Milostivire pentru prezent și speranță pentru viitor


31 ianuarie 2014 Don BoscoExistă oameni sfinți pentru care speranța, milostivirea, spovada și educația sunt sinonime. Bicentenarul nașterii unui astfel de om deosebit coincide cu anul în care a început Jubileul Milostivirii. Sfântul Ioan Bosco, cunoscut în întreaga lume ca Don Bosco, s-a născut la 16 august 1815 și a fost hirotonit preot, la Torino, în anul 1841.

El este „crainicul bucuriei”, cel căruia i se potrivesc atât de bine cuvintele Apostolului: „Bucuraţi-vă mereu în Domnul… Bucuria voastră să fie cunoscută tuturor oamenilor” (Fil 4,4-5). El este cel care a trăit cuvintele lui Cristos: „Oricine va primi un copil în numele meu, pe mine mă primeşte” (Mt 18,5). Şi-a dedicat viaţa slujirii celor mici şi a făcut tot posibilul pentru ca fiecare tânăr să simtă milostivirea Tatălui și bucuria vieţii. Prioritatea vieţii sale a fost educaţia celor mici, slabi, săraci, pentru ca în felul acesta să-i realizeze nu doar pentru această lume, ci mai ales pentru veşnicie. Plin de milostivre asemenea Tatălui, Don Bosco și-a dăruit întreaga viața tinerilor: „I-am promis lui Dumnezeu că până la ultima mea respirație voi fi pentru voi, tinerii. Eu pentru voi studiez, pentru voi muncesc, pentru voi sunt dispus să-mi dau și viața. Să știți că tot ceea ce eu sunt, sunt în întregime pentru voi, zi și noapte, dimineața și seara, în orice moment”.

Sfântul Ioan Bosco a fost și rămâne un geniu al educației: „se estimează că a educat în oratoriile sale nu mai puțin de o sută de mii de tineri abandonați, inventând pentru ei primele școli de muncă, semnând el însuși primele contracte de ucenicie; primele școli serale și duminicale; primele societăți de ajutor reciproc pentru muncitori, prima bibliotecă pentru tineretul italian, îngrijându-se el însuși de publicarea a 204 volume mici” (Santi nella Misericordia, Milano, 2015, p. 63-64).

Omenirea are nevoie de educație și de educatori. În multe familii, case de copii, școli și alte instituții lipesesc educatorii pasionați de oameni, pasionați de binele copiilor, dornici să educe cu milostivire și bunătate. Adevăratul educator nu este cel care a obținut zeci de diplome și titluri academice, ci acela care știe să se coboare cu milostivire spre cel mic și să obțină de la el totul, dar nu cu forța, ci cu iubirea. Adevăratul educator folosește „metoda preventivă”: observă din timp lipsurile celor mici, intervine prompt și îi ajută să evite tot ceea ce ar putea împiedica un viitor frumos, o bună creștere.

Dacă vrem să oferim un viitor mai bun omenirii – ajutându-i și educându-i pe cei mici – trebuie să ne întipărim în inimă cuvintele lui Don Bosco: „Să nu fie agitație în sufletul vostru, să nu fie dispreț în ochii voștri, să nu fie insulte în cuvintele voastre, ci să aveți milostivire pentru prezent și speranță pentru viitor”. Cine educă un copil trăiește prezentul cu milostivire și oferă acestei lumi speranța într-un viitor mai bun!

Don Bosco a fondat „Societatea sfântului Francisc de Sales” (salezienii) şi „Fiicele Mariei Ajutătoare”. Când a murit, la 31 ianuriae 1888, opera sa era deja răspândită în 12 țări, cu peste 60 de oratorii și peste o mie de persoane consacrate. Astăzi salezienii sunt prezenți în peste 130 de țări, cu aproximativ 1800 de case și 15.000 de membri. În România sunt prezenți la Constanța și la Bacău.

În toată lumea răsună strigătul din timpul agoniei sale: „Alergați, alergați repede și salvați tinerii. Preasfântă Marie, o, bună Mamă, ajută-i!”. Murind spunea celui de lângă el: „Mergi și spune-le tinerilor că-i aștept pe toți în Paradis”, în casa Tatălui bogat în milostivire.


SPRIJINĂ și tu UN COPIL care riscă să abandoneze ȘCOALA și VIAȚA!

Cei care doresc pot susține proiectele Paxlaur (în special ajutorul acordat copiilor săraci pentru a nu abandona școala și viața!) fie prin PayPal (paxlaur@yahoo.com), fie prin contul RO53BTRLRONCRT0378224401 (RON), Banca Transilvania, Dăncuță Laurențiu. Pentru alte detalii: paxlaur@yahoo.com Vă mulțumesc! Domnul să vă binecuvânteze! Pr. Laurențiu Dăncuță

€4,00

Categorii:Don Bosco, E bine de ştiut, Predici si meditatiiEtichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: