Arhiva pentru iunie 4th, 2024

Creștinii buni sunt și cetățeni buni, onești, civilizați

Câtă viclenie în farisei și irodieni, dar și câtă înțelepciune în Isus Cristos, în Fiul Tatălui cel veșnic, Domnul nostru a cărui inimă preasfântă continuăm să o cinstim. Cristos aude și astăzi de multe ori cuvinte frumoase, rugăciuni măgulitoare, discursuri pompoase, întrebări existențiale din gura oamenilor care nu-l iubesc cu adevărat și nu cred în el. Pentru toți, același răspuns: „Ipocriților!” (cf. Mt 22,18).

Cu toate acestea, Isus știe să scoată ceva bun chiar și din răutatea omului. Domnul se folosește de această ocazie pentru a pune în armonie cele două slujiri: slujirea lui Dumnezeu și îndeplinirea obligațiilor față de „Cezar”. Astăzi Domnul ne învață și ne arată din nou că el este cu adevărat Calea spre adevărata Patrie, spre Cetatea lui Dumnezeu. Însă cuvintele sale amintesc omului că slujirea lui Dumnezeu trece și prin îndeplinirea obligațiilor față de „Cezar”. Modul în care tratăm Patria pământească vorbește despre cum ne pregătim pentru Patria cerească. Creștinii buni sunt și cetățeni buni, onești, civilizați.

Meditând acest fragment evanghelic, Papa Francisc spunea: „Cu acest răspuns, Isus se situează deasupra polemicii. Isus, mereu deasupra. Pe de o parte, recunoaște că tributul față de Cezar trebuie plătit – și pentru noi, taxele trebuie plătite – pentru că imaginea de pe monedă este a lui; însă amintește mai ales că fiecare persoană poartă în sine o altă imagine – o purtăm în inimă, în suflet -: aceea a lui Dumnezeu, și de aceea lui, și numai lui, fiecare îi datorează propria existență, propria viață. În această afirmație a lui Isus se află nu numai criteriul distincției dintre sfera politică și sfera religioasă, ci reies orientări clare pentru misiunea credincioșilor din toate timpurile, și pentru noi astăzi. A plăti taxele este o obligație a cetățenilor, precum și respectarea legilor drepte ale statului. În același timp, este necesar de afirmat primatul lui Dumnezeu în viața umană și în istorie, respectând dreptul lui Dumnezeu asupra a ceea ce îi aparține. De aici derivă misiunea Bisericii și a creștinilor: să vorbească despre Dumnezeu și să-l mărturisească bărbaților și femeilor din propriul timp. Fiecare dintre noi, prin Botez, este chemat să fie prezență vie în societate, însuflețind-o cu evanghelia și cu limfa vitală a Duhului Sfânt. Este vorba de a ne angaja cu umilință, și în același timp plini de curaj, aducând propria contribuție la edificarea civilizației iubirii, unde domnesc dreptatea și fraternitatea” (Angelus, 18 octombrie 2020).Inimă a lui Isus, Fiul Tatălui cel veșnic, miluiește-ne pe noi și ajută-ne să urmăm Calea spre adevăr, spre pace, spre viață, spre Paradis; ajută-ne să-l urmăm pe Cristos. Isuse, de la inima ta preasfântă vrem să învățăm cum să trăim fiecare zi pe acest pământ. Știm că fiecare clipă este un pas spre „Cetatea lui Dumnezeu”, de aceea te rugăm: ajută-ne ca fiecare pas făcut pe acest pământ să lase o urmă plină de blândețe și smerenie, o dâră de lumină pe drumul spre Cer.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 12,13-17
În acel timp, au trimis la Isus pe unii dintre farisei şi irodieni ca să-l prindă în vorbă. 14 Au venit şi i-au spus: „Învăţătorule, ştim că eşti sincer şi nu ţii seama de nimeni, căci nu te uiţi la faţa omului, ci înveţi cu adevărat calea lui Dumnezeu. Este permis sau nu a da tribut cezarului? Să dăm sau să nu dăm?” 15 Dar el, cunoscând ipocrizia lor, le-a spus: „De ce mă ispitiţi? Aduceţi-mi un dinar ca să-l văd!” 16 I-au adus şi el le-a zis: „Ale cui sunt imaginea aceasta şi inscripţia?” Ei i-au spus: „Ale cezarului”. 17Atunci Isus le-a zis: „Daţi-i cezarului ce este al cezarului şi lui Dumnezeu ceea ce este al lui Dumnezeu”. Şi erau foarte uimiţi de el.

Cuvântul Domnului