Un șirag de diamante


sfantul rozariuUn preot a întrebat un copil: „Ce este Rozariul? Te rogi rozariul?” Copilul, cuprins de emoțiile specifice vârstei de 6 ani, i-a răspuns: „Nu știu dacă mă rog Rozariul, dar știu că mama mi-a pus în mână un șirag de diamante și mi-a spus că fiecare diamant pe care îl ating spunând Bucură-te Marie mă ajută să fiu mai iubit de Dumnezeu. Mi-a zis că dacă mă „joc” zilnic cu acele diamante într-o zi inima mea va străluci mai tare decât ele și o voi cunoaște pe Doamna cu care vorbesc atunci când mă rog Rozariul”. Pentru noi ce este Rozariul? Ne mai facem timp să „stăruim în rugăciune” (cf. Fap 1,14)?

Prin mâinile noastre au trecut de zeci de ori bobițele rozariului. Am învățat de mici să spunem această rugăciune. Nu mereu ne-a fost ușor: ne-am izbit de monotonie, de plictiseală, de oboseală. Însă de fiecare dată când am spus cu credință această rugăciune ne-am fortificat inima. De fapt, asemenea acelui copil am simțit și noi că inima noastră, ba chiar întreaga viață, devine mai strălucitoare. Rozariul este alinare în suferință, forță în slăbiciune, arma cea mai eficace împotriva răului.

Sfinții spun zilnic un rozariu, iar când sunt foarte ocupați și au multe probleme de rezolvat, spun două sau chiar trei rozarii. Ei dau mărturie despre imposibilitatea ca un suflet care se roagă rozariul să se piardă. Aceasta pentru că Rozariul naște în noi dorința sfințeniei, dorința de a fi și noi plini de har și totodată atrage mijlocirea celei pe care o invocăm „Ajutorul creștinilor” și „Scăparea păcătoșilor”.

Rugăciunea Rozariului este imitarea vieții sfintei Fecioare și a apostolilor: „Toți stăruiau într-un cuget în rugăciune” (Fap 1,14). A stărui în rugăciune înseamnă și a te ruga Rozariul. Să nu uităm că atunci când ne înălțăm sufletul către cer prin intermediul Rozariului nu doar că stăruim în rugăciune, dar repetăm cuvintele rostite de un arhanghel, repetăm cuvintele prin care a început misterul întrupării lui Cristos. Este un privilegiu pentru noi să avem pe buze cuvintele Bunei-vestiri (cf. Lc 1,28).

Să profităm de această lună a Rozariului și cu credință să lăsăm să se strecoare printre degetele noastre diamantele care ne amintesc de buna noastră Mamă și de misterele mântuirii. Să facem din Rozariu scutul nostru împotriva celui rău. Să ne amintim că Diavolul se teme de această rugăciune: să-l ținem departe de noi și de cei dragi inimii noastre. Rugându-ne Rozariul spunem cu Isus: „L-am văzut pe Satana căzând din cer ca un fulger” (Lc 10,18).

Să implorăm în această zi, prin rugăciunea sfântului Rozariu, mijlocirea celei care este „Maica bunului sfat” și „Regina păcii”, astfel încât să știm să facem cele mai bune alegeri pentru viața și mântuirea noastră, trăind în pace cu toți oamenii și cu Dumnezeu.


Cine se roagă Rozariul simte tot adevărul din cuvintele îngerului:
„la Dumnezeu nimic nu este imposibil!” (cf. Lc 1,37).


7 octombrie 2017 

Sâmbătă din săptămâna a 26-a de peste an
Sf. Fc. Maria, Regina Rozariului **
Fap 1,12-14; Ps Lc 1,46-55; Lc 1,26-38

LECTURA I
Stăruiau în rugăciune împreună cu femeile şi cu Maria, mama lui Isus.
Citire din Faptele Apostolilor 1,12-14
În acel timp, apostolii s-au întors la Ierusalim de la muntele numit al Măslinilor, care se află aproape de Ierusalim, cât un drum în zi de sâmbătă. 13 Când au intrat, au urcat în încăperea de sus, unde obişnuiau să se adune. Erau: Petru şi Ioan, Iacob şi Andrei, Filip şi Toma, Bartolomeu şi Matei, Iacob, fiul lui Alfeu, şi Simon Zelotul şi Iuda al lui Iacob. 14 Toţi aceştia, într-un cuget, stăruiau în rugăciune împreună cu femeile şi cu Maria, mama lui Isus, şi cu fraţii lui.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Lc 1,46-47.48-49.50-51.52-53.54-55 (R.: 49)
R.: Mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic şi numele lui e sfânt!
sau:
Fericită eşti, Fecioară Marie, pentru că l-ai purtat pe Fiul Tatălui veşnic!

46 Sufletul meu îl preamăreşte pe Domnul
47 şi duhul meu tresaltă de bucurie
în Dumnezeu, Mântuitorul meu. R.

48 Căci a privit la smerenia slujitoarei sale.
Iată, de acum toate popoarele mă vor numi fericită,
49 căci mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic
şi numele lui e sfânt! R.

50 Milostivirea lui rămâne din neam în neam
peste cei ce se tem de el.
51 A arătat puterea braţului său:
i-a risipit pe cei mândri în cugetul inimii lor. R.

52 I-a dat jos de pe tron pe cei puternici
şi i-a înălţat pe cei smeriţi;
53 pe cei flămânzi i-a copleşit cu bunuri,
iar pe cei bogaţi i-a lăsat cu mâinile goale. R.

54 L-a sprijinit pe Israel, slujitorul său,
amintindu-şi de îndurarea sa,
55 după cum a promis părinţilor noştri,
lui Abraham şi urmaşilor lui în veci. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Lc 1,28
(Aleluia) Bucură-te, Marie, cea plină de har, Domnul este cu tine! (Aleluia)

EVANGHELIA
Bucură-te, o, plină de har, Domnul este cu tine!
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 1,26-38
În acel timp, îngerul Gabriel a fost trimis de Dumnezeu într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, 27 la o fecioară logodită cu un bărbat al cărui nume era Iosif, din casa lui David. Iar numele fecioarei era Maria. 28 Şi, intrând la ea, i-a spus: „Bucură-te, o, plină de har, Domnul este cu tine!” 29 Ea s-a tulburat la acest cuvânt şi cugeta în sine ce fel de salut ar putea fi acesta. 30Însă îngerul i-a spus: „Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu! 31 Vei zămisli şi vei naşte un fiu şi-l vei numi Isus. 32 Acesta va fi mare: va fi numit Fiul Celui Preaînalt şi Domnul Dumnezeu îi va da tronul lui David, tatăl său; 33 şi va domni peste casa lui Iacob pe veci, iar domnia lui nu va avea sfârşit”. 34 Maria a spus către înger: „Cum va fi aceasta, din moment ce nu cunosc bărbat?” 35 Răspunzând, îngerul i-a spus: „Duhul Sfânt va veni asupra ta şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; de aceea, sfântul care se va naşte va fi numit Fiul lui Dumnezeu. 36 Iată, Elisabeta, ruda ta, a zămislit şi ea un fiu la bătrâneţe şi aceasta este luna a şasea pentru ea, care era numită sterilă, 37 pentru că la Dumnezeu nimic nu este imposibil! 38 Atunci, Maria a spus: „Iată slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău!” Şi îngerul a plecat de la ea.

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatii, Sfântul zileiEtichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: