Ispită și descurajare. Tu!


ispita„Luat dintre oameni” și pus în mijlocul oamenilor ca slujitor este imaginea celui care se consacră Domnului. Însă astăzi sunt tot mai puțini cei care se lasă „luați dintre oameni”. Principiul pare a fi: „Să nu alegi ceea ce majoritatea refuză”. De ce să intri într-o lume care e plină de slăbiciuni mediatizate? De ce să alegi o viață din care pare că lipsește tocmai „mirele” și în care fiecare zi pare o zi de post, o zi grea și tristă? Unde este acel Domn care fascina? Oare nu este și astăzi același Cristos în viața celor „luați dintre oameni”?

Isus Cristos este același ieri, astăzi și în veac și el continuă să fascineze și va continua să atragă la sine inimi (cf. Evr 13,8). Cristos, Mirele, este și astăzi în mijlocul nostru. Suntem noi cei care decidem dacă facem sau nu sărbătoare în prezența lui; suntem noi cei care alegem să-l urmăm sau nu. Iar dacă noi nu îndrăznim să-l urmăm pe Cristos în totalitate, atunci cel puțin să-i lăsăm pe alții să o facă. Să nu-i descurajăm! Dimpotrivă, să-i încurajăm! Să susținem vocațiile la viața consacrată. Să nu ne mirăm, plini de dezamăgire, în fața omului care spune: „Eu merg să mă fac preot/călugăr/călugăriță”. Este trist când auzi regrete de genul: „Ah, săracul s-a dus la seminar! Ah, săraca s-a dus la mănăstire. Și era așa deștept/așa capabilă. Și era așa frumos/frumoasă. Cum poate să renunțe la lume?! Vai, săracii, la vârsta lor” etc. Nu e nici un vai, ci ar trebui să fie un „Wow! Respect!”.

Să nu uităm: „Nimeni nu-și ia singur această cinste, ci numai cel chemat de Dumnezeu”. Noi ne împotrivim de atâtea ori chemării lui Dumnezeu descurajând sau ispitind. Noi suntem atât de capabili de a deveni ispita lumii, a gălăgiei, a vieții care uită de cer. Noi suntem responsabili de frica unora de a se dedica în totalitate slujirii lui Dumnezeu.

Și ar mai fi ceva: „Tu ești preot în veac”. Aceste cuvinte nu sunt doar o figură de stil sau un cântec plăcut, dar lipsit de fundament în viața reală. Acesta este adevărul: „El este preot în veac”. Dumnezeu alege pentru totdeauna, așa cum ne învață apostolul: „darurile și chemarea lui Dumnezeu sunt irevocabile” (Rom 11,29). Irevocabile! Dumnezeu nu se răzgândește nici măcar atunci când omul insistă, greșește, fuge. În adâncul conștiinței, oriunde ai fugi, va răsuna mereu: „Ești preot în veci. Dumnezeu te-a ales pentru că te iubește cu o iubire veșnică. Dumnezeu nu se răzgândește”.

Să ne rugăm pentru cei aleși, pentru cei fragili. Să înălțăm împreună „strigăte puternice, cu lacrimi, rugăciuni și cereri către acela care are puterea să ne salveze”. Să ne rugăm. Să postim. Dumnezeu singur are puterea să ne salveze de frica consacrării, după cum Dumnezeu singur este acela care „trimite lucrători în secerișul său”.


Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta:

ca cineva să-și dea viața pentru frații săi

(cf. In 15,13).


16 ianuarie 2017 

Luni din săptămâna a 2-a de peste an
Sf. Marcel I, pp.
Evr 5,1-10; Ps 109; Mc 2,18-22

LECTURA I
Deşi era Fiu, a învăţat ascultarea din cele ce a pătimit.
Citire din Scrisoarea către Evrei 5,1-10
Fraţilor, orice mare preot este luat dintre oameni, pus pentru oameni în relaţiile cu Dumnezeu, ca să ofere daruri şi sacrificii pentru păcate. 2 El poate avea compătimire pentru cei care sunt în ignoranţă şi în greşeală, întrucât şi el este cuprins de slăbiciune 3 şi din cauza ei, trebuie să ofere sacrificii pentru păcate atât pentru popor, cât şi pentru sine. 4 Nimeni nu-şi ia singur această cinste, ci numai cel chemat de Dumnezeu, la fel ca Aaron. 5 Tot la fel şi Cristos: nu şi-a atribuit de la sine gloria de a deveni mare preot, ci i-a dat-o acela care i-a spus: „Fiul meu eşti tu; eu, astăzi, te-am născut”; 6 după cum se mai spune în alt loc: „Tu eşti preot în veci, după rânduiala lui Melchisedec”. 7 În zilele vieţii sale pământeşti, el a oferit cu strigăte puternice şi cu lacrimi, rugăciuni şi cereri către acela care avea puterea să-l salveze de la moarte şi a fost ascultat datorită evlaviei lui. 8 Şi, deşi era Fiu, a învăţat ascultarea din cele ce a pătimit, 9 iar după ce a fost făcut desăvârşit, a devenit cauză de mântuire veşnică pentru toţi cei care ascultă de el, 10 fiind numit de Dumnezeu mare preot după rânduiala lui Melchisedec.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 109(110),1.2.3.4 (R.: 4b)
R.: Preot în veci eşti tu, după rânduiala lui Melchisedec.

1 Oracolul Domnului către Domnul meu:
„Şezi la dreapta mea,
până voi pune pe duşmanii tăi scăunel picioarelor tale”. R.

2 Domnul va întinde din Sion, sceptrul puterii tale:
„Domneşte în mijlocul duşmanilor tăi!” R.

3 În ziua puterii tale,
tu domneşti strălucind de sfinţenie;
din sânul aurorei, ca roua, te-am născut. R.

4 Domnul s-a jurat şi nu-i va părea rău:
„Tu eşti preot în veci,
după rânduiala lui Melchisedec”. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Evr 4,12ad
(Aleluia) Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi plin de putere; el judecă sentimentele şi gândurile inimii. (Aleluia)

EVANGHELIA
Mirele este cu ei.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 2,18-22
În acel timp, discipolii lui Ioan şi fariseii posteau. Au venit şi i-au spus lui Isus: „De ce discipolii lui Ioan şi discipolii fariseilor postesc, iar discipolii tăi nu postesc?” 19 Isus le-a spus: „Pot oare nuntaşii să postească atât timp cât mirele este cu ei? Cât timp au mirele cu ei, nu pot să postească. 20 Vor veni însă zile în care mirele va fi luat de la ei şi atunci, în ziua aceea, vor posti. 21 Nimeni nu coase un petic dintr-o stofă nouă, la o haină veche; altfel, peticul nou trage din haina veche şi ruptura devine mai mare. 22 Şi nimeni nu pune vin nou în burdufuri vechi; altfel, vinul va sparge burdufurile şi se vor pierde şi vinul şi burdufurile. Însă vinul nou se pune în burdufuri noi”.

Cuvântul Domnului

Categorii:(spre) Preoţie, Predici si meditatiiEtichete:, , , , ,

7 comentarii

  • Domnul sa ne fie mereu alaturi si sa ne ferească de ceasul rau! Dumnezeu sa-l ierte! 😦

   Apreciază

  • Cum am spus deja, repet cu inima mică, îndurerată:
   Și ar mai fi ceva: „Tu ești preot în veac”. Aceste cuvinte nu sunt doar o figură de stil sau un cântec plăcut, dar lipsit de fundament în viața reală. Acesta este adevărul: „El este preot în veac”. Dumnezeu alege pentru totdeauna, așa cum ne învață apostolul: „darurile și chemarea lui Dumnezeu sunt irevocabile” (Rom 11,29). Irevocabile! Dumnezeu nu se răzgândește nici măcar atunci când omul insistă, greșește, fuge. În adâncul conștiinței, oriunde ai fugi, va răsuna mereu: „Ești preot în veci. Dumnezeu te-a ales pentru că te iubește cu o iubire veșnică. Dumnezeu nu se răzgândește”.

   Să ne rugăm pentru cei aleși, pentru cei fragili. Să înălțăm împreună „strigăte puternice, cu lacrimi, rugăciuni și cereri către acela care are puterea să ne salveze”. Să ne rugăm. Să postim. Dumnezeu singur are puterea să ne salveze

   Apreciază

 1. A republicat asta pe Prea târziu te-am iubit… și a comentat:

  Dumnezeu nu se răzgândește nici măcar atunci când omul insistă, greșește, fuge.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: