Greierele și furnica! Sau leneș și nepriceput în timp de Pandemie


Ești doar un om!
Nu te mai lua la trântă cu Diavolul,
ci ține-te de mână cu Dumnezeu!

De mici ni s-a povestit cu entuziasm și în toate variantele posibile fabula Greierele și furnica. Marea speranța a povestitorilor – părinți sau bunici – era ca la împărțirea lumii între harnici și leneși, pricepuți și nepricepuți, noi să prindem loc printre cei dintâi. Ei știau că furnicile sunt simbolul hărniciei și voiau ca ele să devină un model pentru noi (Prov 6,6-11). Au reușit?

Pentru cei leneși și nepricepuți Pandemia aceasta este mană cerească. În sfârșit nu trebuie să-și mai justifice lipsa apetitului pentru muncă. Pentru ei este clar: trebuie să stăm (în casă) și să păstrăm distanța (mai ales față de locurile de muncă). Și ce ușurare pentru cei nepricepuți care dețin totuși funcții de răspundere: au pe cine da vina pentru toate lucrurile care merg prost. Indiferent de domeniu, vinovatul cel mare e virusul. Dacă nu ar fi fost COVID-ul acesta ei ar fi muncit, ar fi găsit soluții, ar fi înflorit.

Oare chiar așa să fie? Nu cumva se verifică adevărul predicat de mii de ani: „din cauza lenei cade grinda și din cauza delăsării mâinilor picură în casă” (Qoh 10,18)?! Dacă nu ar fi fost acest virus, leneșii și nepricepuții ar fi găsit alt țap ispășitor. Lenea e ciuma care ruinează vieți, familii, case, comunități, popoare. Asta în timp ce hărnicia rămâne în sine o comoară, un talant pe care trebuie să-l facem să rodească (Prov 12,27).

Dacă ești bun de muncă, muncește. Nu aștepta ziua de mâine pentru a începe. Fiecare amânare este o pierdere. Lucrează și la mântuirea ta. Muncește cu teamă și cutremur (Fil 2,12). Degeaba te trudești pentru toate dacă îți neglijezi mântuirea sufletului. Este atât de clar Cuvântul Domnului: „în zadar vă sculați dis-de-dimineață și vă culcați târziu, mâncându-vă pâinea în oboseală, pe când Domnul o dă preaiubiților săi în timpul somnului (Ps 127,2). Acesta este avantajul celor care nu doar că iubesc munca, dar se țin de mână cu Dumnezeu, avantajul celor care, căutând mai întâi împărăția lui Dumnezeu, simt cum peste ei se revarsă har peste har (Mt 6,33).

Nu te teme de muncă. Nu ești singurul care muncește. Lângă tine muncesc mii de oameni. Ba chiar în folosul tău muncesc mii de oameni. Dar mai ales muncește Dumnezeu: el nu ne așteaptă plimbându-se prin înălțimi, ci trudește împreună cu noi, pentru noi, lângă noi (In 5,17; 14,18).

Redă copilăria unui copil fără copilărie

Susține proiectele Paxlaur prin: PayPal: paxlaur@yahoo.com; RO53BTRLRONCRT0378224401 (RON), Banca Transilvania, Dăncuță Laurențiu RO03BTRLEURCRT0378224401 (EUR), Banca Transilvania, Dăncuță Laurențiu. Mulțumesc din suflet!

€10,00

„Orice faceți, să faceți din inimă ca pentru Domnul,
și nu ca pentru oameni,
știind că veți primi de la Domnul răsplata moștenirii.
Pe Domnul Cristos îl slujiți” (Col 3,23-24).

Acest articol face parte din seria „De mână cu Dumnezeu”. 
Aici poți citi: 
1. Idiferența. Implicarea poartă chipul și numele iubirii

2. Toți o doresc…

3. Tăcerea oprește bârfa, însă doar adevărul o vindecă…

4. De mână cu Dumnezeu cel veșnic viu

5. Primăvara creștinilor și risipa de energie

6. Despre bunătate și invidie în vremea COVID-19

7. Nu din slăbiciune, ci din iubire și smerenie (Fil 2,6-8)

8. Dumnezeu nu are temerile noastre

Categorii:Diverse, E bine de ştiut, Predici si meditatiiEtichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: