Ce ar mai fi trebuit să fac pentru tine și nu am făcut?


Dacă am fi crezut în Dumnezeu,
am fi trăit ca slujitori ai vieții, nu ca stăpâni!

Isus Cristos este începutul și desăvârșirea credinței noastre (cf. Evr 12,2). „În El se împlinește orice suferință și dorință intensă a inimii umane. Bucuria iubirii, răspunsul la drama suferinței și a durerii, forța iertării în fața ofensei primite și victoria vieții în fața golului morții, toate își au împlinirea în misterul Întrupării Sale, al faptului de a deveni om, în împărtășirea cu noi a slăbiciunii umane pentru a o transforma cu puterea Învierii sale” (Papa Benedict al XVI-lea, Porta Fidei, 13).

Puterea și lumina învierii lui Cristos sunt cele care ne ajută să credem și să mărturisim intervențiile divine care trec dincolo de orice cunoștință științifică, biologică, istorică etc. O astfel de intervenție divină este învierea lui Cristos, dar și conceperea sa feciorelnică. Noi credem și mărturisim că „Isus Cristos s-a întrupat de la Duhul Sfânt din Maria Fecioara și s-a făcut om”. Nicio ființă umană nu poate demonstra sau înțelege în totalitate acest mister al intrării Cuvântului în lume, acest mister al întrupării: Isus s-a născut dintr-o mamă rămasă fecioară, fără intervenția vreunui bărbat. Însă arde inima în noi văzând modul fascinant în care s-au împlinit Scripturile (cf. Is 7,14; Lc 24,32)!

Lumea în care suntem chemați să ne mărturisim această credință continuă să fie plină de invidie, de o răutate care ne face să ne vindem propriul frate. Ba mai mult, trăim într-o lume în care omul refuză orice limită sau obligație: nu se simte dator față de nimeni, Dumnezeu sau om. Trăim un timp în care ne credem îndreptățiți să-i eliminăm pe cei care ne amintesc că nu suntem decât slujitorii vieții, nu stăpânii ei. Ei bine, tocmai într-o astfel de lume noi trebuie să facem să răsune zilnic mesajul angelic: „Nu vă temeți! Vă vestesc o mare bucurie: vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul” (cf. Lc 2,10-11).

Să nu ne temem! Noi suntem via pentru care Dumnezeu a făcut totul: prin Cristos și în Cristos ne-a oferit toate condițiile pentru a produce roade bune. Luminați de același Duh Sfânt care a coborât asupra fecioarei Maria, să ne întipărim în inimă iubirea lui Dumnezeu față de noi și „înfrigurarea” cu care așteaptă și caută roade bune: „Vreau să cânt o cântare de dragoste pentru iubitul meu. Iubitul meu avea o vie pe un deal mănos. A săpat-o, a curățat-o de pietre și a plantat viță aleasă, a construit un turn în mijlocul ei și a pus un teasc în ea, a așteptat să facă struguri, dar a făcut aguridă… Ce ar mai fi trebuit să fac pentru via mea și nu am făcut? De ce, așteptându-mă să facă struguri, a făcut aguridă? (Is 5,1-3).

Noi ce roade producem? Ce ecou are în inima noastră cuvântul lui Cristos: „Împărăţia lui Dumnezeu va fi luată de la voi şi dată unui neam care va aduce roadele cuvenite”?


Credința în misterul
întrupării, vieții, morții și învierii lui Cristos
te impulsionează să trăiești ca slujitor al vieții, nu ca stăpân.


Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 21,33-43.45-46
În acel timp, Isus le-a zis arhiereilor şi mai marilor-poporului: „Ascultaţi o altă parabolă! Era odată un stăpân care a plantat o vie, a înconjurat-o cu un gard, a săpat un teasc şi a construit un turn. Apoi a dat-o în arendă unor viticultori şi a plecat în călătorie. 34 Când s-a apropiat timpul culesului, i-a trimis pe servitorii săi la viticultori ca să primească roadele sale. 35 Dar viticultorii, prinzându-i pe servitorii săi, pe unul l-au lovit, pe altul l-au ucis, pe altul l-au bătut cu pietre. 36 A trimis din nou alţi servitori, mai numeroşi decât primii, dar le-au făcut la fel. 37 În cele din urmă l-a trimis pe fiul său la ei, zicându-şi: «De fiul meu le va fi ruşine». 38 Însă viticultorii, când l-au văzut pe fiu, au zis între ei: «Acesta este moştenitorul. Haideţi să-l ucidem ca să avem moştenirea lui!» 39 Prinzându-l, l-au aruncat afară din vie şi l-au ucis. 40 Aşadar, când va veni stăpânul viei, ce le va face acelor viticultori?” 41 I-au zis: „Pe acei răi îi va ucide fără milă, iar via o va da în arendă altor viticultori, care îi vor da roadele la timpul cuvenit”. 42 Isus le-a zis: „N-aţi citit niciodată în Scripturi: «Piatra pe care au dispreţuit-o constructorii, aceasta a devenit piatră unghiulară; Domnul a făcut acest lucru şi este minunat în ochii noştri»? 43 De aceea vă spun: Împărăţia lui Dumnezeu va fi luată de la voi şi dată unui neam care va aduce roadele cuvenite”. 45 Arhiereii şi fariseii, auzind parabolele lui, şi-au dat seama că vorbeşte despre ei 46 şi căutau să-l prindă, dar se temeau de mulţimi, pentru că ele îl considerau profet.

Cuvântul Domnului


Vă aștept în continuare alături de proiectul Paxlaur pentru copiii din Ucraina: Frații mei mai mici (DETALII AICI despre copiii noștri). Să răsune în inima noastră și în lumea întreagă acest cuvânt al Domnului: „Tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi‑ați făcut” (Mt 25).

DĂRUIEȘTE SPERANȚĂ FRAȚILOR MEI/NOȘTRI MAI MICI

Poți ajuta prin Banca Transilvania: cont în Lei: RO53BTRLRONCRT0378224401 (RON), Dăncuță Laurențiu cont în Euro: RO03BTRLEURCRT0378224401 (EUR), Dăncuță Laurențiu sau prin PayPal: paxlaur@yahoo.com. Mulțumesc!

€10.00

Vă mulțumesc din suflet!

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: