Meditând suferințele Fecioarei Maria…


Isus si Mama sa, Maria pe drumul Calvarului

11. Parcurgând apoi textele Liturghierului revizuit, vedem cum marile teme mariane ale rugăciunii romane Zămislirea neprihănită și plinătatea harului, maternitatea divină, fecioria perfectă și rodnică, templul Duhului Sfînt, cooperarea la lucrarea Fiului său, sfințenia exemplară, mijlocirea îndurătoare, Ridicarea la cer, regalitatea maternă etc. au fost primite în perfectă continuitate doctrinală cu trecutul; și cum și alte teme, noi într-un anumit sens, au fost introduse (în aceste texte) în perfectă corespondență cu dezvoltările teologice ale timpului nostru. Astfel, de exemplu, tema Maria-Biserica a intrat în textele Liturghierului, cu o varietate de aspecte ce corespunde varietății raporturilor existente între Mama lui Cristos și Biserică. Aceste texte, într-adevăr, văd în Zămislirea neprihănită a Fecioarei prefigurarea Bisericii, mireasă fără pată a lui Cristos (25); în Ridicarea Ei la cer ele recunosc începutul deja înfăptuit chipul a ceea ce trebuie să se desăvîrșească pentru întreaga Biserică (26); în misterul maternității, ele o proclamă Mamă a Capului și a mădularelor: prin urmare Mamă a lui Dumnezeu și Mamă a Bisericii (27).

Cînd, pe de altă parte, liturgia își întoarce privirea către Biserică atît primitivă cît și contemporană, ea o regăsește tot pe Maria: fie rugîndu-se împreună cu Apostolii (28), fie ca prezență activă cu care Biserica vrea să trăiască misterul lui Cristos: «… dă Bisericii tale ca, părtașă fiind, alături de Maria, la pătimirea lui Cristos, să se învrednicească a se bucura, împreună cu ea, de înviere» (29); și ca glas cîntînd lauda lui Dumnezeu: «… să te putem preamări împreună cu ea [Maria] în veci» (30). Și pentru că liturgia este un cult care reclamă o conduită coerentă în viață, ea își înalță implorarea pentru ca și cultul Fecioarei să se traducă printr-o iubire concretă și care suferă pentru Biserică, așa cum propune în mod admirabil rugăciunea după împărtășanie din 15 septembrie: «… meditînd suferințele Fecioarei Maria, să împlinim în noi pentru Biserică cele ce lipsesc Pătimirii lui Cristos».

Va urma…


Din același document puteți citi:

  1. Dumnezeu a așezat în Biserică, la fel ca în orice cămin familial, figura unei femei…
  2. Cristos este punctul de referință indispensabil pentru cultul marian
  3. Rolul pe care l-a avut Maria în misterul mântuirii
  4. Sărbătoarea lui Cristos și a Fecioarei: sărbătoarea Cuvîntului care se face «Fiul Mariei»
  5. Speranța și aurora mântuirii pentru întreaga lume
  6. Amintim și cinstim înainte de toate pe slăvita pururea Fecioară Maria
  7. Meditând suferințele Fecioarei Maria…

Textul este preluat din
Exortația apostolică Marialis Cultus
a papei Paul al VI-lea,

în traducerea ARCB,
de pe situl www.magisteriu.ro


SPRIJINĂ și tu UN COPIL care riscă să abandoneze ȘCOALA și VIAȚA!

Cei care doresc pot susține proiectele Paxlaur (în special ajutorul acordat copiilor săraci pentru a nu abandona școala și viața!) fie prin PayPal (paxlaur@yahoo.com), fie prin contul RO53BTRLRONCRT0378224401 (RON), Banca Transilvania, Dăncuță Laurențiu. Pentru alte detalii: paxlaur@yahoo.com Vă mulțumesc! Domnul să vă binecuvânteze! Pr. Laurențiu Dăncuță

€4,00

Categorii:Diverse, Luna mai, luna sfintei fecioare Maria, Papa Paul VI, Sfânta Fecioară MariaEtichete:, , , , , , , ,

23 de comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: