Angela! E prea târziu?

angela-de-folignoLa început de an, apostolul Petru ne amintește: „Fiți cu mintea clară, cumpătați în toate; puneți-vă toată speranța în harul care va fi dat când se va revela Isus Cristos. Ca niște copii ascultători, nu vă lăsați duși de poftele de mai înainte, când erați în ignoranță, ci, așa cum este sfânt cel care v-a chemat, deveniți și voi sfinți în toată purtarea voastră, pentru că este scris: Fiți sfinți, pentru că eu sunt sfânt” (1Pt 1,14-16).

Cei care spun că e imposibil sau prea târziu pentru a fi sfânt, să privească la viața sfintei Angela de Foligno, născută în Italia, în anul 1248, într-o familie înstărită. Tinerețea sa nu anunța trăirea Evangheliei. Dimpotrivă, mai ales după moartea tatălui, bucuriile efemere au acaparat-o cu totul. Susținută în rătăcirea spirituală chiar de mama ei, credința i se risipea din suflet ca fumul. Însă în inimă simțea o continuă neliniște, pentru că – așa cum avea să povestească părintelui spiritual – își făcea simțită părerea de rău: descoperea „simțul păcatului” (acel simț pe care mulți dintre noi l-am pierdut!). A încercat de mai multe ori să facă o spovadă bună, însă Diavolul o ținea prizonieră șoptindu-i (ceea ce continuă să ne spună și nouă!): „E o rușine să mărturisești asemenea păcate”. Și astfel spovada bună era amânată zilnic.

În jurul anului 1270 s-a căsătorit și a avut mai mulți fii. Însă inima ei continua să fie neliniștită. A început să se roage, cerând ajutor de la Dumnezeu prin mijlocirea sfântului Francisc de Assisi, canonizat la 16 iulie 1228, de către papa Grigore al IX-lea. Și cum rugăciunile nu rămân fără răspuns, a cunoscut mângâierea divină în anul 1285: sfântul Francisc i-a apărut în vis, asigurând-o că va simți milostivirea Domnului și îndemnând-o să caute calea desăvârşirii, trăind evanghelia.

Încurajată de prezența spirituală și modelul sfântului Francisc, a reușit să facă o spovadă generală, eliberându-se de toată neliniștea. Avea 37 de ani! Îmbrățișând sărăcia, și-a schimbat complet stilul de viață. Converitrea sa a strânit nemulțumirea familiei, împotrivirea mamei, a soțului, chiar și a fiilor. Însă, în anul 1288 Angela a rămas singură, moartea răpindu-i pe neașteptate oamenii dragi, soțul și fiii. Cu inima sfâșiată de durere, și-a împărțit averea săracilor, iar în anul 1291 a fost primită în rândul Terțiarilor Franciscani.

Contemporană cu Dante Alighieri, în anul 1292, Angela a început să scrie experiențele sale spirituale, din momentul convertirii până în anul 1296. Autobiografia Cartea fericitei Angela cuprinde atât trăirile mistice, revelațiile, cât și îndemnuri adresate sufletelor aflate în căutarea sfințeniei și a păcii: „Binele suprem al sufletului este pacea adevărată şi desăvârşită”, care se află doar în inima în care locuiește Dumnezeu.

Chiar dacă înțelepciunea și spiritualitatea ei i-au atras supranumele de Magistra thelogorum – Învățătoarea teologilor (sfântul Ioan Paul al II-lea, 20 iunie 1993), Angela nu a trăit doar în contemplație, ci s-a dedicat bolnavilor și săracilor, în special leproșilor. Slujirea ei ne amintește că „trebuie să trecem prin multe necazuri, ca să intrăm în împărăția lui Dumnezeu” (Fap 14,22). Însă ceea ce ne ajută să iubim slujirea este harul obținut printr-o spovadă bună. Cu inima purificată prin spovadă a scris: „După ce l-am contemplat pe Dumnezeu, Binele mai mare decât tot ce se poate gândi și înțelege…, sufletului meu i-a fost dăruită o credință sigură și o speranță fermă, care mi-au alungat orice teamă”.

În această stare de har a murit la Foligno, la 4 ianurie 1309. A fost beatificată de către papa Inocențiu al XII-lea în 1693, iar papa Francisc, la 9 octombrie 2013, a declarat-o sfântă.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: