O slujire eclezială: familia trebuie să-i formeze pe copii pentru viaţă

family-bible-study-reduced_edited-1Misiunea de evanghelizare pe care o au părinţii creştini este originală şi de neînlocuit, pentru că are semnificaţii tipice pentru viaţa de familie şi este întreţinută, aşa cum i se cuvine, de iubire, simplitate, eficienţă şi de mărturie zilnică127.

Familia trebuie să formeze pe copii pentru viaţă în aşa fel încât fiecare să-şi îndeplinească pe deplin misiunea după chemarea primită de la Dumnezeu. Într-adevăr, familia care este deschisă la valorile transcendentale, familia care slujeşte cu bucurie tuturor „fraţilor”, familia care îndeplineşte cu fidelitate generoasă misiunea încredinţată şi este conştientă de participarea zilnică la misterul crucii glorioase a lui Cristos devine primul şi cel mai bun seminar al vocaţiei la viaţa de consacrare pentru cauza împărăţiei lui Dumnezeu.

Misiunea de evanghelizare şi cateheză a părinţilor trebuie să însoţească viaţa copiilor chiar şi în anii adolescenţei şi tinereţii, când aceştia, cum se întâmplă adesea, contestă ori resping direct credinţa primită în primii ani ai vieţii lor. Aşa cum în Biserică opera de evanghelizare nu este despărţită de suferinţele apostolului, tot aşa şi în familia creştină părinţii trebuie să înfrunte cu curaj şi cu seninătate sufletească greutăţile pe care le întâlnesc în educarea copiilor lor.

Nu trebuie să se uite faptul că slujirea desfăşurată de soţii şi de părinţii creştini pentru evanghelie este în chip esenţial o slujire eclezială, fiind încadrată în contextul general al Bisericii, care este o comunitate evanghelizată şi de evanghelizare. Avându-şi rădăcina înfiptă în misiunea unică a Bisericii şi fiind derivată din această misiune pentru edificarea trupului tainic al lui Cristos128, misiunea de evanghelizare şi de catehizare a Bisericii domestice trebuie să rămână în comuniune intimă şi trebuie să se armonizeze în mod responsabil cu toate celelalte slujiri de evanghelizare şi catehizare prezente şi operante în comunitatea eclezială, atât cea diecezană, cât şi cea parohială.

(din Familiaris consortio, nr. 53)

Documentul poate fi citit în întregime pe: http://www.ercis.ro/magisteriu/ioanpaul2exo.asp?doc=fc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: