Fragmente din nemuritoarea înțelepciune a trecutului


securedownload-7Cât de liniștită ne-ar fi viața dacă am da și astăzi ascultare acestor „îndemnuri” din cartea Exodului:

Aşa spune Domnul: „Să nu vă purtaţi nemilos cu străinul care locuieşte între voi şi să nu-l asupriţi, căci şi voi aţi fost străini în Egipt.

Să nu nedreptăţiţi pe văduvă şi pe orfan; dacă îi veţi nedreptăţi şi ei vor striga către mine, eu voi asculta strigătul lor, mânia mea se va aprinde şi voi face să pieriţi de sabie, iar femeile voastre vor rămâne văduve şi fiii voştri orfani.

Dacă împrumuţi bani unuia din poporul meu, unui sărac care locuieşte lângă tine, să nu te porţi cu el ca un cămătar şi să nu-i ceri nici o dobândă.

Dacă i-ai luat ca zălog mantia aproapelui tău, să i o dai înapoi înainte de apusul soarelui, căci mantia cu care îşi acoperă trupul este singura lui învelitoare şi nu are alta în care să doarmă; iar dacă strigă către mine, îl voi asculta, căci eu sunt îndurător.

Să nu-l blestemi pe Dumnezeu şi să nu vorbeşti de rău vreun conducător al poporului tău.

Să nu întârzii să-mi aduci pârga secerişului tău şi a culesului viei tale.

Să mi-l oferi pe întâiul-născut dintre fiii tăi.

Tot aşa să faci cu boul şi cu oaia ta; şapte zile să fie cu mama lor, iar în ziua a opta să mi-l oferi mie.

Să fiţi oameni sfinţi pentru mine; să nu mâncaţi carnea animalului sfâşiat pe câmp, să o aruncaţi la câini.

Să nu răspândeşti zvonuri neadevărate. Să nu dai mâna cu cel rău ca să fiţi împreună martori mincinoşi.

Să nu te iei după mulţime ca să faci rău; şi la judecată să nu mărturiseşti trecând de partea celor mulţi, ca să abaţi dreptatea.

Să nu fii părtinitor nici cu săracul la judecată.

Dacă întâlneşti boul vrăjmaşului tău sau măgarul lui rătăcit, să i-l duci acasă.

Dacă vezi măgarul vrăjmaşului tău căzut sub povara lui, să nu treci pe lângă el, ci să-l ajuţi să ia povara de pe măgar.

La judecată, să nu te atingi de dreptul săracului.

Fereşte-te de o învinuire nedreaptă şi să nu omori pe cel nevinovat şi pe cel drept, căci nu-l voi ierta pe cel vinovat.

Să nu primeşti daruri căci darurile îi orbesc pe cei ce văd bine şi răstălmăcesc cuvintele celor drepţi.

Să nu asupreşti pe străin; voi cunoaşteţi viaţa străinului, căci şi voi aţi fost străini în ţara Egiptului” (Cartea Exodului   22,20–23,9).

Cât de însetați de Dumnezeu, de simplitate, de bunătate am trăi dacă am vrea cu adevărat să gustăm din Izvorul vieții și al înțelepciunii, după exemplul sfântului Augustin:

 

A venit o femeie din Samaria ca să ia apă

A venit o femeie (In 4,7): figură a Bisericii, care încă nu este îndreptăţită, dar pe punctul de a fi îndreptăţită. Aceasta este tema conversaţiei. Vine fără să ştie, îl găseşte pe Isus care începe conversaţia cu ea. Să vedem despre ce, să vedem de ce a venit o femeie din Samaria ca să scoată apă. Samaritenii nu aparţineau poporului iudeu: erau străini. Este semnificativ faptul că această femeie, care era figură a Bisericii, provenea dintr-un popor străin, străin de neamul iudeilor. Într-adevăr, Biserica va veni dintre păgâni, care, pentru iudei, erau străini.

Să ne recunoaştem în ea şi în ea să mulţumim lui Dumnezeu pentru noi. Ea era o figură, nu adevărul, pen­tru că şi ea a reprezentat înainte figura pentru a deveni mai apoi adevăr. De fapt, a crezut în el, care voia să facă din ea figura noastră. A venit deci ca să scoată apă. Venise doar ca să scoată apă, aşa cum obiş­nuiesc să facă bărbaţii şi femeile.

Isus i-a spus: Dă-mi să beau! Discipolii lui plecaseră în cetate ca să cumpere de mâncare. Aşadar, femeia samariteană i-a zis: Cum, tu, care eşti iudeu, ceri să bei de la mine, care sunt o femeie samariteană? De fapt, iudeii nu aveau legături cu samaritenii (In 4,7-9).

Vedeţi cât erau de străini între ei: iudeii nu foloseau nici măcar vasele samaritenilor. De vreme ce femeia avea cu sine găleata cu care să scoată apă, a rămas uimită că un iudeu îi cere să bea, lucru pe care iudeii nu obişnuiau niciodată să-l facă. Însă celui care cerea de băut îi era sete de credinţa femeii samaritene.

Ascultă acum cine este cel care cere de băut. Isus a răspuns şi i-a zis: Dacă ai fi cunoscut darul lui Dum­nezeu şi cine este acela care îţi spune: „Dă-mi să beau”, tu ai fi cerut de la el şi el ţi-ar fi dat apă vie (In 4,10).

Cere de băut şi promite că dă de băut. Este nevoiaş ca unul care aşteaptă să primească şi abundă ca acela care este în stare să sature. Dacă ai fi cunoscut, spune el,darul lui Dumnezeu! Darul lui Dumnezeu este Duhul Sfânt. Însă Isus îi vorbeşte femeii într-un mod încă învăluit şi, treptat, se deschide o cale spre inima ei. Poate că deja o instruieşte. Ce anume este mai delicat şi mai afectuos decât acest îndemn: Dacă ai fi cunoscut darul lui Dumnezeu şi cine este acela care îţi spune: „Dă-mi să beau”, tu ai fi cerut de la el şi el ţi-ar fi dat apă vie!

Deci, ce apă vrea să-i dea, dacă nu aceea despre care este scris: La tine este izvorul vieţii? (Ps 35,10). Într ade­văr, cum ar putea să le fie sete celor care se satură din belşugul casei tale? (Ps 35,9).

El promitea un anumit belşug şi săturare de Duh Sfânt, însă aceea încă nu înţelegea şi, neînţelegând, ce anume răspunde? Femeia îi spune: Doamne, dă-mi această apă, ca să nu-mi mai fie sete şi să nu mai vin aici să scot (In 4,15). Necesitatea o constrângea la trudă, dar slăbiciunea sa nu se adapta de bunăvoie. O, dacă ar fi auzit: Veniţi la mine, voi, cei trudiţi şi împo­văraţi, şi eu vă voi da odihnă! (Mt 11,28). De fapt, acest lucru i-l spunea Isus, ca să nu mai fie nevoie să trudească, dar femeia încă nu înţelegea.

Din Tratatele asupra Evangheliei după Ioan ale sfântului Augustin, episcop

(Trat. 15, 10-12.16-17: CCL 36, 154-156)

Poate în noua săptămână vom reuși mai mult!
Sus inimile!
Zile de har și de înțelepciune!

Categorii:E bine de ştiut, LecturiEtichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: