Căsătoria de probă

couple-200În grija sa de a apăra familia în toate dimensiunile ei, nu numai în ceea ce priveşte religia, ci şi în ceea ce priveşte unele circumstanţe speciale, Sinodul episcopilor a luat în considerare câteva situaţii iregulare din punct de vedere religios şi adesea chiar civil, situaţii care se răspândesc în zilele noastre chiar şi printre catolici, din cauza schimbărilor rapide de cultură şi care vatămă profund societatea, a cărei celulă fundamentală este familia.

O primă situaţie anormală este aceea care se numeşte „căsătoria de probă”, pe care în zilele noastre mulţi ar voi să o justifice, atribuindu-i o oarecare valoare practică. Inadmisibilitatea acestei căsătorii o subliniază chiar raţiunea umană, care arată cât de puţin convingător este „a face experienţă” cu persoanele umane, a căror demnitate cere ca ele să fie întotdeauna şi numai termenul unei iubiri care se dăruie pe sine fără limitări de timp sau de altă natură.

La rândul ei, Biserica nu poate admite astfel de unire din motive suplimentare originale care derivă din credinţă. Pe de o parte, dăruirea trupului în raportul sexual este simbolul real al dăruirii întregii persoane şi asemenea dăruire, în economia harului, nu poate să se realizeze în adevăr deplin fără concursul deplinei dăruiri de iubire dată de Cristos. Pe de altă parte, apoi, Căsătoria dintre doi botezaţi este simbolul real al unirii lui Cristos cu Biserica sa, unire nu temporală sau „de probă”, ci de o fidelitate veşnică; între doi botezaţi nu poate exista decât o Căsătorie indisolubilă.

O astfel de situaţie nu poate fi depăşită, dacă persoana umană, chiar din copilărie, cu ajutorul harului lui Cristos şi fără teamă, nu a fost educată să domine concupiscenţa pe cale să se manifeste şi să instaureze cu ceilalţi raporturi de iubire autentică. Aceasta nu se obţine fără o adevărată educaţie pentru iubirea autentică şi pentru folosirea corectă a sexualităţii umane, în aşa fel încât să introducă persoana umană în plinătatea tainei lui Cristos, cu tot ce ţine de complexul dimensiunii persoanei umane, inclusiv ceea ce ţine de propriul trup.

Va fi foarte folositor să se cerceteze cauzele acestui fenomen, sub aspect psihologic şi sociologic, spre a găsi o terapie adecvată.

(din Familiaris consortio, nr. 79-80)

Documentul poate fi citit în întregime pe: http://www.ercis.ro/magisteriu/ioanpaul2exo.asp?doc=fc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: