Atrage atenția celui ce greșește! Nu bârfi!


gossip-barfa-pop-art-men-1200x330Atunci când trebuie să vestim Adevărul, să proclamăm Evanghelia celor care nu-l doresc pe Dumnezeu în viața lor, îndemnul Domnului răsună pentru noi,: „Ridică-te şi spune-le tot ce-ţi voi porunci! Nu te înspăimânta dinaintea lor ca să nu te fac eu să te înspăimânţi dinaintea lor!” (Ier 1,17). Acest îndemn este valabil pentru toți. Este mandatul și încurajarea pe care Domnul ni le oferă pentru a atrage atenția celui ce greșește, pentru a-l corecta frățește și a-l ajuta pe cel căzut să se ridice. Câte lucruri nu ar fi mai bune în viața noastră, câte prietenii nu am fi salvat, dacă am fi avut mereu această atitudine de corectare frățească! Cât ajutor am fi oferit aproapelui dacă i-am fi atras atenția cu blândețe atunci când a greșit! Însă de prea multe ori noi am preferat tăcerea sau indiferența sau, și mai rău, bârfa.

Într-una din zile, sfântul părinte papa Francisc a fost întrebat de un seminarist chinez despre regulile pe care ar trebui să le urmeze pentru a trăi cât mai bine într-o comunitate și pentru a se simți în viața de seminar ca între frați, ca într-o familie. În răspunsul său, Sfântului Părinte a pus în fruntea listei această învățătură: „Să nu vorbiți niciodată pe la spate. Dacă aveți ceva împotriva altuia sau dacă nu sunteți de aceeași părere cu el, trebuie să-i spuneți în față. Există mereu această ispită de a nu spune lucrurilor pe nume, de a nu-l corecta pe cel care greșește spunându-i adevărul: ispita unei false diplomații. Această atitudine ne face rău, face mult rău”. Aceasta distruge comunitatea, familia, prietenia. Totul!

Îndemnul Domnului adresat profetului Ieremia și atitudinea tranșantă a lui Ioan Botezătorul față de regele Irod – „Nu-ţi este permis s-o ai pe soţia fratelui tău” (Mc 6,18) – sunt un imbold pentru noi în această zi de a ne lepăda de acești demoni ai lașității și ai vorbirii de rău. Astăzi trebuie să prindem curaj. Astăzi trebuie să proclamăm adevărul. Astăzi trebuie să deschidem ochii unei inimi care rătăcește și față de a cărei rătăcire am fost indiferenți. Astăzi!

Să nu ne temem de consecințele proclamării adevărului, ci să ne temem mai degrabă de tragediile pe care le aduc în viața noastră minciuna și vorbirea de rău. Să nu facem calcule pentru a vedea la ce riscuri ne angajăm atunci când ne apropiem de celălalt cu intenția sinceră de a-l ajuta, ci să fim mereu conștienți și triști pentru sufletele care se pierd pentru că nimeni nu îndrăznește să le vorbească. Să nu ne temem de adevăr, ci să-l proclamăm tuturor știind că Domnul este sprijinul și ocrotitorul nostru, el este apărătorul celui drept (cf. Ps 27,1-3).


Mai bine să fii prigonit pentru dreptate și adevăr,
decât să fii iubit pentru falsitate.
Să se întipărească în inima noastră cuvântul Domnului:
„Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, 
căci a lor este împărăția cerurilor” (Mt 5,10).


29 august 2017 

Marţi din săptămâna a 21-a de peste an
Martiriul Sf. Ioan Botezătorul **; Sf. Sabina, m.
Ier 1,17-19; Ps 70; Mc 6,17-29

LECTURA I
Spune-le tot ce-ţi voi porunci! Nu te înspăimânta dinaintea lor!
Citire din cartea profetului Ieremia 1,17-19
În zilele acelea, cuvântul Domnul a fost către mine, zicându-mi: „Dar tu încinge-ţi coapsele, ridică-te şi spune-le tot ce-ţi voi porunci! Nu te înspăimânta dinaintea lor ca să nu te fac eu să te înspăimânţi dinaintea lor! 18 Iată, eu te pun astăzi ca o cetate întărită, ca un stâlp de fier şi ca nişte ziduri de bronz împotriva întregii ţări, împotriva regilor lui Iuda şi a căpeteniilor lui, împotriva preoţilor lui şi împotriva poporului ţării! 19 Ei vor lupta împotriva ta, dar nu vor putea să te învingă, căci eu sunt cu tine – oracolul Domnului -, ca să te scap”.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 70(71),1-2.3-4a.5-6ab.15ab-17 (R.: cf. 15ab)
R.: Gura mea va vesti, Doamne, mântuirea ta.

1 În tine, Doamne, mi-am căutat refugiul,
să nu fiu nicicând făcut de ruşine!
2 În dreptatea ta, eliberează-mă şi scapă-mă,
pleacă-ţi urechea spre mine şi mântuieşte-mă! R.

3 Fii pentru mine stâncă şi cetate de refugiu,
spre care mi-ai poruncit mereu să merg ca să mă mântuieşti,
pentru că numai tu eşti stânca mea
şi cetatea mea de apărare!
4a Scapă-mă, Dumnezeule, din mâna celui fărădelege! R.

5 Pentru că tu, Doamne, eşti speranţa mea,
Doamne, în tine mi-am pus încrederea din copilărie.
6ab În tine mi-am găsit sprijin din sânul mamei mele,
încă din sânul mamei mele,
tu ai fost ocrotitorul meu. R.

15ab Gura mea va vesti în toate zilele
dreptatea şi mântuirea ta.
17 Dumnezeule, m-ai învăţat din tinereţe,
iar eu fac cunoscute şi acum minunile tale. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Mt 5,10
(Aleluia) Fericiţi cei persecutaţi din cauza dreptăţii, pentru că a lor este împărăţia cerurilor! (Aleluia)

EVANGHELIA
Vreau să-mi dai imediat pe tavă capul lui Ioan Botezătorul.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 6,17-29
În acel timp, însuşi Irod trimisese ca să-l prindă pe Ioan şi să-l lege în închisoare din cauza Irodiadei, soţia fratelui său, Filip, pe care o luase în căsătorie. 18 Pentru că Ioan îi spusese lui Irod: „Nu-ţi este permis s-o ai pe soţia fratelui tău”. 19 Iar Irodiada îl ura şi voia să-l omoare, dar nu putea, 20 pentru că Irod se temea de Ioan, ştiindu-l om drept şi sfânt, şi îl ocrotea. Când îl asculta era foarte stingherit, dar îl asculta cu plăcere. 21 A venit însă o zi prielnică, atunci când Irod, cu ocazia aniversării zilei sale de naştere, a făcut un ospăţ pentru demnitarii săi, pentru ofiţeri şi cei mai de vază din Galileea. 22 Intrând, fiica Irodiadei a dansat şi i-a plăcut lui Irod şi comesenilor săi. Atunci, regele i-a zis fetei: „Cere-mi orice vrei şi îţi voi da!” 23 Şi i-a jurat: „Ceea ce îmi ceri îţi voi da, până la jumătate din regatul meu”. 24 Atunci ea, ieşind, i-a spus mamei sale: „Ce să cer?” Aceasta i-a zis: „Capul lui Ioan Botezătorul”. 25 Şi, îndată, intrând în mare grabă la rege, i-a cerut: „Vreau să-mi dai imediat pe tavă capul lui Ioan Botezătorul”. 26 Regele s-a întristat foarte mult. Dar, din cauza jurământului şi a comesenilor, nu a voit s-o refuze. 27 Regele a trimis un executor şi i-a poruncit să-i aducă îndată capul lui Ioan. Acela s-a dus, l-a decapitat în închisoare 28 şi a adus capul pe tavă, l-a dat fetei, iar fata l-a dat mamei sale. 29 Când au auzit discipolii lui, au venit, i-au luat trupul şi l-au pus în mormânt.

Cuvântul Domnului

Categorii:Ioan Botezatorul, Predici si meditatii, Sfântul zileiEtichete:, , , , , ,

4 comentarii

 1. „Să nu ne temem de adevăr, ci să-l proclamăm tuturor…”
  Acest fel de a predica se potriveste desigur unui ghid spiritual precum papa Francisc. Care, daca sunteti atent, se fereste sa dea lectii la modul direct, ci se opreste în chip totdeauna original si profund asupra unui cuvânt dumnezeiesc, înainte de toate. Ceea ce eu una caut neîncetat si astept sa aud într-o omilie. Cu ani în urma, ma duceam la o biserica catolica din Londra, Carlo Borromeo, unde slujea un minunat Fr Alan Fudge, acum decedat. Omiliile si felul lui de a sluji ma impresionau, stimulau si încurajau de fiecare data, si mereu aflam ceva nou. În contrast, de multe ori predicile auzite nu se fac si ascultate… e vina ascultatorilor, de multe pri, dar daca ar fi si cea a predicatorilor…?
  Acum, despre îndemnul catre profet… Nu as zice ca ni se potriveste tuturor, din pricini evidente. Sigur, trebuie sa spunem, nu neaparat oricui si oricând, ce credem ca am primit de la Dumnezeu prin Cuvântul lui. Adevarul pe care trebuie sa-l proclamam noi crestinii este adevarul Evangheliei, si nu neaparat ceea ce poate constitui subiectul unei bârfe/corectari fratesti. E nevoie de multa umilinta, prudenta, dragoste pentru a face cuiva observatii.
  Drept care, ca urmaritoare a dvs si femeie în vârsta, îndraznesc, cu scuze, sa va adresez rândurile de mai sus.

  Apreciază

  • Vă mulțumesc mult pentru gândul dvs.

   Locuind într-un colegiu din Roma dedicat sfântului Carol Borromeu mă bucur să aud că ați petrecut mult timp într-o biserică dedicată acestui mare om sfânt al Bisericii. Viața lui se potrivește mult și cu subiectul în discuție. El avea ca moto pe stema sa episcopală un singur cuvânt: Humilitas!

   Totul trebuie făcut, cum spuneați, cu umilință și dragoste. Și cu prudență, clar, prudența fiind „auriga virtutum”, conducătoarea tuturor virtuților. Însă… însă cred că de dragul prudenței (care de multe ori a devenit sinonim cu frica sau indiferența!) am tăcut prea mult în fața răului, a greșelelor, a păcatelor. Mă refer la mine. Nu știu alții…

   Și, da, aveți mare, mare dreptate și sunt mai mult decât de-acord cu dvs.: dacă o predică nu este ascultată, nu e (doar!) vina ascultătorilor, ci și a predicatorilor! Eu însumi am multe de care să mă acuz atunci când am predicat… și de altfel fiecare predicator! E foarte greu să predici prin cuvinte chiar și atunci când te pregătești îndelung, dar e teribil de greu/imposibil când nu ne pregătim sufiecient. Și e și mai greu când nu reușim să trăim ceea ce predicăm… 😦 Îmi răsună mereu în minte cuvintele pe care ni le-a adresat episcopul tuturor diaconilor în ziua hirotoniri: „Ai grijă ca ceea ce citeşti să crezi, ceea ce crezi să predici, ceea ce predici să practici”! (Mi-am amintit ce spuneam și scriam cu mulți ani în urmă… https://paxlaur.com/2012/10/21/big-brother-vazul-omului-si-privirea-domnului/ și în multe alte locuri pe blog despre predici și predicatori și misionari etc.) 🙂

   Cât despre „Să nu ne temem de adevăr, ci să-l proclamăm tuturor…” nu cred că e doar pentru „ghizi spirituali”, fie ei papi, episcopi sau preoți sau persoane consacrate sau cateheți… Nu! Eu cred că e pentru toți. Nu e nici măcar rezervat creștinilor, ci tuturor oamenilor care vor o viață mai bună și în special e pentru cei care cred în viața veșnică.
   Cred că tocmai aceasta – viața veșnică, dorința de a ne mântui împreună cu frații noștri – trebuie să fie primul imbold spre a vesti adevărul, tot adevărul… Iar acest adevăr nu poate fi diferit de adevărul Evangheliei lui Cristos. Iar dacă e diferit, vorba marelui Dostoievki: „Dacă cineva mi-ar dovedi că Cristos se află în afara adevarului, atunci aş prefera să rămân cu Cristos decât cu adevărul”.

   Domnul să vă binecuvânteze și să ne ajute să rămânem uniți în rugăciune și în proclamarea adevărului!
   Vă mulțumesc pentru tot!

   Apreciază

 2. Grazie, Padre! Multumesc pentru rabdare si întelegere.

  Si eu îl iubesc pe san Carlo…

  Apreciază

 3. A republicat asta pe Prea târziu te-am iubit… și a comentat:

  Să nu ne temem de consecințele proclamării adevărului, ci să ne temem mai degrabă de tragediile pe care le aduc în viața noastră minciuna și vorbirea de rău. Să nu facem calcule pentru a vedea la ce riscuri ne angajăm atunci când ne apropiem de celălalt cu intenția sinceră de a-l ajuta, ci să fim mereu conștienți și triști pentru sufletele care se pierd pentru că nimeni nu îndrăznește să le vorbească. Să nu ne temem de adevăr, ci să-l proclamăm tuturor știind că Domnul este sprijinul și ocrotitorul nostru, el este apărătorul celui drept (cf. Ps 27,1-3).

  Mai bine să fii prigonit pentru dreptate și adevăr,
  decât să fii iubit pentru falsitate.
  Să se întipărească în inima noastră cuvântul Domnului:
  „Fericiți cei prigoniți pentru dreptate,
  căci a lor este împărăția cerurilor” (Mt 5,10).

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: