Sunt într-o relație…


Omul lui Dumnezeu este într-o relație… Mereu!

Omul lui Dumnezeu nu poate trăi în afara relației!
Nu poate!
Ori este în relație ori nu este omul lui Dumnezeu!

„Suntem mari consumatori, de aproape orice, însă nu și de citit. Unu din doi români recunoaște că anul trecut, în 2018 nu a lecturat nici măcar o carte, iar asta ne trimite direct pe ultimul loc în Europa când vine vorba de cât de mult citim. Iar 1 din 5 români mărturistește că nu a citit o carte întreagă niciodată în viață. Dar oare care este motivul?…

Mai puțin de 10 % dintre români parcurg câteva rânduri dintr-o carte o dată pe lună, iar dintre aceștia doar 4% citesc zilnic și maximum 5 minute. Timpul mediu alocat lecturii ne plasează pe penultimul loc în clasamentul european”. (https://stirileprotv.ro/stiri/social/tu-citesti-da-mesaje-pe-telefon-romanii-sunt-pe-ultimul-loc-in-europa-la-citit.html )

În această statistică îmi imaginez că intră și Biblia, acea carte care era (și probabil încă mai este!) prin casele noastre. Am văzut-o toți fie deschisă (în mâinile bunicilor, părinților, unchilor etc.), fie uitată și prăfuită printr-un colț al bibliotecii…

Câți nu spun și astăzi: „Biblia? Cartea? Nu, nu am ce face cu ea… Îmi ajung telefonul, televizorul, computerul și eventual niște boxe „reușite” prin care pot să le transmit vecinilor că am ajuns acasă și mă „relaxez” după o zi de făcut… nimic(uri)…

Adevărul este că suntem ruinați și îngropați tocmai de praful pe care îl lăsăm să se așeze pe cărțile noastre și mai ales pe mintea și inima noastră…

Iată adevărul ce stă scris de două mii de ani despre Biblie, adevăr prin care s-au format minți luminate și mai ales suflete frumoase:

„Toată Scriptura este inspirată de Dumnezeu
şi este de folos pentru a învăța, a dojeni, a îndrepta, a educa în dreptate,
pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit,
pe deplin pregătit pentru orice lucrare bună”.

Să fii într-o relație cu dumnezeieștile cuvinte te ajută să fii pregătit pentru a face binele, te ajută să faci binele, să fii gata pentru „orice lucrare bună”! Biblia, citită și meditată, dar mai ales crezută și trăită, ne ajută să facem numai „lucrările bune”… Aici este diferența între cei care citesc și cei care nu citesc Scriptura, între cei care o trăiesc și cei care nu o trăiesc: „omul lui Dumnezeu” este pregătit pentru a face binele, doar binele! Mereu! Necondiționat! Omul lui Dumnezeu nu face răul! Omul lui Dumnezeu nu este rău. Nu poate fi rău și în același timp să fie și „omul lui Dumnezeu”. Nu poate! Chiar și în cele mai grele momente, în cele mai josnice încercări, el rămâne bun. El știe că ajutorul lui este în numele Domnului care a făcut cerul și pământul… El știe și inima lui cântă fără încetare:
Domnul nu ațipește, nu doarme…
Domnul este păzitorul meu,
Domnul este umbra ocrotitoare la dreapta mea.
Domnul mă va păzi de orice rău,
Domnul îmi va apăra sufletul.
Domnul mă va păzi la plecare și la venire,
de acum și până în veac.

Acesta este omul lui Dumnezeu!
Omul lui Dumnezeu este într-o relație… Mereu!
Omul lui Dumnezeu nu poate trăi în afara relației!
Nu poate!
Ori este în relație ori nu este omul lui Dumnezeu!

Omul lui Dumnezeu este într-o relație cu Dumnezeu și cu acel cuvânt „viu, plin de putere, care judecă sentimentele și gândurile inimii” (cfr. Evr 4,12)! Este o relație continuă! Nu poate trăi în afara relației! Tocmai relația aceasta îi dă puterea de a trăi îndemnul apostolului Paul: „vestește cuvântul, insistă la timp potrivit și la timp nepotrivit, dojenește, amenință, îndeamnă, cu toată îndelunga răbdare și învățătură!” Cuvântul și iubirea lui Dumnezeu ne obligă, ne constrânge (2Cor 5,14) să predicăm, să trăim, să vorbim despre izvorul fericirii noastre…

Această relație prin care omul este „educat în dreptate”, ne ajută să nu devenim nedrepți ca judecătorul din evanghelie. Ne ajută să avem acea rușine sănătoasă, smerită. Din această relație ne vine trezirea inimii în fața celor nevoiași, în fața văduvelor, orfanilor, bolnavilor, săracilor… Relația aceasta te ajută să nu fii singur întocmai ca să poți la rândul tău să nu mai lași pe nimeni să fie singur, abandonat, nedreptățit!

Cuvântul lui Dumnezeu este „Constituția” creștinului, este legea fundamentală pe care se bazează omul care crede, omul care este pregătit pentru orice lucrare bună, gata oricând să facă binele și numai binele!

Spunem că suntem cetățeni români, dar (mulți!) nu am citit sau nu cunoaștem sau nu respectăm Constituția României (http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339 ).

Spunem că suntem creștini, dar (mulți!) nu am citit sau nu cunoaștem sau nu iubim Sfânta Scriptură, cuvântul lui Dumnezeu (http://bibliacatolica.ro/category/biblia/2-noul-testament/49-evanghelia-dupa-sf-luca/ ).

Până la urmă ce suntem, cum suntem dacă nu suntem într-o relație stabilă cu „lucrurile” care dau demnitate și stabilitate ființei noastre?… Oare nu cumva tocmai Biblia și Constituția patriei noastre sunt cele „două brațe” care, asemenea brațelor lui Moise (cfr. Ex 17,8-13), dacă le vom ține ridicate, ne vor ajuta să învingem răul, să ne eliberăm de „micime” și să construim suflete cu adevărat mărețe?! …

Clar că suntem îndreptățiți să ne întrebăm: „când va veni Fiul Omului, va găsi oare credință pe pământ”? Dar România o va mai găsi? Ce fel de Românie? Ce fel de români și ce fel de creștini va găsi? Suntem îndreptățiți să ne întrebăm, dar suntem și obligați să răspundem… De fapt, viața noastră este răspunsul. Adevăratul răspuns se vede în faptele și inima noastră!


20 octombrie 2019 

† DUMINICA a 29-a de peste an
Ss. Cornel, centurion; Maria Bertilla, călug.
Ex 17,8-13; Ps 120; 2Tim 3,14-4,2; Lc 18,1-8

LECTURA I
Când Moise îşi ridica mâna, era mai tare Israel.
Citire din cartea Exodului 17,8-13
În zilele acelea, Amalec a venit şi s-a luptat cu Israel la Refidim. 9 Moise i-a zis lui Iosue: „Alege pentru noi nişte bărbaţi, ieşi şi luptă împotriva lui Amalec! Iar eu voi sta mâine pe vârful dealului, cu toiagul lui Dumnezeu în mână”. 10 Iosue a făcut după cum i-a spus Moise şi a luptat împotriva lui Amalec. Iar Moise, Aaron şi Hur au urcat pe vârful dealului. 11 Când Moise îşi ridica mâna, era mai tare Israel; când îşi lăsa mâna în jos, era mai tare Amalec. 12 Mâinile lui Moise s-au îngreunat; ei au luat o piatră, au pus-o sub el, iar el s-a aşezat pe ea. Iar Aaron şi Hur îi sprijineau mâinile, unul de o parte şi altul de cealaltă; şi mâinile lui au rămas stabile până la apusul soarelui. 13 Iosue i-a lovit pe Amalec şi poporul lui prin ascuţişul sabiei.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 120(121),1-2.3-4.5-6.7-8 (R.: cf. 2)
R.: Ajutorul nostru este în numele Domnului, care a făcut cerul şi pământul.

1 Îmi ridic ochii spre munţi şi mă întreb:
„De unde-mi va veni ajutorul?”
2 Ajutorul meu vine de la Domnul,
care a făcut cerul şi pământul. R.

3 Nu va lăsa să ţi se clatine piciorul
şi nu va aţipi cel care te păzeşte.
4 Iată, nu aţipeşte, nu doarme
cel care-l păzeşte pe Israel! R.

5 Domnul este păzitorul tău,
Domnul este umbra ocrotitoare la dreapta ta.
6 Ziua soarele nu-ţi va dăuna,
nici luna în timpul nopţii. R.

7 Domnul te va păzi de orice rău,
Domnul îţi va apăra sufletul.
8 Domnul te va păzi la plecare şi la venire,
de acum şi până în veac. R.

LECTURA A II-A
Omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit, pe deplin pregătit pentru orice lucrare bună.
Citire din Scrisoarea a doua a sfântului apostol Paul către Timotei 3,14-4,2
Preaiubitule, rămâi statornic în cele pe care le-ai învăţat şi în care crezi, ştiind de la cine le-ai învăţat! 15 Din copilărie cunoşti Sfintele Scripturi care îţi pot da înţelepciunea spre mântuire prin credinţa care este în Cristos Isus. 16 Toată Scriptura este inspirată de Dumnezeu şi este de folos pentru a învăţa, a dojeni, a îndrepta, a educa în dreptate, 17 pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit, pe deplin pregătit pentru orice lucrare bună. 4,1 Te conjur înaintea lui Dumnezeu şi a lui Cristos Isus, care va veni să-i judece pe vii şi pe morţi, la arătarea sa şi a împărăţiei lui: 2 vesteşte cuvântul, insistă la timp potrivit şi la timp nepotrivit, dojeneşte, ameninţă, îndeamnă, cu toată îndelunga răbdare şi învăţătură!

Cuvântul Domnului

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Evr 4,12ad
(Aleluia) Cuvântul lui Dumnezeu este viu, plin de putere şi judecă sentimentele şi gândurile inimii. (Aleluia)

EVANGHELIA
Dumnezeu va face dreptate aleşilor săi care strigă către el.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 18,1-8
În acel timp, Isus le-a spus discipolilor săi o parabolă referitor la datoria de a se ruga întotdeauna şi de a nu se descuraja: 2 „Într-o cetate, era un judecător care nu se temea de Dumnezeu şi căruia nu-i era ruşine de oameni. 3 Şi mai era în cetatea aceea o văduvă care venea la el şi-i spunea: «Fă-mi dreptate împotriva duşmanului meu!» 4 Dar, mult timp, el nu a voit. Apoi şi-a zis: «Deşi de Dumnezeu nu mă tem şi de oameni nu mi-e ruşine, 5 pentru că nu mă lasă în pace, îi voi face totuşi dreptate văduvei acesteia, ca să nu vină şi să mă tot bată la cap»”. 6 Iar Domnul a zis: „Aţi auzit ce a spus judecătorul nedrept! 7 Oare Dumnezeu nu va face dreptate aleşilor săi care strigă zi şi noapte către el, chiar dacă-i face să aştepte? 8 Vă spun că le va face dreptate repede. Dar când va veni Fiul Omului, va găsi oare credinţă pe pământ?”

Cuvântul Domnului


SPRIJINĂ și tu UN COPIL care riscă să abandoneze ȘCOALA și VIAȚA!

Cei care doresc pot susține proiectele Paxlaur (în special ajutorul acordat copiilor săraci pentru a nu abandona școala și viața!) fie prin PayPal (paxlaur@yahoo.com), fie prin contul RO53BTRLRONCRT0378224401 (RON), Banca Transilvania, Dăncuță Laurențiu. Pentru alte detalii: paxlaur@yahoo.com Vă mulțumesc! Domnul să vă binecuvânteze! Pr. Laurențiu Dăncuță

€4,00

Categorii:Diverse, Predici si meditatii, ScripturaEtichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: