Arhiva pentru octombrie 3rd, 2022

„Şi cine este aproapele meu?”

Aproapele meu este orice persoană care are nevoie de mine și pe care pot să o ajut. Aproapele nu e un concept, nu e ceva abstract, ci este omul concret de lângă mine pe care îl pot sprijini, pe care îl pot vizita, pe care îl pot asculta, pe care îl pot îmbrățișa, pe care îl pot îmbrăca, căruia îi pot da de mâncare și de băut. Aproapele meu este printre cei înfometați, însetați, străini, goi, bolnavi, închiși. Acolo trebuie să-l caut. Și găsindu-mi aproapele, îl voi găsi și pe Isus. Slujindu-mi aproapele, îl slujesc pe Isus. Iubindu-mi aproapele, îl iubesc pe Isus (Mt 25,31-46).

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 10,25-37
În acel timp, iată că un învăţat al Legii s-a ridicat ca să-l pună la încercare, spunând: „Învăţătorule, ce trebuie să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?” 26 El i-a zis: „Ce este scris în Lege? Cum citeşti?” 27Acesta, răspunzând, a zis: „Să-l iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din toată puterea ta şi din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi!” 28 El i-a spus: „Ai răspuns bine, fă aceasta şi vei trăi!” 29 Acela însă, voind să se justifice, i-a spus lui Isus: „Şi cine este aproapele meu?” 30 Isus a continuat: „Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon şi a căzut în mâna tâlharilor care, după ce l-au dezbrăcat şi l-au strivit în bătaie, au plecat, lăsându-l pe jumătate mort. 31 Din întâmplare, a trecut pe drumul acela un preot, dar, văzându-l, a trecut mai departe. 32 La fel şi un levit, fiind prin locul acela, văzându-l, a trecut mai departe. 33 Dar un samaritean oarecare, ce călătorea, a venit lângă el şi, văzându-l, i s-a făcut milă. 34 Apropiindu-se, i-a legat rănile, turnând untdelemn şi vin. Apoi, urcându-l pe animalul său de povară, l-a dus la un han şi i-a purtat de grijă. 35În ziua următoare, a scos doi dinari, i-a dat hangiului şi i-a spus: «Îngrijeşte-te de el şi ceea ce vei mai cheltui îţi voi da când mă voi întoarce!» 36 Cine dintre aceştia trei crezi că este aproapele celui căzut în mâinile tâlharilor?” 37 El a răspuns: „Cel care a avut milă de el”. Atunci Isus i-a spus: „Mergi şi fă şi tu la fel!”

Cuvântul Domnului

(cf. Benedict al XVI-lea, Scrisoarea enciclică Deus caritas est, nr. 15. Textul intregral poate fi citit aici: https://www.magisteriu.ro/deus-caritas-est-2005/)




Mulțumesc din suflet celor care au susținut Proiectul lunii septembrie (Detalii AICI: Copilul (in)vizibil și AICI: Școala din inima copiilor (ne)cunoscuți) și alte proiecte Paxlaur (Detalii aici: Proiectele Paxlaur). Dumnezeu să vă binecuvânteze pentru binele făcut celor mici, care sunt frații săi (Mt 25,40). 

Luna sfântului Rozariu

„Sub ocrotirea ta alergăm, Sfântă Născătoare de Dumnezeu. Nu disprețui rugăciunile noastre în nevoile noastre, ci ne mântuiește pururi de orice primejdie, Fecioară slăvită și binecuvântată”.

Bucură-te, Marie, cea plină de har, Domnul este cu tine, binecuvântată ești tu între femei, și binecuvântat este rodul trupului tău Isus, pe care l-ai slujit pe pământ cu o mare iubire.

Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii, acum și în ceasul morții noastre. Amin.