Pentru bolnavi, speranță! 


Suntem aproape de primăvara calendaristică și nu de puține ori ni se întâmplă să auzim sau să spunem: „Cu o floare nu se face primăvară”. Dar oare cu o rugăciune se face „primăvară” într-o inimă congelată, într-un om înghețat de păcate? Oare poate rugăciunea să schimbe, să transforme în bine viața noastră sau a celor din jur?  Răspunsul afirmativ al apostolului Iacob ne dă curaj: „Rugăciunea stăruitoare a celui drept poate înfăptui multe” (Iac 5,16).

Însă astăzi, prin cuvântul Domnul, ni se vorbește despre o realitate care înseamnă mult mai mult decât o simplă rugăciune: ne este amintită forța unui sacrament care deseori este neglijat, amânat, neînțeles sau rău interpretat. Apostolul spune: dacă cineva dintre voi este bolnav, „să-i cheme pe preoții Bisericii și ei să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului! Iar rugăciunea făcută cu credință îl va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica, iar dacă a săvârșit păcate, i se vor ierta” (Iac 5,14-15). Este exact ceea ce face preotul atunci când merge la un bolnav pentru a-i administra sacramentul „Ungerea bolnavilor” sau „Sfântul Maslu”. Mulți sunt speriați de acest sacrament și îl asociază cu moartea. Deseori este privit ca un ritual aducător de moarte, ca și cum cine-l primește va muri în viitorul apropiat.

Astăzi Domnul ne reamintește valoarea acestui sacrament și mai ales ne învață că nu trebuie să ne temem de el, nu trebuie să-l amânăm până când, din păcate, este prea târziu. Ce fel de creștini suntem dacă ne temem de un sacrament?! Cum ar putea un dar al lui Dumnezeu să ne facă rău nouă sau celor dragi ai noștri? Ungerea bolnavilor este un sacrament de vindecare, un ritual făcut pentru binele și însănătoșirea celui bolnav. Acesta este un sacrament care întărește în timpul suferinței și al bătrâneții. Așa cum Isus îi binecuvânta pe copii punându-și mâinile peste ei, așa și preotul se roagă asupra celui bolnav și îl unge cu untdelemnul bolnavilor. Și face aceasta convins fiind de ceea ce evidenția apostolul Iacob: această rugăciune însuflețită de credință îl va salva pe cel bolnav; Domnul îi va aduce alinare și dacă omul a săvârșit păcate îi vor fi iertate. Chemarea preotului la cei bolnavi, rugăciunile făcute lângă patul celor aflați în suferință și ungerea bolnavilor sunt momente de har, momente care pot aduce în viața noastră acea lumină și acea mireasmă plăcută a primăverii: speranța.Să ne reînvățăm să cerem sacramentele pentru noi și pentru cei dragi ai noștri, să ne amintim mereu că suntem datori să ne rugăm unii pentru alții, să ne convertim unii pe alții aducându-ne pe calea cea bună: „dacă cineva dintre voi rătăcește departe de adevăr și un altul îl întoarce, să știe că cel care îl întoarce pe un păcătos de pe drumul rătăcit își va salva sufletul de la moarte și va acoperi o mulțime de păcate” (Iac 5,19-20). Ce mare har putem dobândi rugându-ne, convertindu-ne și ajutându-i pe frații noștri să simtă prezența și iubirea lui Dumnezeu. 


Citire din Scrisoarea sfântului apostol Iacob 5,13-20
Preaiubiţilor, este cineva dintre voi în suferinţă? Să se roage! Este cineva bine dispus? Să cânte psalmi! 14 Este cineva dintre voi bolnav? Să-i cheme pe preoţii Bisericii şi ei să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului! 15 Iar rugăciunea făcută cu credinţă îl va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica, iar dacă a săvârşit păcate, i se vor ierta. 16 Aşadar, mărturisiţi-vă păcatele unii altora şi rugaţi-vă unii pentru alţii ca să fiţi vindecaţi! Rugăciunea stăruitoare a celui drept poate înfăptui multe. 17 Ilie era un om cu slăbiciuni, asemenea nouă, dar s-a rugat cu stăruinţă să nu plouă şi nu a plouat pe pământ trei ani şi şase luni. 18 Apoi s-a rugat din nou şi cerul a dat ploaie, iar pământul a produs rodul său. 19 Fraţii mei, dacă cineva dintre voi rătăceşte departe de adevăr şi un altul îl întoarce, 20 să ştie că cel care îl întoarce pe un păcătos de pe drumul rătăcit îşi va salva sufletul de la moarte şi va acoperi o mulţime de păcate.

Cuvântul Domnului


Susține blogul și proiectele Paxlaur! (Detalii AICI: PROIECTELE PAXLAUR. Și AICI: Proiectul lunii februarie: COPILUL BOLNAV)

Pentru un COPIL BOLNAV (proiectul lunii februarie 2022)

Dacă vrei să ajuți, poți susține proiectele Paxlaur destinate copiilor bolnavi prin: PayPal: paxlaur@yahoo.com. Sau: Banca Transilvania: în RON: RO53BTRLRONCRT0378224401 în EURO: RO03BTRLEURCRT0378224401. Dăncuță Laurențiu. Vă mulțumesc!

€10.00


Categorii:Predici si meditatii, Rugaciune, Ziua Mondială a BolnavuluiEtichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: