Patru orientări pentru cultul Fecioarei: biblică, liturgică, ecumenică, antropologică
29. Precedentelor însemnări care se degajă din considerarea raporturilor Fecioarei Maria cu Dumnezeu Tată, Fiu și Duh Sfînt și cu Biserica, vrem să le adăugăm, urmând tot linia învățăturii conciliului (91), cîteva orientări biblică, liturgică, ecumenică, antropologică pe care se cuvine să le avem prezente în spirit la revizuirea și crearea exercițiilor și practicilor de pietate, pentru a face mai vie și mai inteligibilă legătura care ne unește cu Mama lui Cristos și Mama noastră în împărtășirea sfinților.
Orientarea biblică*
30. Necesitatea unei amprente biblice în orice formă de cult este înțeleasă astăzi ca un postulat general al pietății creștine. Dezvoltarea studiilor biblice, răspîndirea crescândă a Sfintelor Scripturi și mai ales exemplul Tradiției și acțiunea intimă a Duhului îi determină /îndeamnă pe creștinii din vremurile noastre să se folosească mereu mai mult de Biblie ca de cartea fundamentală de rugăciune și să culeagă din ea o adevărată inspirație și modele incomparabile. Cultul adus Fecioarei nu poate fi sustras de la acest curent general al pietății creștine (92), ba mai mult, trebuie să se inspire în mod cu totul deosebit din el, pentru a dobîndi o nouă vigoare și un profit sigur. Propunând în mod admirabil planul lui Dumnezeu pentru mîntuirea oamenilor, Biblia este impregnată în întregime de misterul Mântuitorului și conține de asemenea, de la Geneză la Apocalips, referințe neechivoce la Cea care este Mama și asociata Mîntuitorului. Cu toate acestea, n-am vrea ca această amprentă biblică să se mărginească la o folosire atentă a textelor și a simbolurilor extrase judicios din Sfintele Scripturi; această amprentă cuprinde și mai mult: într-adevăr, ea reclamă necesitatea de a lua din Biblie vocabularul și inspirația formulelor de rugăciune și de cânt; ea cere mai presus de toate ca cultul marian să fie marcat de marile teme ale mesajului creștin: astfel credincioșii, venerînd-o pe cea care este Scaunul Înțelepciunii, vor fi ei înșiși luminați de lumina Cuvîntului dumnezeiesc și îndemnați să acționeze după preceptele Înțelepciunii întrupate.
Va urma…
Din același document puteți citi:
- Dumnezeu a așezat în Biserică, la fel ca în orice cămin familial, figura unei femei…
- Cristos este punctul de referință indispensabil pentru cultul marian
- Rolul pe care l-a avut Maria în misterul mântuirii
- Sărbătoarea lui Cristos și a Fecioarei: sărbătoarea Cuvîntului care se face «Fiul Mariei»
- Speranța și aurora mântuirii pentru întreaga lume
- Amintim și cinstim înainte de toate pe slăvita pururea Fecioară Maria
- Meditînd suferințele Fecioarei Maria…
- Texte care conțin Cuvântul lui Dumnezeu, totdeauna viu și eficient
- Biserica o invocă pe Mama oricărui har
- Locul special ce i se cuvine Mariei în cultul creștin ca Sfîntă / Mamă / Născătoare de Dumnezeu
- Fecioara, model al Bisericii în practicarea cultului
- Sfânta Fecioară Maria și Biserica
- Fecioara care se roagă
- Fecioară și mamă
- Fecioara care oferă
- Maria este învățătoare a vieții spirituale pentru fiecare creștin
- Atitudine de credință și de iubire
- Pentru reînnoirea pietății mariane
- Cinstea adusă Reginei se revarsă asupra Regelui
- Sanctuarul Duhului Sfînt
- Locul cel mai de seamă după Cristos
- Pentru a face mai vie și mai inteligibilă legătura care ne unește cu Mama lui Cristos și Mama noastră
Textul este preluat din
Exortația apostolică Marialis Cultus
a papei Paul al VI-lea,
în traducerea ARCB,
de pe situl www.magisteriu.ro

SPRIJINĂ și tu UN COPIL care riscă să abandoneze ȘCOALA și VIAȚA!
Cei care doresc pot susține proiectele Paxlaur (în special ajutorul acordat copiilor săraci pentru a nu abandona școala și viața!) fie prin PayPal (paxlaur@yahoo.com), fie prin contul RO53BTRLRONCRT0378224401 (RON), Banca Transilvania, Dăncuță Laurențiu. Pentru alte detalii: paxlaur@yahoo.com Vă mulțumesc! Domnul să vă binecuvânteze! Pr. Laurențiu Dăncuță
€4,00
8 comentarii ›