Invitaţie pentru 18 octombrie 2019, la ora 9.00


Vă invităm pe voi,
profesori, cateheţi, educatori, părinţi, bunici,
ca şi în anii trecuţi,
să participaţi la această mare rugăciune pentru misiune a copiilor
şi, în ziua de 18 octombrie 2019, la ora 9.00
(la sau la o oră mai potrivită pentru voi),
să vă rugaţi Rozariul împreună cu copiii,
uniţi cu mii de grupuri de copii din întreaga lume.un milion de copii se roaga rozariul pentru unitate si pace

„Misiunea mea este iubirea.
Nu pot face lucruri mari.
Nici nu pot predica evanghelia precum misionarii
şi nici nu pot să mor pentru Dumnezeu asemenea martirilor.
Dar ce înseamnă aceasta?
Fraţii şi surorile mele lucrează pentru sufletul meu.
Şi eu iubesc pentru ei.
Nu am niciun alt mijloc de a-mi arăta iubirea faţă de Dumnezeu
decât să ofer flori.

Aceasta înseamnă:
nu vreau să-mi scape nicio mică jertfă,
nicio privire,
niciun cuvânt,
pentru a beneficia de cele mai mici lucruri
şi pentru a le face din iubire”.

Invitaţie la iniţiativa „1 milion de copii se roagă Rozariul”

Asociaţia ACN (Aid to the Church in Need) (cunoscută şi cu denumirea din spaţiul german, „Kirche in Not”) continuă şi în anul 2019 iniţiativa „Un milion de copii se roagă Rozariul 2019 pentru pace şi unitate în lume”, care se va desfăşura la 18 octombrie 2019. Textele de promovare au fost traduse din germană de pr. dr. Lucian Farcaş şi distribuite în România de Editura „Sapientia”. Se va recita „Rozariul de lumină pentru copii”, cu meditaţii redactate special pentru cei mici.

Redăm scrisoarea semnată la Roma, la 15 august 2019, de card. Mauro Piacenza, preşedintele asociaţiei, şi pr. Martin M. Barta, asistent spiritual.

Dragi prieteni,

Ca să trezească o nouă conştiinţă faţă de tema „misiune”, papa Francisc a proclamat luna octombrie 2019 ca o lună specială pentru misiune în întreaga lume. Sub motoul „Botezaţi şi trimişi: Biserica lui Cristos misionară în lume”, cere să fie reaprins, prin iniţiative pastorale şi spirituale, zelul pentru misiune în întreaga lume. Accentul principal este pus pe trimiterea misionară personală a fiecărui creştin.

În mesajul său legat de centenarul enciclicei despre misiune Maximum illud, care a dat prilejul unei luni speciale dedicate misiunii, papa Francisc scrie: „Acţiunea misionară reprezintă şi astăzi cea mai mare provocare pentru Biserică şi, de aceea, dorinţa misionară trebuie să fie prima. (…) Aşadar, să ne transpunem cu toţii în toate regiunile lumii într-o «situaţie de misiune permanentă». (…) Luna specială a misiunii să fie un timp intens şi rodnic al harului pentru a promova iniţiative şi pentru a aprofunda în mod deosebit rugăciunea, care este sufletul misiunii”.

Pentru a corespunde dorinţei Sfântului Părinte, vrem şi noi să aşezăm iniţiativa mondială de rugăciune „Un milion de copii se roagă Rozariul” sub tema „Misiune” şi să ne rugăm cu copiii în special pentru misionari şi pentru chemări la acţiunea misionară. Patroana misiunii universale, sfânta Tereza de Lisieux, scrie în autobiografia ei Istoria unui suflet: „Dacă Biserica are un trup, atunci nu-i lipseşte ceea ce este cel mai important, lucrul cel mai de preţ din toate – inima. Am înţeles că Biserica are o inimă care arde de iubire. Numai iubirea îi face capabili de acţiune pe toţi membrii trupului mistic al Bisericii. Dacă iubirea se stinge, apostolii nu mai vestesc evanghelia, iar martirii ezită să-şi mai verse sângele. Am înţeles că iubirea cuprinde toate vocaţiile… În inima Bisericii, eu voi fi iubirea. Şi în felul acesta eu voi fi totul”. Aceasta este şi dorinţa profundă a iniţiativei noastre mondiale: să înflăcărăm din nou inima Bisericii prin rugăciunea copiilor şi să o umplem cu iubire misionară. Rugăciunea copiilor este menită să devină în special sufletul înnoirii misionare a Bisericii.

Din acest motiv, vă invităm pe voi, profesori, cateheţi, educatori, părinţi, bunici, ca şi în anii trecuţi, să participaţi la această mare rugăciune pentru misiune a copiilor şi, în ziua de 18 octombrie 2019, la ora 9.00 (la sau la o oră mai potrivită pentru voi), să vă rugaţi Rozariul împreună cu copiii, uniţi cu mii de grupuri de copii din întreaga lume. Şi ne dorim foarte mult ca din această iniţiativă de rugăciune să se nască o „misiune permanentă”, aşa cum ne roagă Sfântul nostru Părinte, ca voi să formaţi împreună cu copiii „grupuri vii ale Rozariului”. Concret, aceasta înseamnă: răspândiţi lunar cele 20 de mistere ale Rozariului în rândul copiilor. Ca ajutor, li se poate oferi copiilor misterul Rozariului şi în forma unei cartoline. Apoi, fiecare copil primeşte misiunea de a se ruga zilnic o decadă din Rozariu, cu misterul care i-a revenit. În felul acesta, rugăciunea Rozariului se face integral în cadrul grupei şi este meditată întreaga viaţă a lui Isus. La sfârşitul lunii se împart din nou misterele în rândul copiilor. Astfel, rugăciunea devine o realitate vie care transformă viaţa noastră, sprijină misiunea Bisericii şi dăruieşte lumii pace şi unitate.

Roma, 15 august 2019
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Cardinal Mauro Piacenza
preşedinte

Pr. Martin M. Barta
asistent spiritual

* * *

Scrisoare către copii

Dragii mei,

În luna octombrie, papa Francisc îi invită pe toţi creştinii să se roage în special pentru misiunea Bisericii şi pentru misionari. De fapt, cine şi ce este un misionar? Ştiai că şi tu eşti unul dintre ei? Da, noi toţi suntem misionari, deoarece suntem botezaţi. La Botez am primit un mare dar: credinţa în Isus Cristos. Şi misionar este oricine împărtăşeşte acest dar cu ceilalţi. Dacă tu crezi în marea iubire a lui Dumnezeu şi în modul în care Isus le face bine tuturor oamenilor, chiar şi celor care nu-ţi sunt simpatici sau te deranjează, în acest caz, şi tu eşti un misionar.

Totuşi, există şi misionari pe care Dumnezeu îi cheamă să părăsească totul, să meargă în ţări străine şi să povestească acolo oamenilor despre Isus şi să-i înveţe cum se poate trăi după Evanghelie. Misionarii înşişi dau mărturie despre aceasta: ei îi ajută pe cei săraci şi părăsiţi, îi vizitează şi îi mângâie pe cei bolnavi şi bătrâni, se îngrijesc de copii şi de tineri. Însă în ţările foarte îndepărtate misiunea poate fi dificilă, iar un misionar trebuie să fie pregătit să exercite renunţarea şi să facă mici jertfe. El trebuie să-şi părăsească familia şi prietenii, să înveţe limbi şi tradiţii noi, să se obişnuiască cu o nouă climă şi cu o nouă alimentaţie.

În anumite ţări misiunea poate să fie şi periculoasă atunci când în ţara respectivă domneşte războiul sau când creştinii sunt persecutaţi. Din acest motiv, misionarii au nevoie de rugăciunea noastră, dar şi de sprijinul nostru, pentru ca ei să ajungă la inimile oamenilor şi să-i poată ajuta.

Patroana misiunii universale şi a tuturor misionarilor este sfânta Tereza a Pruncului Isus. Ai auzit de ea? A trăit în Franţa şi a ajuns cunoscută în toată lumea deoarece se încredinţa foarte mult lui Isus şi Mariei şi a avut multe idei bune ca să le arate iubirea ei. A intrat la vârsta de 15 ani într-o mănăstire a carmelitelor fiindcă dorea să se roage pentru salvarea sufletelor şi pentru preoţi şi misionari. În mănăstire a înţeles că nu trebuie să călătorească în ţări îndepărtate pentru a fi misionară.

Pentru aceasta era încă prea mică şi slabă. Ea spunea: „Misiunea mea este iubirea. Nu pot face lucruri mari. Nici nu pot predica evanghelia precum misionarii şi nici nu pot să mor pentru Dumnezeu asemenea martirilor. Dar ce înseamnă aceasta? Fraţii şi surorile mele lucrează pentru sufletul meu. Şi eu iubesc pentru ei. Nu am niciun alt mijloc de a-mi arăta iubirea faţă de Dumnezeu decât să ofer flori.

Aceasta înseamnă: nu vreau să-mi scape nicio mică jertfă, nicio privire, niciun cuvânt, pentru a beneficia de cele mai mici lucruri şi pentru a le face din iubire”.

Aceasta a fost „calea ei mică” pentru a deveni misionară. De aceea, este numită „sfânta Tereza cea mică” sau „Floarea cea mică”.

Şi tu o poţi imita şi, astfel, să-i ajuţi pe misionari şi să devii tu însuţi un mare misionar. Ca să arate că lucrurile mici au o mare valoare în ochii lui Dumnezeu, sfânta Tereza a scris o frumoasă povestire:

„Un principe voia să construiască o biserică. Însă el a poruncit mai înainte ca nimeni dintre supuşii săi să nu dea bani pentru construcţia acestei biserici. Era interzis să se dea şi cea mai mică ofertă. Principele voia să păstreze pentru el toată onoarea din faptul că făcea ceva măreţ pentru Dumnezeu. Astfel, muncitorii au început să construiască biserica.

Dar, într-o zi, o femeie săracă, bătrână, privea cum caii trăgeau din greu pentru a ridica pietrele. Şi a zis: «Este interzis să dai bani pentru construirea acestei case a lui Dumnezeu. Însă aş fi fericită dacă aş putea contribui şi eu cu ceva. Dacă le-aş ajuta pe animalele care lucrează inconştient la această mare lucrare, Dumnezeu ar fi oare mulţumit?»

Cu ultimii ei bănuţi a cumpărat un braţ de fân şi l-a dat cailor. Când construcţia bisericii a fost terminată, principele voia să o sfinţească cu multă solemnitate şi a cerut ca numele lui şi al familiei sale să fie dăltuit în piatră, ca mărturie veşnică pentru dărnicia lui. Dar s-a întâmplat că în ziua următoare aceste nume au dispărut şi în locul lor se putea citi numele unei femei sărace, necunoscute. Principele a poruncit, furios, ca inscripţia să fie schimbată. Minunea s-a repetat de fiecare dată. În cele din urmă, principele a dat dispoziţie să se facă cercetări şi, în momentul în care a fost găsită femeia milostivă, a întrebat-o dacă a făcut ceva pentru construirea acelei biserici. Tremurând, ea a spus că nu. Însă în momentul în care era asaltată cu întrebări, şi-a amintit de braţul de fân şi a mărturisit că a ajutat caii. Atunci s-a înţeles de ce era scris numele ei şi nimeni n-a mai îndrăznit să-l şteargă”.

Tereza cea mică trăia cu credinţa că şi cel mai mic lucru făcut din iubire are o mare valoare. Ea spunea chiar: „A ridica din iubire un ac poate converti un suflet”. Şi tu poţi îndeplini această misiune. Fii credincios în rugăciune şi bun faţă de toţi oamenii. Şi dacă te vei ruga Rozariul, gândeşte-te că fiecare „Tatăl nostru”, fiecare „Bucură-te, Marie”, fiecare gând pătruns de iubire înseamnă o mică floare pe care o culegi pentru Dumnezeu, pentru a-i face bucurie lui Dumnezeu şi Mamei lui Dumnezeu, Maria.

Aşa îi vei putea ajuta şi pe mulţi misionari ca să-i aducă plini de bucurie pe Isus şi pe Maria aproape de toţii oamenii şi să-i înveţe cum se trăieşte cu adevărat. Aceasta va fi misiunea ta, dar şi misiunea lor comună. Iar când, odată, toţi oamenii îl vor cunoaşte şi iubi pe Dumnezeu, în lume vor domni pacea şi unitatea.

* * *

Rozariul de lumină pentru copii

1. Isus, care a fost botezat de Ioan

La botezul lui Isus în Iordan s-a deschis cerul, a venit Duhul Sfânt asupra lui Isus în forma unui porumbel, iar glasul Tatălui din cer a spus: „Tu eşti Fiul meu preaiubit!”

La fel şi noi, prin Botez îi aparţinem cu totul lui Dumnezeu. Am devenit creştini. Dumnezeu ne spune: „Tu eşti copilul meu preaiubit”. Isuse, noi te rugăm: fă ca toţi oamenii să afle că au un Tată în cer care îi iubeşte la nesfârşit!

2. Isus, care s-a descoperit pe sine la nunta din Cana

Se terminase vinul. Maria şi-a dat seama de situaţie şi l-a rugat pe Isus să le vină în ajutor mirilor. Isus a transformat apa în vin. Era prima lui minune.

Maria, noi te rugăm: fă-ne atenţi faţă de oamenii aflaţi în nevoi şi dispuşi să-i ajutăm! Ajută-ne să ne rugăm cu încredere şi, astfel, să înălţăm împreună cu tine rugăciuni pentru alţii!

3. Isus, care a vestit împărăţia lui Dumnezeu

Isus i-a învăţat pe oameni totul despre Dumnezeu, pentru ca ei să ducă o viaţă fericită. El proclama: „Convertiţi-vă!” Isus vrea ca toţi oamenii să ajungă în cer.

Isuse, noi te rugăm: fă să nu fim surzi când ne spui ce trebuie să schimbăm în viaţa noastră! Converteşte-i pe toţi cei care poartă ură în inima lor, care provoacă războaie şi distrug viaţa altora!

4. Isus, care s-a schimbat la faţă pe munte

Pe Muntele Tabor, discipolii săi au putut să-l vadă pe Isus în strălucirea lui. Faţa lui strălucea ca Soarele, iar hainele sale au devenit albe ca lumina.

Isuse, noi te rugăm: mângâie-i pe toţi cei care suferă şi sunt bolnavi! Arată-le că eşti mereu lângă ei şi că le vei schimba durerea în bucurie! Ajută-ne şi pe noi să facem mici renunţări cu o mare iubire!

5. Isus, care ne-a oferit în dar Euharistia

La sfânta Liturghie are loc cea mai mare minune. Isus, prin preot, transformă pâinea în trupul său şi vinul în sângele său. Îl putem primi pe el în sfânta Împărtăşanie. El vrea să fie una împreună cu noi.

Isuse, noi te rugăm: fă ca de fiecare dată când te primim să devenim tot mai asemănători cu tine! Ajută-i pe toţi misionarii să-i conducă pe oameni la Isus din Euharistie, pentru ca el să-i transforme şi să-i unească în marea comuniune a Bisericii!

* * *

Materialele de promovare pot fi descărcate în format pdf de pe site-ul www.millionkidspraying.org, fiind disponibile în mai multe limbi, inclusiv în limba română.


SPRIJINĂ și tu UN COPIL care riscă să abandoneze ȘCOALA și VIAȚA!

Cei care doresc pot susține proiectele Paxlaur (în special ajutorul acordat copiilor săraci pentru a nu abandona școala și viața!) fie prin PayPal (paxlaur@yahoo.com), fie prin contul RO53BTRLRONCRT0378224401 (RON), Banca Transilvania, Dăncuță Laurențiu. Pentru alte detalii: paxlaur@yahoo.com Vă mulțumesc! Domnul să vă binecuvânteze! Pr. Laurențiu Dăncuță

€4,00

Categorii:Diverse, E bine de ştiut, Lecturi, RugaciuneEtichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: