapide şi profunde ale societăţii şi culturii au afectat familia în zilele noastre mai mult poate decât alte instituţii. Multe familii trăiesc această situaţie în fidelitate faţă de acele valori spirituale care stau la baza instituţiei familiale. Altele plutesc în nesiguranţă ori rătăcesc de la calea datoriilor lor, ori sunt de-a dreptul străine şi oarecum necunoscătoare ale semnificaţiei vieţii de familie şi ale adevărului sens al vieţii conjugale şi familiale. Altele, împiedicate de diferite nedreptăţi sociale, nu pot să-şi realizeze drepturile fundamentale.

Conştientă că taina Căsătoriei şi familia constituie una dintre valorile cele mai preţioase ale omenirii, Biserica vrea să-şi facă auzit glasul şi să-şi ofere ajutorul celor care, conştienţi de valoarea Căsătoriei şi a familiei, se străduiesc să realizeze cu fidelitate aceste valori în viaţa lor, acelora care plutesc în nesiguranţă şi anxietate, caută adevărul, precum şi acelora care sunt împiedicaţi pe nedrept să trăiască liber propriul proiect al familiei. Susţinând pe cei dintâi, luminându-i pe următorii şi ajutându-i pe ceilalţi, Biserica oferă slujirea sa celor care sunt preocupaţi de destinul Căsătoriei şi al familiei(Cf. GS 52.).

În mod deosebit, Biserica se adresează tinerilor care sunt gata de a începe drumul spre Căsătorie şi viaţa de familie, cu scopul de a le deschide noi orizonturi, ajutându-i să descopere frumuseţea şi măreţia chemării la dragoste şi la slujirea vieţii.

 

Documentul integral îl puteți citi aici: http://www.ercis.ro/magisteriu/ioanpaul2exo.asp?doc=fc

Un comentariu la ”Familia are nevoie de o culoare, nu de „șase”: culoarea vieții!

  1. Pingback: Familia și realizarea dreptăţii în lume « Prea târziu te-am iubit…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: