Familia. Asociaţiile de familii pentru familii

puterea unitatiiMai presus de toate trebuie recunoscută acea poziţie singulară care, în acest domeniu, priveşte misiunea soţilor şi a familiilor creştine, în puterea harului primit în sacrament. O astfel de misiune trebuie pusă în slujirea edificării Bisericii, a construirii împărăţiei lui Dumnezeu în istorie. Acest lucru e cerut ca act docil de supunere faţă de Cristos Domnul. El, în puterea Căsătoriei celor botezaţi ridicată la rang de sacrament, conferă soţilor creştini o misiune specială de apostoli, trimiţându-i ca lucrători în via sa şi, într-un mod cu totul special, în acest câmp al familiei.

În această activitate, ei lucrează în comuniune şi colaborare cu alţi membri ai Bisericii, care lucrează şi ei în folosul familiei, aducând rodul darurilor şi funcţiunilor. Un astfel de apostolat se va desfăşura, mai ales, în sânul familiei proprii, prin mărturia vieţii trăite în conformitate cu legea divină în toate aspectele ei, prin formarea creştină a copiilor, prin ajutorul dat maturizării lor în credinţă, prin educaţia la castitate, prin pregătirea pentru viaţă, prin grija de a-i feri de pericolele ideologice ori morale de care sunt adesea ameninţaţi, prin inserarea lor graduală şi responsabilă în comunitatea eclezială şi în cea civilă, prin asistarea şi consilierea în alegerea vocaţiei, prin ajutorul reciproc între membrii familiei, pentru creşterea comună umană şi creştină şi aşa mai departe. Acest apostolat se va lărgi prin opere de caritate spirituală şi materială faţă de alte familii, în special faţă de acelea care au nevoie de ajutor şi susţinere, faţă de cei săraci, bolnavi, bătrâni, cu handicap, orfani, văduve, soţi părăsiţi, fetele cu copii şi acelea care, în situaţii dificile, sunt ispitite să avorteze rodul trupului lor etc.

Tot în cadrul Bisericii, subiect responsabil al pastoraţiei familiale, trebuie amintite diversele grupări de credincioşi, în cadrul cărora se manifestă şi se trăieşte într-o anumită măsură misterul Bisericii lui Cristos. Trebuie recunoscute şi valorificate – fiecare în raport cu caracteristicile şi scopurile, incidenţele şi metodele proprii – diversele comunităţi ecleziale, diferitele grupuri şi numeroasele mişcări implicate în mod diferit, cu titluri diferite şi la niveluri diferite, în pastoraţia familială.

Pentru acest motiv, Sinodul episcopilor a recunoscut clar aportul util al acestor asociaţii de spiritualitate, de formare şi de apostolat. Rolul lor este de a trezi în credincioşi un sens viu de solidaritate, de a favoriza o conduită de viaţă inspirată din evanghelie şi din credinţa Bisericii, de a forma conştiinţele după valorile creştine şi nu după parametrii opiniei publice, de a stimula operele de caritate reciprocă şi faţă de alţii cu un spirit de deschidere, aşa încât familiile creştine să devină un adevărat izvor de lumină şi un ferment sănătos pentru alte familii.

La fel, este de dorit ca familiile creştine – conştiente de binele comun – să ia parte activă, la toate nivelurile şi în alte asociaţii care nu sunt bisericeşti. Unele dintre acestea îşi propun prezervarea, transmiterea şi apărarea valorilor etice şi culturale ale popoarelor respective, dezvoltarea persoanei umane, protecţia medicală, juridică şi socială a maternităţii şi a copiilor, promovarea justă a femeii şi lupta împotriva a tot ce micşorează demnitatea femeii, sporirea solidarităţii reciproce, cunoaşterea problemelor conexe cu reglementarea responsabilă a fecundităţii, după metode naturale, conforme cu demnitatea umană şi cu învăţătura Bisericii. Alte asociaţii au ca scop edificarea unei lumi mai drepte şi mai umane, promovarea legilor juste care favorizează buna rânduială socială cu deplin respect pentru demnitatea şi libertatea legitimă a individului şi familiei, la nivel naţional sau internaţional, sau colaborarea cu şcoala şi cu alte instituţii care completează educaţia copiilor şi aşa mai departe.

(din Familiaris consortio, nr. 71-72)

Documentul poate fi citit în întregime pe: http://www.ercis.ro/magisteriu/ioanpaul2exo.asp?doc=fc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: