Criza și soluția care stă pitită


„Tot ceea ce trebuie să se întâmple
pentru ca răul să câștige
este ca oamenii buni să nu facă nimic”.

„Ceea ce a fost va mai fi și ceea ce s-a făcut se va mai face: nu este nimic nou sub soare”, nici măcar crizele economice, pandemiile, războiul (cfr. Qoh 1,9). Însă orice criză este o provocare și o goană după soluții. Undeva, printre miile de cărți prăfuite și printre sufletele răvășite de recenta Pandemie, stă pitită o soluție care deja s-a dovedit eficientă în multe alte cazuri și care ne este amintită în evanghelia zilei. Cuvintele lui Isus sunt terapia, sunt tratamentul prin care trebuie să trecem pentru a ne elibera de neliniște. Și tocmai astăzi, duminică, este ziua cea mai potrivită pentru a începe acest „tratament”. Orice amânare este o agravare a crizei. Pare simplu: tot ce vreți ca oamenii să vă facă vouă, faceți-le la fel (cfr. Lc 6,31)!

A fost o vreme când auzeam destul de des: „Ceea ce ție nu-ți place, altuia nu face!”. Părea începutul unei educații sănătoase. Aceste cuvinte se găsesc chiar şi în Sfânta Scriptură, în Vechiul Testament, în Cartea lui Tobia (4,15). Însă ele sunt fragile și bune doar pentru cei care sunt la începutul inițierii lor umane, morale și creștine. Este prea puțin să te mulțumești doar cu „să nu faci răul”. Asta e pentru creștini începători! Evanghelia de astăzi, prin Isus Cristos, vine și pune într-o altă lumină aceste cuvinte, ajutându-ne să facem un pas în față în credința și viața noastră, un pas prin care să ne smulgem din neliniștea și răul oricărei crize.

A fost o vreme (pe care unii încă se încăpățânează să o trăiască!) în care se spunea: nu fă răul! Isus a venit și a spus că nu e suficient să nu faci răul, ci trebuie să faci binele. Oamenii care ascultă evanghelia și vor să o trăiască sunt chemați să acționeze, să iasă din pasivitate sau din indiferență și să facă binele. Să fim atenți la diferența dintre Tobia și Cristos. Primul spune: „Ceea ce urăști tu, ceea ce ție nu-ți place, nu fă nimănui”, adică nu fă ceea ce este rău (cfTob 4,15). Cristos însă vine și spune mult mai mult în evanghelia de astăzi: „Așa cum vreți ca oamenii să vă facă vouă, faceți-le la fel!” (Lc 6,31). Altfel spus: faceți binele!

Să ne întipărim bine în minte și în inimă aceste cuvinte, acest adevăr: „Tot ceea ce trebuie să se întâmple pentru ca răul să câștige este ca oamenii buni să nu facă nimic”. Dacă oamenii buni nu fac nimic, nu acționează, răul iese triumfător, câștigă teren. Oamenii buni, creștinii buni, trebuie să acționeze, să facă binele. Este o necesitate! Trebuie să cerem harul de a face binele și-l vom primi. Trebuie să căutăm modalitatea de a fi buni și o vom găsi. Trebuie să învățăm să batem la acele uși care ni se vor deschide și ne vor lumina spre o viață mai plină de credință, o credință plină de fapte, nu de cuvinte.

Creștinismul, credința noastră, nu este religia lui „nu fă răul” (cf. Tob 4,15), ci religia lui „fă binele” (cfr. Lc 6,31). Să recitim cu atenție evanghelia zilei și să vedem cât de în urmă am rămas cu trăirea credinței noastre. Ce bine am făcut astăzi?
Susține blogul și proiectele Paxlaur! (Detalii AICI: PROIECTELE PAXLAUR. Și AICI: Proiectul lunii februarie: COPILUL BOLNAV)

Pentru un COPIL BOLNAV (proiectul lunii februarie 2022)

Dacă vrei să ajuți, poți susține proiectele Paxlaur destinate copiilor bolnavi prin: PayPal: paxlaur@yahoo.com. Sau: Banca Transilvania: în RON: RO53BTRLRONCRT0378224401 în EURO: RO03BTRLEURCRT0378224401. Dăncuță Laurențiu. Vă mulțumesc!

€10.00
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 6,27-38
În acel timp, Isus le-a spus discipolilor săi: „Vouă, care mă ascultaţi, vă spun: iubiţi-i pe duşmanii voştri, faceţi bine celor care vă urăsc, 28 binecuvântaţi-i pe cei care vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei care vă defăimează! 29 Celui care te loveşte peste un obraz întoarce-i-l şi pe celălalt, iar pe cel care-ţi ia mantia nu-l împiedica să-ţi ia şi tunica! 30 Celui care îţi cere dă-i şi de la cel care a luat dintr-ale tale nu cere înapoi! 31 Aşa cum vreţi ca oamenii să vă facă vouă, faceţi-le la fel! 32 Dacă îi iubiţi pe cei care vă iubesc, ce răsplată aveţi? Căci şi păcătoşii îi iubesc pe cei care îi iubesc pe ei. 33 Şi dacă faceţi bine celor care vă fac bine, ce răsplată aveţi? Şi păcătoşii fac la fel. 34 Şi dacă daţi cu împrumut celor de la care speraţi să primiţi înapoi, ce răsplată aveţi? Şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să primească la fel înapoi. 35 Voi însă iubiţi-i pe duşmanii voştri, faceţi bine şi daţi cu împrumut fără ca să aşteptaţi nimic, iar răsplata voastră va fi mare şi veţi fi fiii Celui Preaînalt, pentru că el este bun faţă de cei nerecunoscători şi răi. 36 Fiţi milostivi precum Tatăl vostru este milostiv! 37Nu judecaţi şi nu veţi fi judecaţi; nu condamnaţi şi nu veţi fi condamnaţi, iertaţi şi veţi fi iertaţi; 38 daţi şi vi se va da; o măsură bună, îndesată, scuturată şi cu vârf vi se va da în poală, căci cu măsura cu care măsuraţi, vi se va măsura şi vouă!”

Cuvântul Domnului

Categorii:E bine de ştiut, Predici si meditatiiEtichete:, , ,

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: