38. După ce am propus aceste orientări destinate să favorizeze dezvoltarea armonioasă a cultului adus Mamei Domnului, credem că este util să atragem atenția asupra câtorva aspecte eronate ale acestui cult. Conciliul Vatican II a denunțat deja cu autoritate atît exagerarea în conținuturi sau în forme care duc la falsificarea/alterarea/ doctrinei, cât și îngustimea de spirit care întunecă figura și misiunea Mariei. El a denunțat de asemenea anumite devieri ale cultului cum ar fi credulitatea superficială ce substituie angajamentului serios o încredere facilă în unele practici pur exterioare și de asemenea sentimentalismul steril și efemer, atît de străin stilului Evangheliei care cere dimpotrivă o muncă perseverentă și concretă (106). În ceea ce ne privește, reînnoim această punere în gardă: astfel de forme de devoțiuni nu sunt în armonie cu credința catolică și în consecință nu trebuie să existe în cult. O apărare vigilentă împotriva acestor erori și devieri va face cultul către Fecioară mai viguros și mai autentic, adică solid în fundamentul său: studiul izvoarelor revelate și atenția la documentele Magisteriului vor prevala față de căutarea excesivă a nouătății și a faptelor de senzație; obiectiv în contextul său istoric: va trebui deci eliminat tot ceea ce se vădește fals sau legendar; adaptat conținutului doctrinal: de unde necesitatea de a evita prezentări unilaterale ale chipului Mariei care, insistînd exagerat asupra unui element, compromit ansamblul chipului său evanghelic; transparent în motivațiile sale: se va avea mare grijă să fie îndepărtat din sanctuare orice profit meschin.
39. În sfîrșit, dacă aceasta ar fi necesar, am vrea să amintim că scopul ultim al cultului dat Fecioarei este acela de a-l preamări pe Dumnezeu și de a-i angaja pe creștini într-o viață total conformă cu voința lui. Într-adevăr, atunci cînd fiii Bisericii, unindu-și glasul cu cel al femeii anonime din Evanghelie, o preamăresc pe Mama lui Isus exclamînd către Isus însuși: «Fericit trupul care te-a purtat și sânul care te-a alăptat» (Lc 11, 27), ei vor fi conduși să țină cont de răspunsul grav al dumnezeiescului Învățător: «Fericiți mai degrabă cei care ascultă Cuvîntul lui Dumnezeu și îl pun în practică» (Lc 11, 28). Și acest răspuns, care se dovedește a fi un mare compliment adus Fecioarei, după exegeza anumitor Părinți ai Bisericii (107) confirmată de Conciliul Vatican II (108), răsună pentru noi ca o invitație presantă de a trăi după poruncile lui Dumnezeu și ca un ecou la ceea ce amintește însuși Domnul: «Nu cel care îmi spune: „Doamne, Doamne!” va intra în Împărăția cerurilor, ci acela care face voința Tatălui meu care este în ceruri» (Mt 7, 21) și (de asemenea): «Voi sînteți prietenii mei dacă faceți ceea ce vă poruncesc» (In 15, 14).
Va urma…
Din același document puteți citi:
- Dumnezeu a așezat în Biserică, la fel ca în orice cămin familial, figura unei femei…
- Cristos este punctul de referință indispensabil pentru cultul marian
- Rolul pe care l-a avut Maria în misterul mântuirii
- Sărbătoarea lui Cristos și a Fecioarei: sărbătoarea Cuvîntului care se face «Fiul Mariei»
- Speranța și aurora mântuirii pentru întreaga lume
- Amintim și cinstim înainte de toate pe slăvita pururea Fecioară Maria
- Meditînd suferințele Fecioarei Maria…
- Texte care conțin Cuvântul lui Dumnezeu, totdeauna viu și eficient
- Biserica o invocă pe Mama oricărui har
- Locul special ce i se cuvine Mariei în cultul creștin ca Sfîntă / Mamă / Născătoare de Dumnezeu
- Fecioara, model al Bisericii în practicarea cultului
- Sfânta Fecioară Maria și Biserica
- Fecioara care se roagă
- Fecioară și mamă
- Fecioara care oferă
- Maria este învățătoare a vieții spirituale pentru fiecare creștin
- Atitudine de credință și de iubire
- Pentru reînnoirea pietății mariane
- Cinstea adusă Reginei se revarsă asupra Regelui
- Sanctuarul Duhului Sfânt
- Locul cel mai de seamă după Cristos
- Pentru a face mai vie și mai inteligibilă legătura care ne unește cu Mama lui Cristos și Mama noastră
- Să se armonizeze exercițiile de pietate cu liturgia
- Mama lui Dumnezeu devine receptivă la grijile și la năzuințele mișcării ecumenice
- Un intermediar și un punct de întâlnire pentru unitatea tuturor celor ce cred în Cristos
- Cine e Maria? Mai este ea un model?
- Câteva aspecte eronate ale cultului marian
Textul este preluat din
Exortația apostolică Marialis Cultus
a papei Paul al VI-lea,
în traducerea ARCB,
de pe situl www.magisteriu.ro

SPRIJINĂ și tu UN COPIL care riscă să abandoneze ȘCOALA și VIAȚA!
Cei care doresc pot susține proiectele Paxlaur (în special ajutorul acordat copiilor săraci pentru a nu abandona școala și viața!) fie prin PayPal (paxlaur@yahoo.com), fie prin contul RO53BTRLRONCRT0378224401 (RON), Banca Transilvania, Dăncuță Laurențiu. Pentru alte detalii: paxlaur@yahoo.com Vă mulțumesc! Domnul să vă binecuvânteze! Pr. Laurențiu Dăncuță
€4,00
4 comentarii ›