Demonul competiției și o distrugătoare „boală de gât”: incapacitatea de a-l înghiți pe celălalt


Deși creștini – uneori chiar pioși! –
avem oameni pe care nu-i suportăm:
pur și simplu nu-i putem înghiți, ne stau în gât…
Până nu ne convertim,
prezența aproapelui va trezi în noi demonul competiției:
nu mai vedem frați, prieteni, rude, colegi,
ci doar concurenți într-un joc pe viață și pe moarte,
rivali pe care nu-i putem înghiți.

Sfântul Blaziu este renumit pentru vindecarea bolilor de gât. Mulți participăm astăzi la sfânta Liturghie pentru ca preotul, îndreptând spre noi lumânările sfințite, să ne binecuvânteze spunând: „Prin mijlocirea sfântului Blaziu, episcop martir, să te apere Domnul de bolile de gât și de orice rău. În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin”.

De multe ori, când invocăm mijlocirea sfântului Blaziu ne gândim doar la suferințele care ne afectează gâtul, trupul, dar nu și sufletul. Nu ar fi rău ca astăzi să-l invocăm cu insistență pentru a ne elibera de una dintre cele mai distrugătoare „boli de gât”: incapacitatea de a-l înghiți pe celălalt. Deși creștini – uneori chiar pioși! – avem oameni pe care nu-i suportăm: pur și simplu nu-i putem înghiți, ne stau în gât. Ce mare suferință! Cine ne va elibera de această „boală”, de acest demon care ne distruge trupul și sufletul (Mt 10,28)?

Această eliberare nu este de competența medicilor, pentru că nu este o banală vindecare, ci o imensă convertire: o eliberare de demonul competiției și al invidiei. De fapt, aceasta era misiunea apostolilor: nu doar să vindece, ci să predice oamenilor convertirea și să-i elibereze de duhurile rele (Mc 6,12-13). Aceasta este și misiunea sfinților: să mijlocească harul convertirii. 

Lui Cristos îi plac oamenii care se convertesc, oamenii care, atunci când zăresc lumina, aleargă spre ea, ies din întuneric, oameni care nu zădărnicesc sacrificiul său, crucea sa. El ne-a asigurat că „va fi mai mare bucurie în cer pentru un păcătos care se convertește decât pentru nouăzeci și nouă de drepți care nu au nevoie de convertire (Lc 15,7). 

Convertirea este darul Domnului. El acordă tuturor șansa convertirii. Cu multă răbdare te așteaptă! Ne așteaptă! Astăzi! Cum ne amintește sfântul Petru: „Domnul nu întârzie împlinirea promisiunii, după cum consideră unii întârzierea, ci el este îndelung răbdător față de voi, întrucât nu vrea să se piardă cineva, ci ca toți să ajungă la convertire” (2Pt 3,9). Cât de arzătoare este în „inima” Preasfintei Treimi această dorință: ca toți să ajungă la mântuire! Iubirea față de noi alimentează răbdarea sa. 

Ce tablou minunat: un Dumnezeu veșnic așteaptă răbdător convertirea muritorilor, a celor care sunt ca „iarba care trece”. Este imaginea părinților cu părul albit de trecerea timpului care așteaptă cu speranță, plini de dor și răbdare, întoarcerea copiilor de prin țări străine. Este imaginea Tatălui milostiv care scrutează depărtările în speranța că fiul risipitor se va întoarce. Ce minunat este că Dumnezeu nu renunță la noi, că nu renunță să aștepte convertirea noastră! Să ne venim în fire, asemenea fiului Risipitor (Lc 15,17), și să alergăm spre brațele Tatălui, spre iubirea sa milostivă. Să ne convertim!

Până nu ne convertim, prezența aproapelui va trezi în noi demonul competiției: nu mai vedem frați, prieteni, rude, colegi, ci doar concurenți într-un joc pe viață și pe moarte, rivali pe care nu-i putem înghiți.


Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 6,7-13
În acel timp, Isus i-a chemat pe cei doisprezece şi a început să-i trimită doi câte doi şi le-a dat putere asupra duhurilor necurate. 8 Le-a poruncit să nu ia nimic pentru drum, decât un toiag: nici pâine, nici desagă, nici bani la cingătoare, 9 dar încălţaţi cu sandale şi: „să nu purtaţi două tunici!” 10 Apoi le-a spus: „Dacă intraţi într-o casă, rămâneţi acolo până când veţi pleca din locul acela, 11 iar dacă nu veţi fi primiţi în vreun loc şi nu vă vor asculta, plecând de acolo, scuturaţi praful de pe picioarele voastre ca mărturie împotriva lor!” 12 Ei au plecat şi au predicat ca oamenii să se convertească. 13 Şi scoteau mulţi diavoli, ungeau cu untdelemn mulţi bolnavi şi-i vindecau.

Cuvântul Domnului


Susține blogul și proiectele Paxlaur! (Detalii AICI: PROIECTELE PAXLAUR. Și AICI: Proiectul lunii februarie: COPILUL BOLNAV)

Pentru un COPIL BOLNAV

Dacă vrei să ajuți, poți susține proiectele Paxlaur destinate copiilor bolnavi prin: PayPal: paxlaur@yahoo.com. Sau: Banca Transilvania: în RON: RO53BTRLRONCRT0378224401 în EURO: RO03BTRLEURCRT0378224401. Dăncuță Laurențiu. Vă mulțumesc!

€10.00

Categorii:E bine de ştiut, Predici si meditatii, Sfantul BlaziuEtichete:, , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: