Omenirea își începe întoarcerea la Dumnezeu
plecînd de la acel fiat al Slujitoarei Domnului!
28. Pe de altă parte, e necesar ca exercițiile de pietate prin care credincioșii își exprimă venerația față de Maica Domnului să manifeste clar locul pe care Ea îl deține în Biserică: «locul cel mai de seamă după Cristos și Ea este, în același timp, cea mai apropiată de noi» (85); este și locul care este simbolizat în bisericile de rit bizantin prin însăși dispunerea părților arhitecturale și a elementelor iconografice: astfel pe intrarea principală a iconostasului este reprezentată Vestirea făcută Mariei și pe absidă glorioasa «Theotokos». Aceasta scoate în evidență că omenirea își începe întoarcerea la Dumnezeu plecînd de la acel fiat al Slujitoarei Domnului și că poate vedea în slava Celei Preasfinte capătul drumului său. Simbolismul prin care templul material exprimă locul Mariei în misterul Bisericii conține o bogată învățătură și constituie o fericită prevestire pentru ca peste tot variatele forme de venerare față de Fecioară să se deschidă asupra unor perspective ecleziale.
Într-adevăr, aducerea aminte a ideilor fundamentale expuse de către Conciliul Vatican II despre natura Bisericii, Familia lui Dumnezeu, Poporul lui Dumnezeu, Împărăția lui Dumnezeu, Trupul mistic al lui Cristos (86), va îngădui credincioșilor să recunoască mai repede misiunea Mariei în misterul Bisericii și locul ei eminent în împărtășirea sfinților. Această aducere aminte va îngădui și înțelegerea mai intensă a legăturii frățești care îi unește pe toți credincioșii: ei sînt fii ai Fecioarei «la nașterea și la creșterea cărora ea conlucrează cu iubire de mamă» (87) și sînt totodată fii ai Bisericii «căci ne naștem din rodnicia ei, sîntem hrăniți cu laptele ei, sîntem însuflețiți de Duhul ei» (88); Fecioara și Biserica cooperează pentru a da naștere Trupului mistic al lui Cristos: «și una și cealaltă este Mamă a lui Cristos, dar nici una dintre acestea două nu dau naștere fără cealaltă întregului Trup» (89). În sfîrșit, se va percepe mai clar că acțiunea Bisericii în lume este ca o prelungire a solicitudinii Mariei: într-adevăr, iubirea zeloasă a Fecioarei la Nazaret, în casa Elisabetei, la Cana, pe Golgota momente ale mîntuirii cu o imensă influență asupra Bisericii se continuă în grija maternă a Bisericii pentru ca toți oamenii să ajungă la cunoașterea adevărului (cf. 1 Tim 2, 4), în grija ei față de cei umili, săraci și slabi, în continua sa angajare în favoarea păcii și a înțelegerii sociale, în zelul său pentru ca toți oamenii să aibă parte de mîntuirea care le-a fost meritată prin moartea lui Cristos. În felul acesta iubirea pentru Biserică se va traduce în iubire față de Maria și reciproc; căci una nu poate subzista fără cealaltă, așa cum observă cu perspicacitate Sfîntul Chromațiu din Aquileea: «Biserica se reunește în încăperea de sus [a Cenacolului] cu Maria, care a fost Mama lui Isus, și frații săi. Așadar, nu putem vorbi de Biserică dacă Maria, Maica Domnului, nu este prezentă cu frații săi» (90). În concluzie, insistăm asupra necesității ca cultul adus Fecioarei să manifeste limpede conținutul său ecleziologic intrinsec: aceasta înseamnă că va fi necesar să se dea dovadă de o tărie capabilă să reînnoiască în mod salutar formele și textele acestui cult.
Va urma…
Din același document puteți citi:
- Dumnezeu a așezat în Biserică, la fel ca în orice cămin familial, figura unei femei…
- Cristos este punctul de referință indispensabil pentru cultul marian
- Rolul pe care l-a avut Maria în misterul mântuirii
- Sărbătoarea lui Cristos și a Fecioarei: sărbătoarea Cuvîntului care se face «Fiul Mariei»
- Speranța și aurora mântuirii pentru întreaga lume
- Amintim și cinstim înainte de toate pe slăvita pururea Fecioară Maria
- Meditînd suferințele Fecioarei Maria…
- Texte care conțin Cuvântul lui Dumnezeu, totdeauna viu și eficient
- Biserica o invocă pe Mama oricărui har
- Locul special ce i se cuvine Mariei în cultul creștin ca Sfîntă / Mamă / Născătoare de Dumnezeu
- Fecioara, model al Bisericii în practicarea cultului
- Sfânta Fecioară Maria și Biserica
- Fecioara care se roagă
- Fecioară și mamă
- Fecioara care oferă
- Maria este învățătoare a vieții spirituale pentru fiecare creștin
- Atitudine de credință și de iubire
- Pentru reînnoirea pietății mariane
- Cinstea adusă Reginei se revarsă asupra Regelui
- Sanctuarul Duhului Sfînt
Textul este preluat din
Exortația apostolică Marialis Cultus
a papei Paul al VI-lea,
în traducerea ARCB,
de pe situl www.magisteriu.ro

SPRIJINĂ și tu UN COPIL care riscă să abandoneze ȘCOALA și VIAȚA!
Cei care doresc pot susține proiectele Paxlaur (în special ajutorul acordat copiilor săraci pentru a nu abandona școala și viața!) fie prin PayPal (paxlaur@yahoo.com), fie prin contul RO53BTRLRONCRT0378224401 (RON), Banca Transilvania, Dăncuță Laurențiu. Pentru alte detalii: paxlaur@yahoo.com Vă mulțumesc! Domnul să vă binecuvânteze! Pr. Laurențiu Dăncuță
€4,00
8 comentarii ›