Educaţia, calea spre salvare. Dreptul şi datoria părinţilor de a fi educatori

c9eac235a97a2ed69d4c67cc2c897d5bCei care au investit cu adevărat în educație s-au salvat: persoane, familii, popoare. Ceilalți? Ceilalți încă improvizează și caută să găsească (mereu alți!) vinovați pentru jalnicul și josnicul nivel de trai, pentru bădărănia din societate; ceilalți caută să găsească scuze sau acuze pentru oamenii care ne conduc politic, economic, spiritual, cultural etc. Ei înșiși, conducători, sunt jalnici când vedem că și-au „cumpărat” educația și diplomele și tot. Și dacă pentru ei totul se poate cumpăra, copia, fura, atunci ce rost are să investești în ceea ce se poate face și altfel?! Ei (și mulți alții) uită că nu toți sunt la fel. Sunt mulți, prea mulți cei care uită că unii chiar vor să fie educați. Unii chiar muncesc. Unii chiar au capacități înăscute, talanți, pe care vor să-i valorifice. Dar unde, cum? Nu are rost să ne ascundem (noi înșine, familiile, comunitățile, patria și neamul) în spatele veșnicilor acuze. Trebuie să ne educăm începând cu noi înșine și cu cei care vin după noi. Noile generații au nevoie de educație. De adevărata educație, nu doar de a frecventa fără urmă de interes un liceu sau vreo o facultate. Trebuie să ne educăm viitorul!! Numai așa ne putem salva comunitățile și țara. Educația merită mai multe investiții, mai multe sacrificii. Educația viitorului merită totul! Și foarte multe lucruri, dacă nu cumva chiar toate „lucrurile” încep cu cei „șapte ani de acasă”, cu părinții care își fac timp și griji pentru copii: „iubirea părinţilor, din izvor devine sufletul şi chiar norma care inspiră şi conduce acţiunea educativă concretă, îmbogăţind-o cu acele valori de tandreţe, perseverenţă, bunătate, slujire, dezinteres şi spirit de sacrificiu, care toate sunt cel mai preţios rod al iubirii”, spune marele Ioan Paul al II-lea.

Iată un alt fragment din Familiaris consortio:

Îndatorirea de a face educaţie îşi are rădăcinile în vocaţia primordială a soţilor de a participa la opera creatoare a lui Dumnezeu: dând naştere, în iubire şi pentru iubire, unei noi persoane, care în sine are vocaţia la creştere şi la dezvoltare, părinţii îşi asumă de aceea însăşi îndatorirea de a o ajuta efectiv să trăiască o viaţă pe deplin umană. Aşa cum a amintit Conciliul Vatican II, „părinţii, deoarece au dat viaţă copiilor lor, au obligaţia foarte gravă de a-i educa, şi de aceea trebuie consideraţi primii şi principalii lor educatori. Această funcţie educativă a lor este atât de importantă încât, acolo unde lipseşte, cu greu poate fi suplinită. Într-adevăr, este îndatorirea părinţilor să creeze o atmosferă familială însufleţită de iubire, de pietate faţă de Dumnezeu şi respect faţă de oameni, care să favorizeze educaţia integrală, personală şi socială, a copiilor. Familia este, aşadar, prima şcoală a virtuţilor sociale de care nici o societate nu se poate lipsi”99.

Dreptul şi datoria de educaţie a părinţilor sunt considerate ca esenţiale, fiind în legătură cu transmiterea vieţii umane; ca originare şi primare, în comparaţie cu misiunea educativă a altora, şi aceasta datorită raportului de iubire care există între părinţi şi fii; ca fiind de neînlocuit şi inalienabile, pentru că nu pot fi încredinţate cu totul altora şi nici uzurpate de alţii.

Pe lângă aceste caracteristici, nu poate fi dată uitării consideraţia că elementul cel mai radical care califică îndatorirea educativă a părinţilor este iubirea paternă şi maternă, care îşi găseşte împlinirea în munca educativă în care vrea să desăvârşească angajarea în slujba vieţii: iubirea părinţilor, din izvor devine sufletul şi chiar norma care inspiră şi conduce acţiunea educativă concretă, îmbogăţind-o cu acele valori de tandreţe, perseverenţă, bunătate, slujire, dezinteres şi spirit de sacrificiu, care toate sunt cel mai preţios rod al iubirii.

(din Familiaris consortio, nr. 36)

Documentul poate fi citit în întregime pe: http://www.ercis.ro/magisteriu/ioanpaul2exo.asp?doc=fc

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: