Arhiva pentru iunie 5th, 2024

„Treziți lumea!”

Uneori ne pune pe gânduri modul brusc sau poate brutal în care se termină fragmentele evanghelice propuse pentru sfânta Liturghie. De exemplu, astăzi sfânta Evanghelie se termină prin cuvintele lui Isus: „Vă înșelați amarnic!”. De fiecare dată, în astfel de situații, este posibil să ne amintim despre cei din jurul nostru care ne tot spun: „Învață să gândești mereu pozitiv, chiar și atunci – sau mai ales atunci! – când îți merge rău”. Poate că și Biserica ar fi trebuit să aleagă pentru sfârșitul pericopelor propoziții cu happy ending, blajine, calme. Poate!… Însă dacă și acestea ar fi blajine și (doar) calme, cine ne-ar mai trezi?! Ne răsună încă în urechi și în inimă chemarea Sfântului Părinte papa Francisc: „Treziți lumea”!

E bine că mai există cineva în această lume adormită sau poate doar amorțită (politic, economic, moral, spiritual) care veghează și care îndrăznește să strige: „Vă înșelați amarnic!”. Știm atât de puține lucruri despre Dumnezeu, despre înviere, despre viața veșnică, despre împărăția lui Dumnezeu, despre om, despre ceea ce contează cu adevărat. De câte ori în această viața, iar pentru unii dintre noi poate chiar de câte ori într-o zi, ni s-ar putea adresa și nouă Isus cu aceste cuvinte din evanghelia zilei: „Se vede că vă înșelați. Voi nu cunoașteți nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu” (Mc 12,24). Nu cunoaștem, nu-l știm pe Domnul și puterea sa și ne apropiem atât de puțin de Sfintele Scripturi și de sacramentele care ni-l descoperă. Ne pierdem printre fleacuri și ratăm esențialul. Norocul nostru stă în faptul că acest esențial este o Persoană și nu un lucru și nu ne ratează și el pe noi, ci dimpotrivă, ne abordează, chiar dacă uneori o face într-un mod catalogat de unii „brutal”.

Ferice de cel care se trezește! Ferice de cel trezit de Domnul, de vocea sa, chiar şi de mustrarea sa. Acela va putea spune împreună cu apostolul Paul: „Dumnezeu m-a mântuit și mi-a dat o chemare sfântă, întemeiată nu pe faptele mele, ci pe hotărârea și harul său” (2Tim 1,9). Acela, ascultând Evanghelia, va fi mereu convins de rodnicia și veșnicia Cuvântului și va spune împreună cu același apostol: „Mântuitorul nostru Cristos Isus s-a arătat, distrugând moartea și făcând să strălucească viața și nemurirea prin evanghelia pentru care eu am fost pus predicator, apostol și învățător. Pentru acest motiv am eu de suferit atâtea! Însă nu mă rușinez, căci eu știu în cine mi-am pus încrederea și sunt convins că el este destul de puternic ca să apere, până în ziua venirii sale, evanghelia pe care mi-a încredințat-o”(2Tim1,10-12).

Inimă preasfântă a lui Isus, izvorul vieții veșnice și al sfințeniei, fă să pătrundă în inimile noastre cuvântul evangheliei ca să ieșim din ignoranță și să te cunoaștem și să te iubim pe tine, Dumnezeul celor vii, și viața veșnică; fă-ne dragă Biserica și societatea; fă să prețuim persoana și natura; fă-ne iubitori de oameni și de viața cea adevărată, așa cum ne înveți în sfânta evanghelie a ta.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 12,18-27
În acel timp, au venit la Isus saduceii, care spun că nu este înviere, şi îl întrebau, zicând: 19„Învăţătorule, Moise a scris pentru noi: «dacă cineva are un frate care moare şi lasă în urmă soţia fără a avea copii, să o ia fratele lui ca soţie şi să ridice descendenţă fratelui său». 20 Erau deci şapte fraţi. Primul şi-a luat soţie şi, murind, nu a lăsat urmaşi. 21 Al doilea a luat-o şi a murit fără să lase urmaşi. Tot la fel al treilea. 22 Şi toţi cei şapte nu au lăsat urmaşi. După ei toţi, a murit şi femeia. 23 La înviere, când vor învia, căruia dintre ei îi va fi soţie? Căci toţi şapte au avut-o de soţie”. 24 Isus le-a zis: „Oare nu vă înşelaţi voi tocmai pentru că nu cunoaşteţi Scripturile şi nici puterea lui Dumnezeu? 25 Căci atunci când vor învia din morţi, nici nu se vor însura, nici nu se vor mărita, ci vor fi ca îngerii în ceruri. 26 Cât despre morţi, că vor învia, nu aţi citit în Cartea lui Moise, în textul despre rug, cum i-a spus Dumnezeu: «Eu sunt Dumnezeul lui Abraham, Dumnezeul lui Isaac şi Dumnezeul lui Iacob»? 27 El nu este Dumnezeul celor morţi, ci al celor vii. Vă înşelaţi amarnic”.

Cuvântul Domnului